La ciorap

Intrebari existentiale din tara cea mai afectata de criza si in acelasi timp tara celor mai ‘adanc’ bagati in datorii:

  • Oare oamenii cu venituri mici sau cu alocatii de la stat pun ceva deoparte?
  • Cum arata sarbatorile pentru oamenii astia?
  • Cum arata planul de cheltuieli? Au un plan de cheltuieli? Cat castiga de fapt relativ cu costurile de aici?
  • Cati dintre ei inteleg de fapt problemele financiare sau cum functioneaza bancile?
  • Daca ei ar intelege si ar economisi, ar crea o miscare pro-economii/bani pusi deoparte si in randul altora?
  • Cand primesc bani, pe ce ii cheltuie mai intai? (Controversa)

Publicat pe

în

, ,

de către

Comentarii

4 răspunsuri la „La ciorap”
  1. Ics ics ics

    Oamenii nu sunt masini si roboti sa gandeasca numai in cifre si cauzalitate… asta ni se impune de catre sistem, dar dupa cum vezi nu merge, pentru ca este nenatural. Nu am venit in acasta lume ca sa „save” si sa negadim la „fondu de pensii” si cum merge „sub-prime-ul” etc… am venit ca sa fim fericiti prin orice mijloace, am venit ca sa simtim si sa experimentam emotii – assta este cheia de bolta. Daca uitam astea ne transformam in automanti.

    Oamenii vor sa mai si simta ceva din viata asta dupa ce isi achita facturile lunare, iar cum societatea iti amorteste orice simtz prin rutina si conventii, singura lor „solutie” este sa-i sparga pe cacaturi… intrucat jos de tot unde munca este rutina si plina de gri nu iti mai arde de prea multe planificari si oricum ei vad ca sunt prinsi in niste dead-end joburi.

    E o vorba ucrainiana : oamenii saraci sunt ignoranti, iar oamenii ignorantii sunt saraci… cer vicios.

    Dar revenind la emotii si fericire : gandeste-te ce capacitate si spectru larg emotional aveai acum 5 ani si unde te situezi acum… Vei observa faptul ca, cu cat esti mai axata si focusata pe „real life problems solving” (cerebralitate) capacitatea emotionala scade.

    Pe o scara de 1 la 10 (zece fiind acum 4~5 ani, prin scoala si liceu, iar asta in cazul in care ai stiut sa experimentezi emotii si situatii) unde crezi ca este maximul – in prezent sau in trecut ? Nu simti o amorteaza emotionala din cand in cand si din ce in ce mai des odata cu progresul profesional ?

    Concluzie : este o lume fucked-up care nu se focuseaza pe fericire, ci pe iluzia de fericire folosita ca sa vanda produse (ex. sex sells) ; populatia este imbecilizata si facuta nefericta voit ca sa cheltuie pe tot felul de vicii.

    Viciu vine din latina si inseamna inlocuitor, a tine loc de ( ex. vice-presedinte)… deci viciile (unul fiind spartul banilor pe cacaturi) tine loc de fericire.

    Sper ca am fost clar 🙂 – oamenii nu sunt roboti si nu trebuiesc judecati numai in baza cauzalitatii economice.

  2. La ce ti-ar ajuta asemenea raspunsuri nu e clar ?!… Poate printe intrebari se intrevad prioritatile tale… In cunostiintaza de cauza intr-o masura iti pot spune ca oamenii la care te referi nu au prioritati similare si nici macar nu considera ca ar trebui sa aiba… adica traiesc de pe o zi pe alta, de la o zi la alta si iau lucrurile asa cum vin iar la unii le place foarte mult asta mai ales ca au un minim sprijin de la stat!!

    In idea a ceea ce Icsx3 a zis, si idea lui George Orwell din 1984 speranta e cu acesti oameni si in ei ramine sperantza.. deci asta e cu adevarat alternativa si solutia si in idea mea.. dar citi dintre clasele medii avem curajul sa o urmam…? Ne-am inconjurat cu mai mici sau mai mari conforturi care ne domina si la care nu putem renuntza decit cu greu si pe care le hranim in noi si in raport cu altii cind acei altii le stimuleaza – si numim asta civilizatie ! NU vad pe genul lui Ics de ex, sa se uite la tzari mai putin bogate cu respect si sa-si spuna insasi da asa as vrea si eu sa pot trai doar prin fortza spiritului meu daca nu a religie nu si prin fortza unui 4×4 !

    Altfel spus DA ne reducem cercul spritual, principal in numele confortului si al unei securitati insa de multe ori pare un trade-off valabil, altfel am fi iara in pestera sau copac !!

  3. Pai considerand ca e un blog despre planning din cand in cand raspunsurile ajuta la un singur lucru 🙂

  4. Cand primesc bani, pe ce ii cheltuie mai intai? (Controversa)

    evident, pe cea mai stringenta problema. aici tine de prioritati, pot sa`ti pice dintii din gura si sa nu te duci la dentist dar sa`ti cumperi celular scump si plasma. poti sa stai intr`un apartament nasol unde daca trantesti usa iti pica geamul si sa te duci direct la mall sa`ti iei haine ca sa dai bine afara, ca hainele se vad pe cand apartamentul, nu.

    precum au spus si cei dinaintea mea, oamenii nu sunt roboti si cand sunt atatea tentatii, nu prea gandesc clar, asa in teorii suntem toti tari dar pusi in fatza problemei e greu sa fii rational.