Și tot femeile lucrează mai mult decât bărbații

Râdem, glumim când zicem de băieții mamei, dar lumea chiar crede că vorbeam serios și nu s-a prins că e mai ușor să atingi un nerv decât să spui „ce mișto sunt studiile de cercetare și rapoartele! Nu-i așa, toată lumea? Nu…?” 

Continuarea logică e să ne uităm obiectiv la problemă, tot prin cifre și date.

Partea întâi, conform unui studiu foarte detaliat OECD („How’s life?”):

”Across the OECD area, women do 24.5 hours of paid work (per week on average) and 31.5 hours of unpaid work, while men work 33.7 hours in a paid job (30% more than women) and do 21 hours of unpaid work (50% less than women). Total work, the sum of paid and unpaid work, is higher for women – 2.3 hours per week more for women.

There is a lot of variation across countries: Italian women do 11 hours more work than Italian men per week, while in Japan men do 2.4 hours more work than women.”

Ciao, bella. Treci la muncă. Acasă. Și la serviciu. Da?

screen-shot-2013-11-05-at-11-29-54-am
În *linii mari*, dacă rombul e în sus atunci femeile lucrează mai mult ca bărbații. Dacă e în jos, bărbații lucrează mai mult decât femeile. 

Notez (evident) că fiecare cultură se dezvoltă altfel. Mă uit cu interes la Italia, cap de afiș. Mă uit la Spania, nici ei nu o duc mai bine. Polonia și Estonia au un regim diferit – și cine ține minte nici nu le-am menționat în primul articol (pentru cine zicea că „Vezi o harta unde Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovacia stau in cifre pe langa noi, dar tragi o concluzie despre Romania si tarile mediteraneene”).

În al doilea rând, ca bonus, un studiu Discovery (SHE) asupra unui eșantion de 5,000 de femei din Europa, conform Mediafax:

Screen Shot 2014-01-27 at 18.04.08

Totodată, femeile tinere (20 – 29 de ani) simt presiunea ideii că trebuie „să reuşească din prima”. 30% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20-24 de ani sunt de acord cu afirmaţia următoare „Există prea multe aşteptări în ceea ce mă priveşte. Prea mulţi se aşteaptă să fiu perfectă”, în timp ce 51% dintre femeile tinere din România (20 – 29 de ani), 63% din Rusia şi 35% din Marea Britanie sunt de acord cu afirmaţia următoare: „Nu am obţinut cât de multe mi-aş fi dorit până la vârsta mea.”

 


de către

Comentarii

11 răspunsuri la „Și tot femeile lucrează mai mult decât bărbații”
  1. DINU

    making the same joke twice isn’t as fun 🙁

  2. gigixy

    nu gasesc linkul. in 19toamna din cauza criza economica se face in Spania un guvern din 8 barbati si 8 femei. ceva de genul: 50-50. cati copii aveau grupul de barbati vs. grupul de femei? de freo trei ori mai mult. 24 la 10 parca. q.e.d.

  3. Name is indeed required

    N-a fost nici o gluma. Fata habar n-a avut cum sa abordeze problema in primul post, a citit criticile si a incercat s-o dreaga cu un post care sa arate ca e capabila sa priveasca problema ceva mai echilibrat decat o gospodina din La Bloc. Cat i-a reusit… e vizibil. 🙂

  4. Alex

    Da, muncesc saracele de se sparg. Le este foarte greu, intr-adevar… : http://www.youtube.com/watch?v=s73xjIxb3PM

  5. BUNI

    Va deranjeaza adevarul? Este un lucru stiut ca femeile muncesc mai mult decat barbatii, mai ales atunci cand au si o familie si copii. Ele au mai multe indatoriri, in planuri diferite.Voi nu aveti mame? Puteti spune cu mana pe inima ca nu mama munceste mai mult in familie? Cine face curat, mancare, spala, calca, are grija sa aveti tot ce va trebuie? Sunteti niste pusti care nu intelegeti lumea in care traiti si faptul ca va simtiti atacati in amorul propriu, spune multe despre voi. Mai ganditi-va!

  6. Toni

    @andreea nastase, intr-un univers paralel statisticile tale indica faptul ca barbatii fac mai multa munca si se strang pe bloguri sa discute temeinic statistici in defavoarea barbatilor.

    go go go girl. 🙂

    apropos, fa-ti un business de vandut batiste online, cu statistici si tot ce trebuie.

