Sindromul „băiatul lui mama”

Bănuiam de mult timp chestia asta dar acum am o confirmare sub forma unei hărți foarte la îndemână, cu surse foarte aproape de adevăr (ONS în UK – despre care am mai vorbit când ziceam de veniturile și cheltuielile gospodăriilor – și Eurostat, care se respectă).

photo

Ce bănuiam eu și probabil poate să confirme orice altă persoană de tip feminin e că băieții ăștia de prin România și de pe la mediterană (pentru cine a fost în concediu pe-afară) sunt în căutare de mamă, nu prietenă. Evident că femeia ideală trebuie să fie mamă, general de armată și asistentă personală cumva dar dacă la vârstele astea la care ei ar trebui să își capete independența emoțională, financiară, ș.am.d. ei sunt încă acasă la mama care spală, calcă și face de mâncare atunci e cald și bine – și așteptările devin super nerealiste.

Ciao bella…dar dacă nu știi să gătești nu mai ești bella.

*Evident aici e oarecum nedrept pentru că e vorba de băieți și fete luați la grămadă (și fetele au și ele defectele lor atunci când contextul e asemănător), dar până la urmă e interpretarea mea subiectivă și o să mă agăț de ea până când o să văd o hartă pe sexe. Invit băieții să raporteze experiențele lor la fel de subiective.

de către

Comentarii

36 de răspunsuri la „Sindromul „băiatul lui mama””
  1. gigixy

    societatile cele mai longevive din lume ce factori care primeaza au in comun?

  2. Gabiagu

    Am citit cu ceva timp in urma o corelatie interesanta intre tipul de religie si diferite aspecte ale dezvoltarii unui spatiu cultural si cred ca se aplica si aici. Comparatia era intre tarile predominant protestante si cele catolic/ortodoxe. Protestantismul e o religie participativa, care pune accent foarte mult pe responsabilitatea invididului si pe autonomie in deciziile luate. Catolicismul/ortodoxismul cer obedienta, cu preotul ca figura centrala a autoritatii. Altfel spus, protestantii iau initiativa, pe cand catolicii/ortodocsii asteapta sa li se spuna ce sa faca. Responsabilizarea individului duce la o cultura in care tinerii vor sa fie independenti si sunt incurajati sa faca asta. Atunci cand stii ca depinde doar de tine sa faci ca lucrurile sa fie mai ok, vrei sa te asiguri ca nu depinzi de mama si tata si ca poti sa te sustii singur.

    In acelasi timp, autonomia celor care nu mai stau de multa vreme cu mama si tata duce la un alt tip abordare a relatiilor. Atunci cand nu ai „nevoie” de cineva langa tine ca sa-ti gateasca si sa faca curat in casa, cauti altceva in persoana cealalta, cauti personalitate, cauti idei apropiate de ale tale, samd. Si asta e mult mai greu de gasit decat cineva care sa stie sa faca bors. 🙂

  3. Cosmin

    1. E amuzant e cand o femeie „ataca” o alta femeie.

    2. Si daca ne luam dupa prototipuri, acelasi lucru il vei face si tu copiilor tai – statistic vorbind.

    3. Am cunoscut si femei din nord, si relatii din nord, dar tot mai aproape de genul de relatie balcanic mai simt. Asta pentru ca imi e mai familiar genul asta de relatie.
    Poate ca m-as obisnui si cu genul ala de relatie, insa cred ca trebuie timp.

  4. Cristian

    Dar, ce nu iti place sa gatesti pentru barbatul tau?

    Stii ce, eu pot sa fac intr-atat de multi bani incat sa mananc mancare buna, gatita si sa mi se faca curat in casa. Asa ca putin imi pasa de problema asta. Prefer totusi o femeie cu care sa gatesc pentru ca experienta gatitului sau a gospodariei este o experienta foarte frumoasa si care aduce oamenii impreuna.

    Nu cred ca frustrarea ta de a vedea alti barbati stand cu mamele lor o sa-ti aduca barbatul mai aproape de tine decat de masa. Cred ca cel mai bine e sa ii arati ca tu esti o persoana mai buna ca mama lui ca sa traiasca cu tine, nu cu ea. Daca nu, stai singura si independenta. Mi se pare ca femeile mananca atata CACAT cu independenta asta. Toate vor independenta, dar mi se pare doar foarte multa mandrie. Sunt sigur ca in aceeasi masura in care barbatii nu vor sa fie singuri(fara cineva care sa faca treaba de casa cu ei) nici femeile nu vor sa fie singure(probabil motivul e unul emotional, ala de a te ghemui langa cineva sau lucruri asemenea). Toti avem slabiciuni, iar feminismul doreste sa mascheze asta pentru femei. Cumplit.

