Un nene pe nume Virgil Griffith, baiat foarte destept de altfel, a creat doua grafice bazate pe o corelatie intre muzica ascultata de studenti si rezultatele de la SAT (testele de admitere in invatamantul superior in State).
“Of course there is the whole correlation is not causation thing, but, I mean, duh,”
Ce inseamna asta? Interpretarea rezultatelor e de fapt alta decat sugereaza titlul. Daca citesc asta inseamna ca devin prost? Nu, ci ‘cei care citesc cartea X sunt cei cu notele cele mai mari/mici’. Titlul e facut ca sa atraga atentia pentru ca intrebarile cauzale sunt cele care le fascineaza pe oameni. Daca beau Cola mi se strica dintii? Daca mananc multa ciocolata ma ingras? Si tot asa.
Constatare: cei care au zis ca citesc ‘The Holy Bible’ (Sfanta Scriptura?) au scoruri mai mici decat cei care au zis ca citesc ‘The Bible’ (simplu ‘Biblia’).
Ce ziceam acum cateva zile despre cercetarea calitativa versus cea cantitativa (in care o prefer pe prima) este ca in cazul Bibliei, rezultatele pot fi interpretabile. De exemplu am putea presupune ca cei care citesc Biblia sunt oameni care se simt tristi, deprimati sau au dubii in privinta propriei spiritualitati. Multe Biblii pe aici sunt facute in asa fel incat inainte de ‘cuprins’ exista cateva teme sau categorii in care e organizata. Nu e o chestie verificata dar in vremurile de demult cand exista o Biblie in sertarul camerei de hotel cam pe oriunde te duceai, aratau aproximativ la fel. Cauta la pagina 5 daca ai trecut printr-un deces in familie. La paginile 10, 20, 144 daca ai fost parasit. La paginile 36, 47 catre 49, 52 daca ai ramas fara bani. Unele Biblii sunt structurate in asa fel incat sa fie accesibile pentru toti cei in cautare de speranta.
O alta explicatie ar fi, bineinteles, ca Biblia te indoctrineaza intr-un fel sau altul. Exista studii care demonstreaza diferente intre structura creierului unei persoane religioase si cea a unui ateist. La fel si cele care zic ca ori crezi in explicatii stiintifice, ori in religie. Discutii multe si diverse pe temele astea.
Dar e doar un exemplu in favoarea cercetarii calitative pentru a completa rezultatele unei cercetari cantitative 🙂
Comentarii
3 răspunsuri la „Muzica si cartile care te fac prost”
deprimant grafic, dupa rezutatele de acolo (citesc chick-lit si ascult rap) sunt brain-dead.
Si eu. Dar sa nu spui la nimeni. Citesc si SF 😀
hai ca la muzica au cam nimerit. beyonce, akon, TI… they do suck.