Trenuri de mare viteza

Citeam zilele astea in ziar (fara gluma apropo de ce am zis mai devreme) despre planuri de implementare a unui tren de mare viteza care sa uneasca orasele principale in mai putin de 2 ore. Momentan de la Londra la Manchester fac 2 ore (cu un tren Virgin Pendolino – solutia adaptata pentru infrastructura curenta dar limitata la 200km/h) si cu un tren de mare viteza s-ar face o ora. Asta inseamna foarte mult si m-ar bucura daca as ajunge sa lucrez in Londra cu posibilitatea de a ramane in Manchester, oricat de improbabil ar suna. De fapt, ar insemna ca pot sa locuiesc fix unde vreau si va exista un tren de mare viteza in apropiere!

De ce ma bucura?

Bucuresti – Cluj de exemplu: 426 km zice un site (eu nu stiu fix de unde si pana unde, +/- cat vreti voi)

Londra (Euston) – Manchester (Piccadilly): 333 km, dintre care probabil 30 nu sunt autostrada pentru ca sunt in oras.

Daca cu trenul imi ia 2 ore sa parcurg 333km (sau o ora cu ideea asta noua), inseamna ca suntem in directia cea buna.

Ma bucura in special pentru ca cei care sustin ideea – si aici vine partea importanta – au zis ca din cauza ca ne ia atat de mult sa traversam tara in lung si in lat, economia are de suferit. Adica problema nu e cat ne costa pe noi sa implementam sistemul asta, ci cat o sa ne coste daca nu o implementam.

Si sincer, mi se pare corect & I don’t care what you think. Atata timp cat un tren poate sa ma duca 300km intr-o ora, o sa prefer intotdeauna trenul condusului, oricat de placut ar fi. Nu e mereu placut 😀 Ca o sa li se puna bete in roate sau nu, e alta problema, important e ca exista suficienti oameni care sa fie de acord ca trebuie ca sa se poata schimba ceva.


Publicat pe

în

, ,

de către

Comentarii

2 răspunsuri la „Trenuri de mare viteza”
  1. Catalin

    Nu mi-e clar daca te referi la Romania sau GB, dar in ambele cazuri (primul mai mult decat al doilea) trebuie sa-ti pui problema ca degeaba faci 333km intr-o ora cu trenul daca faci cei 3-5km pana la gara in doua.

    Pentru Anglia metropolitana ar putea fi de fapt chiar mai rau decat pentru Bucuresti de exemplu.

  2. In cazul 2 ma refeream la faptul ca sunt 333km din care autostrada+30 londra si manchester metropolitan dar distanta e luata de la o statie de tren (Piccadilly) la alta (Euston), deci trenul parcurge o distanta asemanatoare ca cea parcursa de masina. Nu am date, poate fi mai mult sau mai putin in functie de unde e situata calea ferata dar ca idee…daca ma ia din centrul orasului si ma lasa in centru in Londra intr-o ora sunt fericita. Inseamna ca mai petrec maxim 20 minute in metrou sa zicem prin absurd…