Ma dau cu scara rulanta

Londra e un oras foarte aglomerat. Cu toate imbunatatirile pe care le-ar putea face, toate bicicletele si toate metrourile sau trenurile, tot va fi aglomerat. Intrebare:

„Pe ce parte stam cand ne aflam pe o scara rulanta?”

Probabil bloguri gen programare sociala si multi altii (piticu sau subiectiv) o sa raspunda „pe partea dreapta”.

Da, e adevarat, in lumea civilizata se sta pe partea dreapta. In Marea Britanie vad destui oameni care inca stationeaza pe partea stanga, mai putin in Londra, in statiile aglomerate. E atat de aglomerat incat unii oameni chiar se grabesc si sunt si foarte nervosi. Aici a intarzia doua minute e echivalent cu a rata lucruri foarte importante si nu pot decat sa fiu de acord cu tata care zice ca importanta punctualitatii e subestimata in ziua de azi. It can’t be stressed enough. Aici lucrurile sunt destul de simple: daca stai pe partea stanga o sa ajungi cel mai probabil imbrancit de cineva sau impins inapoi pe partea dreapta acolo unde ti-e locul. De multe ori mi-am zis ‘nu frate, nu se poate’ dar da frate, se poate. Daca vezi pe cineva venind cu o umbrela din spate, fa-i loc!

In Londra sunt cei mai putini oameni care stationeaza pe partea stanga. S-au invatat ca nu vor sa fie loviti de alti calatori furiosi care vin in viteza pe scarile rulante. Oamenii sunt si politicosi, te imbrancesc si isi cer scuze

  • Dupa ce te-au dat la o parte („Sorry sir but you’re on the wrong side„)
  • Uneori chiar inainte sa te imbranceasca („Sorry, could you move out of the way?„) dar de foarte putine ori pentru ca timpul de reactie e prea lung si nu iti poti permite sa pierzi secunde pretioase.

In Romania ultima oara cand i-am zis cuiva sa se dea la o parte ca ma grabesc mi-a raspuns cu „da’ ce te grabesti asa?” de parca n-aveam voie. In Romania nimeni nu se grabeste nimeni nicaieri ca sa inteleaga de ce sa se dea din drum si sa stea unde trebuie. Concluzie: de fiecare data cand ma mai urc pe scara rulanta si vad oameni asezati aiurea o sa ma prefac ca ma grabesc doar ca sa le arat cu degetul autocolantele alea care zic „Va rugam stationati pe partea dreapta” in momentul in care intreaba „Unde scrie ca n-am voie sa stau aici?”. Iete, acolo! Nu ma dau cu scara rulanta ca asa imi place mie, ci pentru ca ajung mai repede sus. Si daca nu ma grabesc o sa o iau intotdeauna pe scari ca sa pun osul la treaba.


Publicat pe

în

, ,

de către

Comentarii

20 de răspunsuri la „Ma dau cu scara rulanta”
  1. pe orice parte 🙂 si dreapta si stanga, daca vrei sa urci mai repede urci cu picioarele nu cu scara rulanta 🙂 😛

  2. Hmm, tu ziceai ca n-ai fost la Londra 😛

    Chiar era si una din dilemele mele, stau pe dreapta, pe stanga? Si nu numai pe scarile rulante, dar si pe unde o iau in locuri mai stramte in care se circula im ambele sensuri.

  3. eu ma mir cat de repede se prind obiceiurile. am stat o saptamana la viena si innebuneam cand vedeam scarile de la noi cu oamenii claie peste gramada… mai e muuuult pana sa invete lumea.

    piticule, urca tu mai rapid cu picioarele pe scara normala cand si aia e plina de oameni care vin din ambele sensuri… (vezi unirea la ora de varf)

  4. […] scrie un editorial mişcător despre generaţia născută în ‘90, iar Deea se dă pe scara rulantă… Etichete: educatie, […]

  5. Si eu m-am gandit sa incerc treaba cu imbranceala, dar am renuntat, caci in Romania risti sa-ti iei o mama de bataie daca imbrancesti lumea 🙂
    In schimb ador sa plonjez in retarzii care stau ingramaditi in fata usilor de metrou atunci cand se deschid, sa intre peste tine. Este o senzatie deosebita…

  6. „Va rugam stationati pe partea dreapta”. Nu zice nimic de ce trebuie sa faci pe partea stanga. Si da, ai dreptate…

  7. Pe sosea am inceput sa ii inteleg pe cei care ma depasesc si imi taie fata, atunci cand este evident ca se grabesc. Cand nu se grabesc si doar vor sa se simta zmei atunci se intampla ca orgoliul meu sa vrea sa le demonstreze contrariul.

