Chestie de perspectiva

Faza de ieri care m-a facut sa cad un pic pe ganduri!

Aveam de la ora 11 la 12 un fel de curs cu ‘grupa’ ca sa zic asa – trebuia sa fim cam douazeci de oameni intr-o grupa dar evident din cauza ca nu toti se trezesc sau vor sa vina, foarte multi au lipsit. Cursurile sunt monitorizate spre deosebire de seminarii unde suntem ‘la comun’ cu cei de la Retail Marketing Management si Marketing Management sau altii de la Digital Marketing.

Aici, ca peste tot (cred si sper) se tine foarte mult cont de punctualitate – in special fiindca suntem la scoala de ‘business’ cum ii zic ei. Ni se reaminteste la fiecare curs ca trebuie sa fim punctuali in viata si ca daca o sa intarziem si la un interviu cum intarziem la cursuri atunci niciun angajator nu o sa ne ia in seama.

Ei bine, la acest curs de la 11 la 12 am inceput cu dreptul, totul parea sa mearga bine pana cand la ora 11.30 intra o fata si zice ‘Ma scuzati ca am intarziat’. Profesorul se uita un pic ciudat la ea, un fel de mustrare din priviri si dupa aia apare un zambet pe fata lui, ii zice ‘ia-ti un scaun si gaseste-ti un loc la o masa intre colegii tai’. Se aseaza fata undeva destul de aproape de profesor, probabil la mai putin de doi metri de el pentru ca el statea undeva in mijlocul nostru pe un scaun pe care il luase de la catedra. La un moment dat, fata noastra stranuta. Profesorul, putin mirat, o intreaba daca e racita. In cuvintele lor, dialogul suna cam asa (da, si in engleza, poate e ceva ce n-am inteles eu)

‘Da, am o mica raceala’ („Yeah, I have a bit of a cold”)

‘Atunci va trebui sa ma scuzi dar o sa ma mut un pic mai departe pentru ca nu imi permit sa racesc tocmai acum la inceput de an din moment ce suntem destul de putini profesori zilele astea din diverse motive’ („Then you’ll have to excuse me as I move my chair a bit further away from you as I can’t afford to catch a cold so soon within the academic year…we’re already short on staff for various reasons”)

Daca tot esti racita si nu te simti bine poti sa te duci la doctor sa iei un biletel si e ok sa lipsesti de la cursurile la care monitorizam prezenta decat sa inrautatesti situatia si sa racesti mai tare si sa ii imbolnavesti si pe altii’ („If you’ve already got a cold then you can just check with your GP for a note and it’s okay to skip a few tutorials that we monitor for attendance…it would do you some good as well to be able to recover faster and not spread the cold”)

Ei bine, ce ar putea sa mearga prost de aici? As fi crezut ca nimic! Dar dupa cateva ore, la alt curs, o fata care fusese dimineata acolo si asistase la scena zice ‘Ai vazut ce nesimtit a fost profesorul cand s-a mutat de langa ea de parca avea cine stie ce boala? Nu pot sa-l suport, cum sa te porti asa cu cineva?’

Acum stau si ma gandesc, profesorul a fost nesimtit pentru ca ne-a zis ca multi colegi lipsesc si nu isi poate permite sa isi ia zile libere (indiferent de motiv) si a primit-o pe fata la curs desi intarziase treizeci de minute sau chiar fata pentru ca a intarziat jumatate de curs (trei sferturi de fapt) si nici nu s-a simtit?


Publicat pe

în

, , , , ,

de către

Comentarii

7 răspunsuri la „Chestie de perspectiva”
  1. Eu zic ca profesorul a procedat corect si a vorbit politicos cu fata racita.

  2. gigix

    ai dubii?! ciudat…

  3. Asa facea profesorul nostru de matematica in liceu. 🙂 Te trimitea aasa daca erai racit ca sa imbolnavesti alti oameni. Ni se parea foarte tare!
    Mai ales ca zicea ca te si vindeci cu adevarat daca „bolesti” acasa si nu te umfli cu paracetamol.

    Intr-adevar, nu trebuia sa o primeasca la ora. Ma intreb cu se face ca sunt oameni opinii atat de diferite: cum judeca cei care spun ca profesoru la fost nepoliticos ca s-a mutat de langa ea?

  4. 1. a fost nepoliticoasa ca a intarziat, insa profesorul a procedat corect primind-o. daca doreste poate veni si-n ultimele 5 min, e treaba ei. nu mi se pare corect sa fie prezenta obligatorie la cursuri. mi se pare ciudat sa-ti interzica sa asisti la ele chiar daca ai intarziat.

    2. profesorul a fost politicos si a procedat corect. desi nu era necesar si-a argumentat/scuzat gestul. ea a fost nepoliticoasa asezandu-se atat de aproape, stiind ca exista riscul de a-i imbolnavi si pe ceilalti. in tari civilizare oamenii poarte masca chirurgicala daca sunt raciti si sunt nevoiti sa stea in colectivitati.

    3. mai mult decat atat, i-a si sugerat elegant cum poate lipsi motivat…

  5. Alexa

    Si profesorii nostri din liceu faceau asta

  6. Licuriciu

    Eu tin cu profesorul. Nu mi s-a parut nimic deplasat in tot ceea ce a facut sau a zis.

  7. si eu tin tot cu pofu’…

    In occident multi tineri pica de mici in capcana asta de you’re special and unique, capcana folosita abil mai apoi de camapaniile de marketing care dau fals importanta egoului prostului ( i.e. „pentru ca meriti”).

    Astfel s-a ajuns ca nimeni nu trebuie sa mai spuna nimic, o critica sau o sugestie e considerata drept un atac la liberul tau arbitru & shit… dar pe de alta parte 4 milioane de camere de luat vederi vegheaza in Londra de parca ar fi un oras penitenciar – pentru asta nu mai fac gat asa zisii rebeli…

    Eu zic asa – „You are unique just like everyone else” – cam asta ar fi paradoxul.