Bai, noi despre ce scriem?

Cum aici viata de student se invarte in jurul noptilor de iesit in oras si de a te face manga, toti profesorii presupun cateva lucruri : este un privilegiu sa fii studentul lor, inseamna ca ai suficient de mult creier incat sa faci o facultate. Mare lucru! Al doilea lucru, inseamna ca desi esti aici vei fi tentat sa iesi in oras, sa bei, sa lipsesti de la unele cursuri sau seminarii (noi le zicem lectures si tutorials) pentru ca erai mult prea praf ca sa mai ajungi acolo treaz.

Dar in rest, sunt cateva lucruri care ma surprind in mod (placut) despre Marea Britanie (daca ii zic UK acum se oftica toti care citesc si asteapta primul cuvant in engleza pe care il amestec intre celelalte in romana).

Aici totul…merge. Cand zic ‘merge’ , chiar merge. Daca un autobuz trebuie sa fie in statie la 15:44, va fi acolo la 15:43 si daca nu va fi din cauza de trafic vei sti cu siguranta din timp de asta de la alte autobuze care vin inaintea lui. Din cauza faptului ca autobuzele merg atat de bine, bicicletele sunt inca folositoare pentru ca exista piste pentru ele spre deosebire de Romania unde in putinele locuri in care sunt piste, oamenii circula ca vitele pe ele. Da, o spun cu rautate pentru ca probabil si Bucurestiul ar avea nevoie de mai putin trafic si mai putina poluare si de unde din alta parte sa incepi daca nu cu transportul in comun?

Nu pot sa ma plang ca intru intr-un restaurant si nu gasesc hartie igienica. Nu pot sa ma plang ca au doar apa rece. Nu pot sa ma plang ca masinile trec pe rosu. Se intoarce si aici in mijlocul drumului cand nu se uita nimeni dar in principiu te vad cu CCTV instalat pentru benzile de autobuz deci tot pierzi. Unii carcotasi ar putea spune ca omoara tot ce mai era un pic ilegal dar ‘ok’ in spiritul cuiva, eu as zice ca e vorba de civilizatie asa cum ar trebui sa fie.

Nu pot sa ma plang ca e mizerie decat in weekend cand se strange gunoiul la intervale mai mari de timp, il mai ia vantul, e greu de adunat etc. Dar e mizerie doar in locuri obscure, nu in centrul orasului. Nu pot sa ma plang ca au arteziene dar nu functioneaza pentru ca functioneaza. Nu pot sa ma plang ca nu mi-a pus scortisoara peste ciocolata calda pentru ca mi-a pus si m-a intrebat inainte, si in locurile in care am platit 50p pentru ea si in alea in care am platit £3. E misto. Am ‘invatat’ sa zambesc din nou la chestiile astea mici si marunte care te fac sa te simti mai bine. Nu stiu cum unii oameni pot fi atat de nervosi si acum ca reflectez la cum era in Romania, de-ti venea sa injuri oameni la metrou, mirosuri in tramvai, autobuz si alte locuri, aici n-am de cine sa ma iau. Nu ma fluiera muncitorii, nu ma apuca nimeni de fund in autobuz. Nu mi-e dor de toate astea ca sa raspund intrebarea pe care inevitabil as gasi-o in comentarii.

Dar in Romania daca intram si ii ziceam cuiva in magazin ‘buna ziua’ se uita ciudat la mine si dupa aia in alta parte. Atat de deprimant incat mai bine taceam decat sa zic ceva oricum…

Ma uit la Delice si ma gandesc, bai, cosmarul meu zilnic. Sau as putea spune acum fostul meu cosmar zilnic. Si pentru cei ca noi care mai au (sau aveau) un pic si crapau, nu pot sa va dau decat sfatul pe care mi l-au dat si mie altii : plecati daca aveti cu ce. Cum era reclama aia, life’s too short to pick the wrong job, asa si aici, viata-i prea scurta ca sa iti faci atatia nervi. Cate comentarii de vai ce elitista sunt eu ca plec, ce acri-s strugurii pentru altii, cel mai tare sentiment e ala ca nimeni nu stie de unde esti si nu zice ‘ia uite-l si p-asta, e roman’.

Recomand spre citire si „Viata este in alta parte” de Catalin Stefancu


Publicat pe

în

, , , , , ,

de către

Comentarii

8 răspunsuri la „Bai, noi despre ce scriem?”
  1. Draga Deea
    Nu-ti mai pune atatea probleme de ce zice lumea.Sa te duci in UK sa-ti faci scoala e un lucru decent nu elitist.Asa ca enjoy.
    UK e quite something.
    Eu mai sunt nostalgica uneori.Chiar si dupa umezeala aia persistenta.

  2. Ma bucur ca te bucuri de viata. Cat despre romglezisme, ce e cu „vei fi temptat”? 🙂

  3. Licuriciu

    Bucura-te de civilizatie. Si nu te mai intoarce aici.

  4. Cuvinte amestecate… „vei fi temptat, sa iesi in oras”

  5. fred

    Sigur ca e bine cand iti poti purta cu mandrie semi-analfabetismul prin strainatate. E bine si pentru cei ramasi aici. 🙂 Pana la urma nu e decat un alt individ de calitate indoielnica de care aceasta tara trebuie sa fie multumita c-a scapat fie si temporar.

    E de apreciat valoarea care iese in afara (indiferent cum se finanteaza). Cand vezi insa nulitatea cu bacul aproape picat cum se scalambaie, nu poti decat sa-ti spui ca lucrurile se regleaza cumva. Incet incet toate elementele astea urat mirositoare pleaca. Fie la cersit, fie la furat, fie la pierdut vremea prin facultati (daca au norocul de a li se finanta vanitatile atent studiate).

    Sa plece doar… si mai bine va fi pentru toti. 🙂

  6. si tie iti pasa atat de mult incat ai scris atat. Apreciez gestul :)) Efortul intelectual in special. Si eu ma bucur ca am scapat de diversi ca tine

  7. Inca ma mai izbesc momentele astea de „civilizatie asa cum trebuie sa fie”, probabil o sa inceapa sa mi se para normal in curand.
    O chestie care mi s-a intamplat mie de multe ori. Stau la coada la bilet, la gara sau la statia de metrou. La ghiseu a ajuns o babuta, in spate e coada. Babutei nu-i e clar ce bilet sa ia. Da daca iau travel card e mai ieftin decat dus-intors? Da daca merg cu autobuzul? Da daca schimb nu stiu unde? Lumea de la coada, desi se grabeste (poate pierde trenul chiar) asteapta. Inca nu am auzit „hai mamaie o data ca unii se duce la servici” 🙂 I like.
    Si cu cuvintele englezesti amestecate printre cele romanesti, who cares?