Rubarbă pentru totdeauna

Uite o chestie pe care nu credeam că o să o descopăr – una din plantele (legumă sau fruct, discutabil) mele favorite e rubarba și am aflat că se crește și în zona Brașovului deși nu cred că am văzut în viața mea rubarbă la piață sau în alte locuri. E o probabil pe locul întâi în topul preferințelor, urmată de zmeură probabil din același motiv: gust intens, dulce-acrișor și foarte parfumat. Rubarba o să fie în sezon destul de curând, dar din cauză că am avut o iarnă foarte caldă și plăcută deja a apărut rubarba de seră în supermarketuri.

Cum bine zice un articol de pe ele.ro, e foarte exploatată în bucătăria britanică și din punctul meu de vedere aș mânca rubarbă în orice formă sau cu aproape orice: iaurt cu rubarbă? Da! Marks and Spencer au cel mai bun iaurt cu rubarbă de pe piață, iar cel din gama produselor prințului Charles (Duchy Originals via Waitrose) sunt pe locul doi ca gust. Articolul îi spune și „plantă exotică” dar cred că aici a depășit de mult stadiul de „exotic” pentru că se fac gemuri, prăjituri și tot felul de chestii cu rubarbă. Gemul nu mă pasionează, cel puțin nu și cel în care se pune ghimbir. Aromele sunt plăcute împreună, dar îmi place rubarba ca atare în gem: dacă nu există, o să ajung să mi-l fac singură într-o zi.

Până atunci, am reușit să amestec două fructe din două sezoane diferite: crumble de pere și rubarbă. Crumble e de fapt un fel de plăcintă leneșă: e un amestec de făină cu unt și zahăr presărat deasupra fructelor pregătite și ele cu zahăr, coajă și/sau zeamă de lămâie. Cu excepția rubarbei, care a fost la cuptor 10 minute înainte, plus cele 35 de minute în care au stat și perele.


Publicat pe

în

de către

Comentarii

8 răspunsuri la „Rubarbă pentru totdeauna”
  1. Mereu imi plac (si ca aspect) petiolurile (si de la rubarba si de la salata verde). Cand le vad, ma apuca un dor sa fiu un fel de carnivor – vegetal. Sa le fac krantz pe seva… Esenta vegetalului.
    (este bine ca am citit link-ul la frunza – nu-i stiam acidul oxalic. Acesta ii rau pentru totdeauna dar important este ca si in tine si in mine ca si in orisicine, vor exploda niste vitamine. Artificii de primavara, un mix la fix (frumos colorit are gemul, pofta buna).

  2. (stiu ca nu-i gem dar placinta de rubarba, o sa-mi fac)

  3. rubarba (which I personally hate) nu e dulce deloc, ci doar acra si fibroasa. restul este de la zahar. :))

  4. da, true, trebuia sa mentionez ‘gatita’ 🙂

  5. asa poti gati si stevie batrana sau tulpini de telina cu zahar si zeama de lamaie, ca o sa obtii cam acelasi rezultat, minus riscul de otravire 😉

  6. Irina

    Numai ce-am zarit la Waitrose niste Tiptree cu rubarba si vanilie si mi-am adus aminte de post-ul asta. Habar n-am cum e, dar I thought I’d let you know ca el exista si nu are ghimbir. 🙂 Mi se pare in continuare destul de surprinzator ca rubarba nu e asa populara in alte parti ale Ro, eu am crescut „in zona Brasovului”, unde ii spunem răbarbăr, si viata mi se pare destul de greu de inchipuit fara prajitura cu rabarbar.

  7. Mi-ai facut pofta :-s

  8. Anda

    Rubarba am gasit-o in Timisoara doar in tarte si doar la o singura cofetarie, in rest nu am mai vazut-o pe niciunde; tarta e delicioasa :))