maşina de spălat şi lumea modernă

Zilele astea e linişte, lucrez la un proiect de cercetare şi după un du-te vino de mare excepţie care mi-a consumat o mare parte din timp, cred că în sfârşit suntem gata să începem. E un proiect micuţ dar interesant – cel puţin pentru mine – şi are şanse să schimbe detalii în privinţa execuţiei pe care o avem pregătită.

Oricum, în rest mă uit la filmuleţe de la TED (SXSW pare un eveniment irelevant în comparaţie) şi îmi place tare mult ăsta cu maşina de spălat, energia şi alte probleme conexe. Îmi place pentru că Hans Rosling e un statistician pe măsură, are şi un mic serial la tv (Joy of Stats) şi dacă aş lucra în cercetare probabil l-aş venera şi invidia un pic. Ca planner pot să admir ce face şi să mă bucur că oricine poate să se folosească de date şi statistici să dovedească sau să infirme ipoteze.

Anyway, e o presupunere destul de generoasă să spui că oamenii din ţările în curs de dezvoltare o să citească mai multe cărţi în momentul în care o să aibă acces la maşini de spălat (cum au făcut generaţiile din Suedia, o ţară care s-a dezvoltat cam de atunci de când au apărut, dar nu din cauza aia neapărat) dar nu e imposibil. Ce o să facă fiecare cu timpul ăsta liber e pură speculaţie dar mi-ar plăcea să cred că femeile care o să descopere timpul ăsta liber nou şi interesant. Când trec peste fascinaţia imediată. Şi nu se aşează la televizor, asta pentru că putem să presupunem că în România mulţi au deja maşini de spălat dar n-au trecut la etapa următoare, aia cu cărţile (imaginată şi dorită). Românii vor scaune! Nu maşini de spălat.


de către

Comentarii

3 răspunsuri la „maşina de spălat şi lumea modernă”
  1. Se vor uita la telenovele sau vor merge in hypermarket sa caste gura si sa inghita cate ceva moka printre rafturi.

  2. da, exact, una era acum 2 generatii in Suedia cand nu prea era TV (daca era, era putin si destul de neinteresant) si internet plus alte lucruri care sa iti distraga atentia. Librariile au fost un catalist dar din nou, in tarile in curs de dezvoltare deja s-au prins ca in ‘vest’ se traieste bine si probabil o sa aspire la un stil de viata ‘vestic’ – adica fascinati de trivialitati gen vedete, barfe si alte aiureli 😀

  3. Da, da, cateodata progresul pare ca ne face mai mult rau decat bine