Alcool, nerezolvat

Imi plac la nebuniile consideratiile unor oameni in ceea ce priveste consumul de alcool.

Mie personal, imi plac categorisirile, imi place sa ma uit la oameni cum consuma bauturile, cum si le cumpara si tot asa. Cumparaturile sunt o ocazie minunata de a vedea cum isi dozeaza fiecare consumul sau abstinenta, plus ca tot timpul se poate intampla ceva interesant.

Exemplul no. 1, eram la cumparaturi intr-un Sainsubry’s Local si un el si o ea, probabil casatoriti, disputau foarte violent doua ciocolate pe care el le luase de pe raft. Ea tipa la el ca vai, nu, cum, las-o jos, nu cumparam asa ceva, si nici el nu era mai destept si se certa cu ea. Pareau casatoriti, de fapt nu prea ma interesa acest aspect, dar ma gandeam ca nu mi-ar placea ca si eu sa ajung asa, sa ma cert pentru o bucata amarata de ciocolata. Poate e mai bine asa decat sa ajunga ca intr-o faza de pe Not Always Right.

Exemplul no. 2 el si ea, altii evident, erau la cumparaturi. El vrea sa isi ia o sticla de ceva bautura scumpa. Ea protesteaza. Nu, nu, iar nu. El cedeaza. Isi ia vreo trei mai mici, mai ieftine, care ajungeau aproximativ la pretul celei initiale pe care vroia sa o ia. Three for the price of one, doar ca un pic altfel.

Ce nu inteleg eu este cum se imbatau prietenii mei acum ceva vreme si inca o fac prin camine si altele.

In Marea Britanie, pub-ul se inchide la ora 12. Clubul de noapte se inchide la ora 2. In Bucuresti, clubul de noapte se inchide la ora 4 in zilele lui proaste. Cand aveam vreo 14-15 ani puteam sa mergem pe motoare, sa cerem bere si sa nu fim intrebati de buletin. Se intampla, pur si simplu. Puteam sa cerem altcuiva sa ne ia de baut si acel cineva n-ar fi patit nimic. Na, am avut prieteni si colegi care mergeau si se imbatau. In Vama, la festivaluri, altii plecau prin afara si se imbatau acolo. Mie ai mei mi-au zis intotdeauna ca nu o sa imi interzica nimic, ca pana la urma totul trebuie incercat etc. etc. dar cu moderatie. Si ca daca vreau sa ma imbat, pot sa o fac si in Bucuresti, nu trebuie sa fug sa ma ascund in Vama pentru asta.

Nu stiu daca faptul ca eu puteam sa ma imbat in mod lejer la 14-15 ani pana la ora 4-5 dimineata au dus la o oarecare schimbare in comportament dar nu m-am facut praf niciodata. In schimb, ma uit la prietenii mei britanici care sunt ceva mai tristi; evident, nu e o realitate general valabila ca oamenii care cumpara alcool pentru altii sunt prinsi intotdeauna dar au existat cazuri in care au fost prinsi cu CCTV sau ca cei sub 18 ani nu pot cumpara alcool dar sincer, eu n-am vazut aceste locuri. Cei mai multi au fost luati de politie si anchetati daca intr-adevar au vandut chestii de genul minorilor.

Cam totul e tinut din scurt – pe mine m-a socat sa vad cu cata sete si ardoare plecau toti in gap year in jurul lumii, plecau la party in Ibiza, veneau la mare in Bulgaria unde alcoolul este foarte ieftin in comparatie cu acasa si legislatia mult mai relaxata. Din ce-am vazut eu dupa un an de stat si prin camin, as zice ca a avea 18 ani si a fi departe de casa pentru ei este sinonim cu a fi corporatist intr-o zi de vineri si a rupe usa la ora 5, in cautarea weekend-ului. 18 este varsta de la care poti sa incepi sa faci prostii si sa nu te vada ai tai.

Dar chiar si asa, pe langa preturi (care te trag in jos cand vrei sa te imbeti foarte tare), in calea binge drinking-ului tau te lovesti de problema inchiderii localurilor la ora doua noaptea.

Problema – vrei sa te imbeti, din ce motiv nu se stie, nu mai conteaza. Asa ca inainte sa iesi chemi cativa oameni pe la tine sau iti iei o sticla si bei singur din ea, ca warm-up pentru ce va urma. La ora 9-9.30 cand ai plecat esti deja ‘tipsy’ sau usurel ametit, avand suficient timp sa o arzi dubios prin cluburi imbatandu-te pana la ora doua dimineata noaptea.

M-am intrebat de multe ori de ce se termina programul la ora doua noaptea

  1. Public safety cred ca ziceau ei dar mai exista o problema. Public safety ca public safety, galagia pe care o fac oamenii beti la ora doua noaptea iti distruge orice sansa ai avea sa dormi ca om care se culca pe la ora 11.30-12, dat fiind ca pe la ora doua cand se intorc toti de prin cluburi nu ai intrat inca in stadiul de R.E.M. sleep, deci orice te poate trezi inca. Am simtit-o pe pielea mea multa vreme si multumesc cui o fi ca m-am mutat intr-o zona cu rau. Daca pica in rau, macar e liniste restul noptii.
  2. Pericolul de accidente rutiere mi se pare ceva mai mare la ora respectiva. Daca sa zicem ca esti insomniac de felul tau, a bea la ora 11-12, un fel de ‘prime time’ personal nu are mare efect; cand te imbeti te ajuta sa adormi dar iti strica somnul din punct de vedere calitativ. Dormi mai profund (pentru cine a incercat sa trezeasca un om beat, stiti sigur) dar dormi mai prost. Doar ca daca nu esti insomniac, inseamna ca totusi, fara a bea, esti la un fel de ‘all-time low of the day’ cand ti se face somn indiferent de ce faci. Daca mai bei, cu alcoolul considerat un depresant al sistemului nervos, induci o stare si mai avansata de oboseala. Ar fi interesant de vazut cate accidente au loc intre ora 2 si 4 dimineata cu soferi in stare de ebrietate si cate au loc din cauza somnului si oboselii la aceeasi ora.

Si atunci nu faci decat sa te intrebi de ce sunt fortati toti sa se duca acasa la ora doua – doua jumate noaptea. Why in the hell?


Publicat pe

în

, , ,

de către

Comentarii

Un răspuns la „Alcool, nerezolvat”
  1. Gheorghe

    nu ti-a placut comentariul anterior, prea adevarat…