  7. Luca

    Hei, Alex, ti-am gasit poza pe net: http://www.democratic-republicans.us/images/Neanderthal_280_470743a.jpg Mi se pare util sa asociezi si o poza celui care emana laturi pe internet!

    Nu fii rusinos, cred ca se arunca fetele dupa tine „baiatu’ lu’ mama” care esti tu frumos!

  8. Victor

    O statistica se refera la toata populatia.

    Sper ca sunteti de acord ca barbatii din statistica respectiva nu lucreaza la birou (marea majoritate). Pentru ca .. surpriza .. majoritatea barbatilor nu lucreaza la birou.

    Asa ca atunci cand ajungi acasa dupa ce ai muncit ca invatatoare, vanzatoare, avocat, doctor, asistenta (trece aici alta meserie populara printre femei) te sfatuiesc sa te uiti in jur, scoti capul pe geam si admiri un pic toate constructiile, strazile, etc.

    Niste barbati pe undeva fac blocuri, cara saci de ciment, fac strazi, sudeaza, muncesc in topitorii, otelarii, fabrici, repara tevi, fac tot felul de lucruri pe care femeile nu au cum sa le faca (decat daca se ambitioneaza inutil).

    Vorbim de statistici, nu spun ca nu ar fi si femei fierar-betonist.
    Ei bine, acei barbati ajung acasa franti si surpriza .. strica media pentru genul lor. Media orelor muncite.

    Ca poate sotia e 8 ore la munca (alege o meserie de femeie comuna, gandeste-te la 20 de VECINE – nu prietene – angajate si vezi cam ce meserii au) si cand vine munceste si prin casa.

    Dar ORA de munca nu e acelasi lucru cu efortul depus.

    Si nu stiu cum se face dar de la atat de multa munca SUPLIMENTARA fata de barbati, iesiti la pensie cu CINCI ani mai devreme (femei 60, barbati 65) si muriti cu vreo 6 ani mai tarziu. ( 76,1 ani femei, 69,2 ani barbati).

    Sa simplificam .. un cuplu roman, ambii la 60 de ani, femeia e deja la pensie. Mai are 16,1 ani de pensie. Peste 5 ani barbatul va iesi la pensie. Femeia va mai avea 11,1 ani de pensie. Peste inca 4,2 ani, barbatul va muri. Femeia va mai avea 6 ani de viata (pensie).

    Adica voi sunteti la pensie 16,1 ani iar noi doar 4,2 ani.
    Vorbesc de MEDIE, nu de cazuri particulare, pentru ca e un articol despre statistici.

    Asa ca .. va rog frumos sa va reconsiderati pozitia.
    Poate ca in ore munciti mai mult dar munca depusa nu va solicita organismul la fel de mult, se vede in speranta de viata.

  9. Nu inteleg de ce e asa mare stress-ul ca 51% din tinerele din Romania simt ca nu au realizat tot ceea ce voiau pana acum. If anything, asta inseamna ca noi romanii suntem mai exigenti cu noi insine si ca vrem mai multe de la viata si nu stam si o lalaim fara ambitie aiurea, ceea ce eu cred ca e un lucru bun.

    Doi. Ca barbat in his early 30s intreb si eu: chiar asa mare e presiunea pentru o femeie „tanara” sa „treaca la cratita”? Ca femeie ce te opreste sa spui „nu” cand un barbat iti zice sau insuneaza asa ceva? Sincer. Suntem cu totii adulti, eu zic ca ar fi ok sa ne asumam chestii si sa nu mai dam vina pe mentalitati si alte bullshit-uri, si sa incercam sa ne construim vietile asa cum credem noi mai bine.

  10. Victor

    „Your comment is awaiting moderation.” din 4 februarie.
    Ai aprobat intre timp alt comentariu aici. GG

  11. 🙂 chiar despre asta discutam zilele trecute cu o prietena.. am impresia ca nu am realizat atat de multe pe cat as fi crezut, vrut sau s-ar fi asteptat de la mine… cred ca in general noi femeile avem tendinta de a nu ne multumi niciodata cu ceea ce avem/statul nostru.. si nu e neaparat vorba de bani si conditiile de trai.. ci de noi ca si persoana.. avem tendinta/nevoia de a face mai mult

    mentionez ca am un job care imi place si din care traiesc bine, sunt sanatoasa, casnicie fericita.. am realizat destul pana la 29 ani.. si totusi…