    Pe scara rulanta de ce ar fi altfel? 😀

    Ca intotdeauna… putina intelegere nu strica. 😀

  8. Ocktavian

    Si pe mine ma deranjeaza faptul ca in Bucuresti, la metrou :
    1) unii calatori, in loc sa se tina cu mana de bara, se lipesc cu tot corpul de parca numai ei ar fi in metrou
    2) unii calatori stationeaza pe partea stanga pe scara rulanta desi stationarea este pe partea dreapta si la un moment dat chiar erau si niste marcaje pe trepte (un abtibild cu o urma de talpa pe fiecare treapta pe partea stanga si cu 2 urme de talpi pe partea dreapta)
    3) multe altele printre care : tzaranii de pe peron ingramadati exact in fata usilor de la metrou inainte de deschidere si coborarea calatorilor, tzaranii care ocupa cate doua manere, tzaranii care imediat cum intra se baricadeaza langa usa si incomodeaza intrarea si iesirea calatorilor la urmatoarele statii desi ei coboara la a cincea statie etc.

  9. oh, ce te inteleg :(. imi petrec maj timpului in alta parte decat „tara muma” (astfel infectandu-ma cu ceva civilizatie) si de fiecare data cand vind in bucale ma omor cu lumea pe scarile rulante ca sa ies mai repede din metrou.
    si intotdeauna acelasi „dar de ce te grabesti asa”.

  10. va recomand pasajul Unirii, în jur de 18.00- 18.30. locul care scoate în mai puţin de un minut animalul din tine. 😐

  11. Florin Grozea

    Acum că am început să merg cu metroul (traficul m-a învins) te înţeleg. Şi de ce te mai miri?… 1215 Magna Carta acolo – 1215 Primul voievodat în Ţara Românească

  12. Gramo crede ca e vb de educatie; in Ghermania inveti de mic copil ca „links gehen – rechts stehen”.

    p.s.: Faza cu „unde scrie” am patit-o ultima data in centru, cu bicicleta – un grup de pusti venea din sens opus; pe banda, normal; n-aveau nici cea mai mica intentie sa se dea la o parte; le-am spus ca aia e banda pt bicle; reactia: „unde scrie?”

  13. bau2miau

    Pe partea dreapta ar trebui sa stationam. Ca nu se prea intampla, e altceva.
    Pe mine altceva ma framanta. Asta cu punctualitatea. Adevarul e ca in Romania nu prea poti sa fii punctual din cauza celor care nu tin la punctualitate. Deci, daca vin la timp sau Doamne fereste – mai devreme, atunci celalalt va intarzia. Si daca stau sa-l astept ca sa stam de vorba sau mai stiu eu ce… atunci intazii la urmatoarea intalnire si ajung sa fiu eu nepunctuala.

  14. păi nu mă mir… doar mă revolt. 😐

  15. Lasa mey ca nu sunt englezii mai breji ca romanii. Nu la omorat politia la ei pe fotbalistul ala brazilian cand mergea cu metroul? Mai bine sa se tina unu de bara in fata ta decat sa te impuste politia in cap. Mai las-ama cu Londra ta.

  16. dadatroll, mentalitatea.ro o ai….cu limba insa te descurci mai greu.

  17. Troll-ule poliţioţii il impuscara p’ala pentru a fugit ca idiotul in timp ce ei urlau „Stai ca trag!”. Si pentru o natie cu simtul umorului, politistii englezi sunt ingrazitor de obtuzi: „Sorry sir, but I have to shoot your brains out. Like… Now.”

    Revenind la topic.

    ”Sorry sir but you’re on the wrong side“ si ”Sorry, could you move out of the way?“ inseamna ca esti fie chior si nu vezi toate textele cu „stai, ba, pe dreapta”, fie cu rupere de bascheti, fie imigrant nou venit, fie adormit.

    si

    „In Romania nimeni nu se grabeste nimeni nicaieri” se poate schimba cu „In Romania nimanui nu-i pasa daca te grabesti”.

    Cat despre urcatul eroic pe scari… As vrea sa-l vad p’ala care iese pe scari zambind din statia Angel de pe Northern Line.

  18. verdele

    Eu mai am momente de ameteala in care ma iau cu visele cu ochii deschisi si uit ca mai exista si altii pe lume (da, e un mod eufemistic de a spune ca am momentele mele de nesimtire). Dar cand imi dau seama intotdeauna ma redresez rapid. Alteori ma redreseaza altii – mai putin pasivii-agresivi care sunt romanii. In Barcelona m-a repezit o tanti ca blocam scarile rulante, iar in Suedia m-a rugat frumos o domnisoara sa nu mai merg pe banda de bicicleta. Oameni asertivi, nu ca noi.

  19. […] m-am speriat si mai tare cand au trecut politistii pe langa mine, pe partea stanga (uite de ce se stationeaza pe dreapta) si ii dadeau pe calatori la o parte ca sa ajunga la el. Dupa ei a venit o alta patrula de […]