  5. Maria

    1. Vezi o harta unde Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovacia stau in cifre pe langa noi, dar tragi o concluzie despre Romania si tarile mediteraneene.

    2. Cifrele reflecta intreaga populatie tanara indiferent de sex (care sunt limitele de varsta?), dar tu tragi concluzii doar legate de barbati

    ….pentru ca masterat in sociologie

    Nu ti se pare ca e totusi ceva in neregula cand vezi niste date seci si le invarti ca sa se potriveasca peste teoriile tale despre viata, univers si …barbati

    Si alta intrebare: care parte ti se pare nerealista in asteptarea ca partenera de viata sa aiba totusi o legatura cu gospodaria? Oare barbatii din tarile unde pleaca din cuib mai devreme nu au astepari similare?

  6. sunt încă acasă la mama care spală, calcă și face de mâncare atunci e cald și bine – și așteptările devin super nerealiste.

    Marea majoritate a femeilor, indiferent de condiţia socială, sunt atât de bine adaptate acestui curent încât încep orice conversaţie cu „ce am gătit” şi la prima întâlnire la ea acasă îi gătesc Dorelului lor ceva.

    Iar el trebuie să fie la fel de adaptat la mediu, după cum ne spune legile ecologiei, şi să se prefacă destul de convingător că e impresionat de talentul ei culinar.

    Dovada: dacă Dorel ar răspunde „oricum nu mi-e foame, aşa încât treci în poziţia umeri-craci”, femeia în cauză i-ar da cu tigaia su făcăleţul în cap.

  7. Doru

    Merge un blog in care sa-i invete pe baieti cum sa-si capete independenta.

    baiatuluimama.ro nu e luat

  8. DINU

    harta e putin relevanta daca nu stii contextul socio-economic, da, cred ca e realista dar nu imi spune foarte multe despre tarile alea sau cultura lor.
    in plus as fi curios de o harta a asteptarilor ca venit sau statut a femeilor din lume pentru a intelege daca „vina” e doar a barbatilor sau nu si alte comparatii asemanatoare
    in rest, „baiatul lu mama” e un sindrom indus si de media, care nu spune nimic nici despre satisfactia vietii nici despre reusita in viata, nici nimic.. nu am gasit un studiu amplu care sa reflecte ceva ingrijorator sau nu.. e problema ta daca vrei sa agiti apele doar de dragul de a le agita; da, e bine ca cineva sa le mai deschida unora ochii dar cum am spuns facand doar asta poti trezi o isterie inutila care nu duce nicaieri

  9. miki

    Cauza nu este baiatul lu’ mama. Cauza este saracia. Daca te uiti mai cu atentie, cred ca o harta asemanatoare ca distributie este cea cu „procentul din salariu dat pe mancare”. nu a sarit in ochi ca grecia are cel mai mare procent? chiar asa de mamosi sunt?
    In conditiile in care un salariu de muncitor e de 10-12 milioane, sa dai 8 milioane pe chirie la o garsoniera nu e de ici de colea
    In italia am ramas socat cand am vazut ca se inchiriaza, pe langa camere in apartament, paturi in camera.

  10. poti sa privesti problema si invers, din punctul de vedere al parintilor care nu mai sunt dispusi sa-si sprijine copiii ajunsi la varsta adulta si doresc sa-si (re)traiasca propria viata, iar acest comportament se vede mai degraba in nordul Europei, unde istoric vorbind accesul la resurse a fost in general mult mai limitat, de unde si o accentuare a comportamentului egoist (vizibil si la familiile cu copii mici din aceleasi zone, care nu sunt ajutate de bunici)

  11. Je

    Am vrut să citesc comentariile și, amăgită de pertinența primelor două, am citit și celelalte două.
    O. Tu. Doamne.
    Unde a atacat o femeie o altă femeie? „Stereotip”, nu „prototip”. Ce presupune o „relație din nord”? Care nord? Beyond the Wall?
    Și ce treabă are gătitul pt. bărbat cu mutatul de la mama? Dimpotrivă: unde naibii să-l chem pe bărbat să gătim împreună, dacă mama e și ea prin bucătărie? Unde să avem experiența gospodăriei _împreună_, dacă amândoi deja avem experiența gospodăriei separat?

