Mai bine sa reducem portiile

O chestie la care m-am gandit profund cat am fost in Romania e faptul ca un kilogram de rosii costa cam 3 lei in piata. Ceea ce e imbucurator, pe langa multe alte lucruri numite ‘mancarea saracului’ (cum ar fi painea). De fapt toate legumele costa imbucurator de putin daca stau sa ma gandesc – in conditiile in care aici un kilogram de rosii costa…mai bine nu zic. Sa zicem doar ca exista rosii la pachet care costa £1.50 cate sase si exista rosii mari, carnoase, care costa £1 bucata. Depinde ce vrei sa faci cu rosiile. Uneori ma innebuneste clasificarea asta dar trecand peste, ma gandeam ca si in Romania se poate manca sanatos cu foarte putini bani. Aici ar parea ca nu se poate manca sanatos nici daca incerci – sau cel putin te costa mult.

O vesnica problema e atunci cea a marimii portiilor. Recent am cumparat dintr-o vaga curiozitate Cadbury Clusters, un pachet care costa destul de putin si contine fix cinci (sau sase?) bucatele mici de ciocolata. Mie chiar mi-a placut dar spre dezamagirea mea mi se pareau putine. „Mi-e FOAME, am chef de ceva dulce, doar atat imi dai?!” Pana m-am uitat la continutul caloric. Toata chestia aia are ceva mai mult de 470 calorii. 470?! Ma ingrijoreaza serios orice site care spune ca femeile trebuie sa consume 2000 zilnic dar uita sa mentioneze ca daca esti parte a clasei muncitoare, statul in fund toata ziua in fata unui calculator nu reprezinta o metoda eficienta de ardere a caloriilor. Sunt foarte sceptica si in privinta regimurilor de genul ‘sit on your bum all day and lose weight’. 2000 calorii, probabil medicii o sa ma contrazica, mi se pare cantitatea potrivita pentru o persoana care mai si merge pe jos si nu sta cu fundul in masina, care urca scari si nu ia liftul, care merge la sala macar de cateva ori pe saptamana. Cine intr-adevar consuma 2000 sau ceva mai mult se va ingrasa inevitabil mai devreme sau mai tarziu, fara putina miscare.

Asa ca se discuta foarte mult despre schimbarea ambalajelor. S-au facut studii care arata ca oamenii sunt mai tentati sa manance intregi pachete mari decat mai multe pachete mici. Se consuma mai mult sampon daca se cumpara sticle de 1l decat cele de 250ml – cam asa si cu mancarea. Lasa ca o sa merg la sala, o sa merg pe jos, o sa ma duc la bazin..dar rareori ne lasam convinsi. Asa ca mai bine sa avem pachete mici si scumpe. Daca vrei sa-ti mai vezi picioarele, lasa jos ciocolata.

(sunt aproape sigura ca n-o sa aiba mare efect)


Publicat pe

în

, , ,

de către

Comentarii

3 răspunsuri la „Mai bine sa reducem portiile”
  1. d

    Pentru femei (in functie de caracteristicile biologice, insa cifra nu variaza mult in sus sau in jos) consumul zilnic ar trebui sa fie undeva la 1500Kcal in conditiile depunerii unui efort obisnuit si daca se vrea mentinerea greutatii. Ca sa-ti permiti 2000kcal trebuie sa practici munca fizica sau sa tragi de tine la sala in mod serios.

    Ciocolata n-o mananci cand ti-e foame. Dulciurile (in general carbohidratii de orice tip) nu tin de foame. 🙂

  2. Credeam ca sunt singura care banuia lucrul asta, din pacate nu am fost la doctor sa ma consult cu cineva dar 2000 de pe fiecare pachet mi se parea o exagerare. E aproape echivalentul unui hamburger in plus pe zi sau ma rog, orice altceva 🙂