Medaliile de aur

Azi citeam un ziar in care era ceva articol care continea ‘fabrica de medalii’ in el (sau poate era zilele trecute). Ca echipa gimnastelor din Romania este o fabrica de medalii. Si ca ele trebuie sa ‘pastreze brandul’ acum ca se duc la Jocurile Olimpice.

Cred ca daca gimnastii de acolo ar citi titlul asta s-ar supara destul de tare pe cel sau cea care a venit cu ideea ca avem o ‘fabrica de medalii’. Termenul denota faptul ca medaliile de bronz, argint sau aur ies pe banda rulanta sau pur si simplu in cantitati industriale si ca noi, cei de acasa, mai putin interesati de ce se intampla de fapt pe-acolo, care mergem la serviciu de la ora 9 la 5 sau mai stiu eu ce facem, ar trebui sa ne asteptam ca lotul nostru olimpic sa primeasca medalii.

E adevarat ca medaliile reprezinta incununarea unui efort foarte mare, efort pe care unii din noi nu il intelegem pentru ca nu il traim. Nu suntem atleti sau gimnasti deci nu ne traim viata intre antrenamente si antrenamente. Este si normal sa te astepti ca tara ta sa castige, fie ca e vorba de fotbal, de gimnastica, orice alt sport la care concureaza dar unii o duc prea departe in previziunile lor de ‘luam x medalii’ in loc sa se inchida un ochi si sa renunte la comentariile de genul ‘cu atat mai putine ca in ultimii ani’ si sa compare performantele actuale cu cele din trecut.

De-aia ma bucur tare mult de campania celor de la Adidas, facuta de 180 Amsterdam.

„[About Gold] It’s a dream to keep chasing. It’s a dream to keep you going. It’s a dream that sometimes gets put on hold. Gold is never a given.” (6)

„Gold is not into predictions. It’s not into how many you’re meant to take home. It could be one, it could be two or three. It could be none. Predictions mean nothing. Gold is never a given.” (5)

„Gold can be lost in a flash. Lost in the blink of an eye. Lost before the start of the race. Lost months before you step onto the track. Gold is never a given.” (4)


Publicat pe

în

, , ,

de către

Comentarii

2 răspunsuri la „Medaliile de aur”
  1. Nu stiu daca e o surpriza pentru tine insa in UK pare a fi cam acelasi gen de atitudine privind asteptarile de medalii. Aflat, pura coincidenta, in zilele de dinaintea inceperii Olimpiadei pe acolo am auzit pe cel putin doua posturi dintre cele 5 mari acelasi gen de comentarii („trebuie sa luam macar acelasi numar precum la Atena”) privind numarul de medalii cu care delegatia Marii Britanei ar trebui sa sa intoarce la casa; comentarii chiar destul de vehemente si pasionale.

    Dar iti inteleg comentariile cu privire la sintagma banalizanta „fabrica de medalii”.

  2. Am vazut si eu asteptarile doar ca daca te uiti la stirile de dupa olimpiade, atitudinea e de „Ahh well done, well done.. you gave it your best shot!”