    Și, de fapt: cum de s-a redus totul la discuția despre gătit? Era vorba de inițiativa oamenilor de a se muta singuri – și aici, din perspectivă de fată, clar că mă uit după un tip „alfa”, un tip care se bagă, rezolvă, repară, știe să-și poarte singur de grijă, știe pe ce se duc banii într-o gospodărie, de-astea. Un tip care să fie atât de bărbat încât să-i fie clar că datul cu aspiratorul nu-l împuținează cu absolut nimic.
    Și încă ceva: un om (bărbat, femeie) care a stat întotdeauna la părinți a avut mereu mai mulți bani la dispoziție. Nu știe cât se duce pe chirie/ întretinere/ mâncare. Când te muți cu el, dintr-o dată o să fie mofluz, că nu-i mai ajunge de țigări.

    Ajutorul de la mămica e mereu binevenit – dar diferența stă în câtă nevoie are fiecare de acel ajutor.

  12. adrian_f

    auzi, da’ la chembrigi acolo au cursuri de gatit?
    daca nu, io zic ca te-ai dus degeaba.

    harta asta de mai sus arata ca fetele din Romania, alaturi de cele de la Mediterana aleg sa dea cu piciorul la independenta si prefera sa stea cu mamica si cu taticu pana cand gasesc un bou sa le intretina si sa se mute cu el. partea buna e ca au timp destul sa se specializeze in treburi casnice, astfel incat sa poata sa contribuie si ele cu ceva la relatie.

  13. Cosminos

    S-ar putea să aibă legătură și cu sărăcia din țările din estul Europei, nu cu așa-zisul sindrom de care vorbești.

  14. Parca ai fi pus harta cu nivelul de saracie al persoanelor intre 25-30 de ani din europa.
    Nu ti se pare ca e o coincidenta intre nivelul de trai si procente?

    Ca si om educat, dintr-un salar de 2500 ron net, creditul iti mananca jumatate din salar. Si asta fara sa iau in calcul avansul de minim 10,000 EUR, care pentru oamenii cu acest salar e o suma fabuloasa. Sau mergem la chirie, o chirie decenta e cel putin 1000 lei + cheltuieli, deci imediat mai mult de jumatate din salar din nou.
    Adaugam costurile traiului de zi cu zi, si ai sa intelegi de ce oamenii baieti sau fete, prefera sa stea acasa, si sa se mute doar cand se casatoresc, pentru ca e mai usor cu 2 salarii decat cu unul.

    Cei din vest n-au nici o scuza parerea mea, mai ales in Anglia, la ce salarii si ce ditai respectul pentru angajati au, si-ar permite chirie si credit dupa primul salar. Ce sa mai zic de benefits, ajutoare sociale si alte cele, are rost sa comparam?

  15. Era o glumă prea subtilă în fața unei situații economice interesante (mult mai interesantă de discutat decât gătitul, vorba ta). Eevident că n-o să generalizez pornind de la doi oameni care au fluierat la mine pe stradă dintr-o mașină la semafor dar iată că am lovit unde-i doare pe mulți din greșeală 🙂

  16. Exact – accesul la resurse e foarte limitat. Aici problema e de două feluri. Dacă ai vreo 30 de ani și te-ai căsătorit și vrei casă, nu te poți „baza” pe o moștenire de la bunici sau părinți. Șansele sunt că sunt încă în viață și vor să își trăiască acea viață din plin: nu pornesc de la premiza că vor pune bani deoparte pentru copii. You are slightly fucked if you assume 🙂

  17. Nu am nicio teorie despre viață, univers și bărbați. Am doar o invenție creativă pentru atras atenția asupra unui fenomen care altfel e neinteresant pentru multă lume. Se pare că a funcționat 🙂

  18. DINU

    http://cep.lse.ac.uk/pubs/download/CP189.pdf

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Europe_gdp_map-1-.png

    parca seamana, mai putin italienii si grecii care sunt mai familisti un pic :))

  19. BUNI

    Ai calcat pe un musuroi de furnici! Sper ca intelegi ce vreau sa spun. Este prima oare cand starnesti atatea reactii pe un astfel de subiect.

