Freeganism

Moment de pauza;

Nu stiu daca stiti ce e freeganism dar e un lucru care ma scoate din sarite. Pentru cei neinitiati, freegans in esenta cauta prin gunoaie lucruri nedesfacute, mancaruri inca bune de consumat si traiesc din ele. O parte din cei care fac chestia asta nu au nevoie – evident ar putea trai foarte bine si fara, deci e o forma extrema de snobism ca protest la adresa capitalismului, brandurilor, companiilor si publicitatii; toti astia care ne fac sa cumparam prea mult si dupa aia sa aruncam.

Vestea este ca n-o sa se faca ambalaje urate doar ca oamenii sa nu fie atrasi de ele; sau daca o sa fie urate o sa fie branduri proprii, alternative ieftine din care vei cumpara si mai multe. Partea proasta este ca oamenii n-au invatat inca despre calea de mijloc, in vorbele lui Miss Piggy: never eat more than you can carry (din punctul meu le rezolva pe amandoua). Daca nu mai poti sa cari, e semn ca ai luat prea mult. Si daca dai pe-afara e semn ca ai cumparat prea mult si ceva nu e in regula.

Revenind la freeganism, o chestie pe care multi o discuta din ce in ce mai des – suna a sloganul ala cu mustele. Eat shit – millions of flies can’t be wrong!

(Mi-a venit sa scriu despre asta pentru ca o revista a publicat un articol intitulat „I eat garbage – so can you!”)


Publicat pe

în

, , ,

de către

Comentarii

3 răspunsuri la „Freeganism”
  1. Problema cel putin in UK esta faptul ca este ilegal sa cauti in gunoaie si poti fi acuzat de ‘furt’ daca esti prins. Cum s-ar zice si gunoiul apartine celeor care il produc si n-ai voie sa-l atingi. Asta stiu sigur dupa ce citiva ani am avut fantezia sa produc mobila originala din desurile industriale pe care magazinele mari de pe Oxford Street le lasa. M-am calmat cind am aflat ca de ma apropii de gunoiele lor ala sunt si ca au mai fost si altii inaintea mea care au patzit-o.

    Personal mi se pare ridicol ca atita mincare se arunca zilnic si nu este donata undeva spre uzul celor care o vor – ma refer la sandwichuri in special.

    Cred ca oamenii ar fi normal sa poate beneficia de ele in mod macar ieftin daca nu complet gratuit. Realitatea e insa alta e vorba exact de marketing si brand si PR si acele lucruri care nu lasa ceva ce ar fi uman sa triumfe… Imagineaza-ti daca un homeless s-ar intoxica cu ceva ce probleme ar avea nu stiu ce chain legate de brand … ridicol dar adevarat.

    Vad regulat un tip in statia de autobuz ce pe la ora 5:30 cauta in gunoiul lasat de un Sushi bar care se inchide pe la 4pm.. si etern iese exact cu mincarea mea de la prinz pe blat si cu inca ceva portii pe linga. Ma bucur sincer pt el ca reuseste sa fenteze acest sistem si sa nu dea banii pe ce dau eu !…

  2. chiar exista persoane care arunca lucruri nedesfacute (noi) la gunoi?

  3. Da, cei care nu stiu diferenta intre cele doua date de pe produse; probabil trebuia o explicatie mai detaliata; pe un pachet de rosii preambalate exista o data de ‘display by’ si ‘use by’. Display by e cronologic cateva zile (sau mai multe) inainte de ‘use by’ (a se consuma pana la data de…) dar multi le confunda si arunca mancare buna la gunoi. si astia o gasesc. si o mananca.

    sau de exemplu starbucks care arunca in fiecare zi, cu inventar si supraveghere toata mancarea pe care au facut-o in aceeasi zi. N-ai voie s-o mananci gratuit ca angajat si nici s-o duci acasa sau la prieteni.