Intrebarile mai de dinainte nu erau un produs al imaginatiei mele sau chestii care sa imi ofere o perspectiva asupra vietii. Prima si penultima intrebare sunt cele mai importante; o sa asum faptul ca aici scriu dupa cum gandesc; mult si fara sa ajung la vreo concluzie concreta 🙂
De ce ne-am (sau m-as intreba) daca oamenii cu venituri mici pun ceva deoparte? De fapt, mai important era cum isi gestioneaza bugetul – care este, cum s-ar zice – mai departe de datul cu presupusul ca traiesc de pe o zi pe alta. Nu ca nu ar fi adevarat in unele cazuri, dar ce fac concret toti oamenii cu venituri mici?
Adevarul este ca nu stim exact pe ce isi cheltuie banii dar stim ce lipsuri au copiii in familiile cu venituri mici. Ce e surprinzator este ca nu sunt chiar indemanatici cu banii, de fapt tind sa afirme ca isi permit sa intretina case in care fiecare copil are camera lui, au cate o pereche de pantofi pentru fiecare sezon, au bani pentru biciclete, mers la inot o data pe luna si tot felul de alte lucruri dar nu dau mare lucru pentru ei insisi; in alte cuvinte nu se ingrijesc mai mult decat e nevoie. Nu au bani sa repare obiecte stricate sau sa cumpere mobila noua si sa renoveze casa. Au bani sa isi incalzeasca locuinta in schimb aproape 30% nu au bani sa isi plateasca facturile si raman in urma cu platile.
Semn ca nu economisesc deci – nu neaparat pentru ca n-ar avea de unde, pentru ca si daca pui £5 deoparte in fiecare saptamana (cat te costa doua beri) poti sa strangi o farama de ceva care sa-ti fie utila la un moment dat. Cam jumatate din cei cu venituri mici nu economisesc deloc dar doua cincimi nu au studii care sa le permita o slujba. Surprinzator sau nu, peste 60% din ei au cel putin doua tipuri de alocatii pe care le primesc de la stat si nu sunt deloc mici. Convenient pentru ei, daca se apuca de munca pierd aceste alocatii iar daca potentialul salariu nu suna bine, mai bine stau degeaba.
Cati dintre ei inteleg de fapt problemele financiare sau cum functioneaza bancile?
Probabil ca destui, dar nu toti – cam in toate segmentele populatiei exista 10-15% care nu au nici macar conturi curente dsei au banii. Ciorapul proverbial inca mai exista si s-ar putea sa fie din cauza ca nu exista incredere in institutii sau o confuzie generala in privinta banilor. Cum unii din noi nu inteleg algebra liniara, altii nu pricep cat rest primesc la £3.51 daca dau o bancnota de £10. A+B nu e intotdeauna C. Cine stie ce o fi…
Daca ei ar intelege si ar economisi, ar crea o miscare pro-economii/bani pusi deoparte si in randul altora?
Se pare ca da – exista o convingere atat de puternica in randul tuturor ca nimeni nu poate sa economiseasca, multi uita de faptul ca 25% din locuintele in care stau doi adulti fara copii au economii de peste £20,000 – ceea ce e impresionant. Se poate. Toata lumea crede ca doar pensionarii strang bani si sunt cei mai fericiti pentru ca nu mai au credite ipotecare de rambursat, au casele lor deja, copiii sunt toti extraordinar de bine dar adevarul este ca e fix invers. Nu toti pensionarii sunt la fel de fericiti si daca adunam toti pensionarii singuri, descoperim ca aproape 20% din ei nu au economii de nici un fel. Si foarte, foarte putini au economii peste £5,000. Medicamentele sunt scumpe peste tot. Si e greu sa fii batran, in caz ca cineva mai crede inca in robinetul la care curge lapte cu miere.
Pe ce cheltuie banii mai intai? Pai…depinde cum ii repartizeaza. Dar e trist.
* Prin ‘venituri mici’ intelegem aici oameni care castiga sub £200 pe saptamana – bottom & second quintile daca e sa le impartim in 5 categorii mari si late.
Comentarii
4 răspunsuri la „Ciorapul proverbial”
ma pun in locul lor si ma gandesc „daca tot castig asa putini bani, de unde sa mai pun deoparte? poate distractia mea e sa ies o data pe saptamana sa beau 2 beri, nici aia sa nu mai fac?”.
Sincer nu cuprind argumentul… de ce ar trebui oameni saraci sa economiseasca ? sau daca ar economisi se pare ca idea e ca ar avea o viatza mai buna ? cred ca e gresit a economisi nu este egal cu a avea o viatza mai buna… In UK s-a vorbit destul ca multi stau be ‘benefit’ pentru ca e mai bine asa decit sa ai un job de nimic in a fish&chip shop sau sa faci rafturi la Tesco ! Pe dos spus e ca si cum ai spune ca oamenii bogati sunt obligati sa cheltuie !
Mai interesant e argumentul daca aduci in discutie emigranti care chiar vor sa ajunga undeva si etern sunt tradati si furati de un sistem ce-i pasa doar de sine ! Deci pe ce cheltuie in primul rind banii un emigrant ? pe telefone acasa, pe trimis bani acasa, pe fun ca sa nu se tzacaneasca, si cit isi poate rupe din mincare/billuri ca sa poate pune ceva deoparte !???
N-a zis nimeni ca automat au o viata mai buna, e vorba de a experimenta sa vezi daca ai putea sa ai o viata mai buna sau nu. Si sa-ti pui intrebarea ‘ai putea?’ si ce ar trebui sa se schimbe
Draga Andreea cred ca de ani de zile raspunsul e clar iar mai recent e chiar ca o plama .. traim in societati cu ceva anachronistic in ele in sensul rezistentei la schimbare in numele ‘stabilitatii istorice’ si al ‘democratiei’ care nu prea se vede ..Acuma mitul stabilitatii s-a spulberat si in vest si ar fi poate cazul de o schimbare ! dar cu cine ??? Cu generatia ta ?? nu stiu sper sincer ca DA .. dar la fel de sincer ma indoiesc si nu e vorba de rautate ci de faptul ca nu s-ar zice ca schimbarea conteaza in universul vostru macar cit a contant in al nostru… deci interes in ce nu exista nu poti cere !.. poate sunteti mai speriati ca noi de lipsa de joburi dar poate si ceva mai multumiti de lucruri !