In asteptare

Azi am trecut printr-un parc prin centru si n-am putut sa nu aud o conversatie intre doua femei pe o banca – in fuga, am prins doar replica „Ce sa mintim, de mancat mancam!”

Banuiesc ca se refera la venituri si probabil ca restul insemnarii nu o sa conteze daca era vorba de altceva.  Si daca se refera la ce cred eu ca se refera, mi se pare o chestie interesanta.

Mereu cand vin in tara si ma plimb pe oriunde, constat cu oarecare tristete ca oamenii nu zambesc mai deloc. Toti au un aer posomorat, expresii mute si un death wish foarte ciudat cand ii vad catarandu-se pe bare pe linia de tramvai ca sa traverseze prin mijlocul drumului cand trecerea e la 100m mai incolo. Dar asta e alta problema pentru alta data…

Stiu ca in Romania sunt salarii ridicol de mici comparativ cu multe produse si servicii, dar nu e chiar imposibil de ajuns la unele din ele. Adica multi oameni se descurca OK – nu grozav, nu excelent, dar nici nu sunt la sapa de lemn. De mancat se mananca. Exceptiile la care ma gandesc sunt chiar exceptii fara de care viata functioneaza oricum; sunt lucrurile pe care eu vin si le vad si le consider ‘scumpe’ raportate la nivelul general de trai. Ceva e serios in neregula in mintea mea cand vad bunuri – cel mai des haine – cu adaosuri comerciale care le fac mai scumpe ca in afara. Dar astea sunt exceptii, sunt branduri straine, produse de import,  francize cu management prost si asa mai departe. Multe au disparut fix din cauza ca nu s-au adaptat si nici nu si-au adaptat preturile.

Dan zicea acum ceva vreme o chestie destul de interesanta de care ma tot lovesc atunci cand vin in tara;

Oamenii aici trăiesc cu gândul că azi nu e ziua aia.

Că încă nu trăim. Azi așteptăm. Așteptăm o viață mai bună, scăpatul de rata la casă, mai multe autostrăzi, alt președinte, Porsche si vilă, prieteni smecheri, vacanță în Italia, nimicuri..

Toate astea vin, dacă vin, peste mult prea mult timp ca să conteze.

America

Dar ce surpriza – cine ar fi crezut ca saracia e relativa? Ca si in tarile bogate oamenii tot se simt saraci daca se compara mereu cu vecinii si cei din stanga sau dreapta? Nimeni n-o sa fie niciodata fericit daca o tine asa dar in alte tari – si in special America lui Dan – unii oameni sunt constienti totusi de faptul ca o duc bine si ca au avut o viata instarita si relativ OK fata de altii.

In Marea Britanie n-as putea sa ghicesc cat castiga lumea dar nu vad atatia oameni tristi. Acum s-au mai schimbat lucrurile pentru ca usor-usor sesizez schimbari in cultura si in guvernare, dar ceea ce nu s-a schimbat deloc e faptul ca inca ti se mai da buna ziua pe strada, in parc, in alte locuri chiar si atunci cand nu cunosti persoana. Au sau au avut o viata OK – si sunt fericiti cu asta.

Nu doar din politete, nu doar in Marea Britanie (nu discriminez) – chiar si in alte parti: doar pentru ca mai e o persoana langa tine care respira si gandeste la fel. Si chiar daca suntem straini, nu suntem chiar asa straini unul de celalalt.

In Romania mereu mi-au fost straini ceilalti, pentru ca am trait cu senzatia ca nu suntem noi vs. restul, ci mai degraba eu vs. omul de langa mine care prefera sa mi-o ia inainte, sa se bage undeva, sa ajunga primul, sa nu piarda ceva, sa nu ramana la urma, sa nu lase si pentru altii. Pai asa sa fie. Cui ii trebuie coeziune?


de către

Comentarii

6 răspunsuri la „In asteptare”
  1. Alexandru

    Ar trebui sa emigram toti, sa traim cativa ani in Occident si apoi sa ne intoarcem. Sau…nu s-ar mai intoarce nimeni? 🙂

  2. Stii ca pe mine uneori ma bantuie ideea, inclusiv de a avea propria afacere dar problema e ca absolut totul pare legat de sfera politica si influenta asupra tuturor domeniilor. Lucruri care sunt foarte transparente si usor de implementat oriunde altundeva lipsesc cu desavarsire aici. Pe masura ce trec anii ma uit in jur la ce se intampla celor din guvernare si nu vad decat o tendinta distructiva: sa inlocuim si sa schimbam ce a facut cel de dinainte. Mi se pare o prostie starnita de o ura inutila intre oameni, idei, ideologii si partide – daca nu ai continuitate nu ai mai nimic.

  3. Adrian

    Cred ca vom innebuni pe marginea acestui subiect. 🙂

    Prin urmare, ma mai inham si eu inca odata in hora asta si zic ca Romania se vede mult mai bine din afara si chiar iti este dor de ea in unele clipe. Apropo, imi aduc aminte ce relatari facea Dl. Djuvara, cand revenit in tara dupa 45 de ani de exil a observat ca oamenii merg cu capul plecat, motivele fiind: pentru a nu fi observati si pentru a se feri de gropi. Un exemplu neaos, la fel ca multe altele. Cred ca cineva ar putea scrie o carte, punand in oglinda apucaturile lumii occidentale si cele romanesti.

    Eu inca mai am speranta ca vom scapa de o mare parte din reziduri. 🙂

  4. Alexandru

    Ce ai vrea sa ‘intreprinzi’?

  5. maria

    Ce actiuni intreprinzi tu astfel incat sa schimbi zambetul de pe fata romanilor?

    Eu vad in fiecare zi lucruri frumoase in Ro, poate ca doar imi place sa vad mai degraba partea plina a paharului. Imi place Bucurestiul cu bune si rele, imi place mancarea, imi plac oamenii, ruralul cu mamaicile, urbanul cu tinerii ce incerca sa dezvolte bituri hip-hop. Imi place!

    Imi place si in afara procentual la fel de mult cat imi place in Ro. Este important ce se intampla in creierul meu, daca vad partea plina a paharului, sau pe cea goala sau daca fac ceva ca lucrurile din jurul meu sa fie mai bune, mai cu zambet!