  20. Cosmin

    „Nu am nicio teorie despre viață, univers și bărbați. ” – dar ai anumite convingeri 🙂

  21. 119 like-uri. not bad.

  22. Am 23 de ani si am plecat de la mama de acasa la 21. Atunci am considerat ca e momentul si ca vreau si trebuie sa fiu independent. A fost foarte suparata, dar pana la urma a inteles. Aveam 30 de lei in buzunar. Din care mi-am luat tigari, paine si bilete de autobuz. Pe urma am invatat sa bugetez. Daca nu vrei, n-ai cum sa te maturizezi. Daca ma aflam in situatia descrisa de tine mai sus (cel mai bine in titlu) poate ca nu comentam. De rusine. Bai frate da’ chiar nu pot sa reusesc singur in viata? Acum sunt oarecum mandru 🙂 Cu articolul asta, ce poti sa le spui celor vizati? Touche. Iar pentru ceilalti… Acest studiu e postat de catre o fata care intr-un fel sau altul a plecat pe drumul ei de la 16 ani. Asa ca „ciocul mic” si respect. Dar noi ca natie avem o mare problema de intelegere a acestui cuvant. DIn pacate. Si din pacate nici nu mai am sperante ca o sa se schimbe ceva. O sa reusesc de unul singur. Iar apoi probabil o sa plec. Pentru ca numai privind cateva comentarii de oameni raniti in orgoliu pentru ca se afla in aceasta situatie, ma face sa ma intreb „Why would i give a fuck?”

    Felicitari Andreea! Nu pentru articol. Ci pentru ce ai realizat pana acum.

  23. Am convingeri, dar partea distractivă e că nu sunt ceea ce crede majoritatea din comentarii că sunt. Convingerle sunt poate că nu ne înțelegem unii pe alții cât ar trebui dar dacă discutăm despre chestii arzătoare am putea să ajungem undeva și că mulți habar n-au de ce se întâmplă în jurul lor. DINU zicea că e aceeași glumă de două ori. Problema e că accesul la muncă, numărul de oportunități și rata șomajului în rândul tinerilor nu sunt glume. Sunt serioase, dar doare să te gândești la treburi serioase.

  24. DINU

    „This can make jokes twice as funny cause it sounds like you’re serious.”
    problemele’s multe, sincer dintr-un articol ca asta nu te poti astepta sa poti face si glume sa iasa si solutii desi cred ca generatia Y e in stare de ambele mult mai bine decat alte generatii. „Convingerle sunt poate că nu ne înțelegem unii pe alții cât ar trebui dar..” cam ai dreptate, de multe ori m-am lovit de bariera imaginara impusa de mine sau impusa de altii (asupra lor) care era doar atat, o bariera mentala imaginara..totusi nu’s prea optimist, ce as putea sa propun ca solutie, tu ce propui ca solutie? ..pentru ca ce e bine pentru unii e dracu pentru altii si nu stii daca merita osteneala, ce-i drept cu o societate abia respirand dupa retractarea ciubotei comuniste de pe gat si un val de americanisme prost interpretate si globalizarea ideilor la fel diferit interpretata de la unul la altul, e greu sa ajungi la un numitor comun

  25. George1

    1) Articol de 2 lei vechi facut pentru a genera trafic din cei 44.4%(conform graficului)
    2) Am pretentia ca cei care au citit au facut corelatia intre nivelul de trai din acele tari si procentele din harta.
    3) O tzoapa ca tine nu poate fi luata in serios decat de un „baiat mamii” care i-au cumparat parintii casa sau ii platesc ratele, nicidecum de un „barbat selfmade”
    4) Multumeste-i lui zoso pt 80% din trafic
    5) Cred ca realizezi ca din cei 65.6% ramasi : 70% sunt sustinuti de parinti iar cel mult 30% dispun de veniturile necesare sa isi sustina propria locuinta(fie ea inchiriata sau cumparata prin credit)
    6) Conform articolului tai reiese ca fetelor li se cuvine sa fie intretinute de un barbat capabil sa stea singur(sindromul printesa in palat)
    7) Cat din procentul acela reprezinta Bucuresti si cat reprezinta restul regiunilor
    @Mircea Colceag bravo tie si felicitari. Spune-mi te rog ce posibilitati ar avea o persoana din mediu rural fara studii medii sa reuseasca sa isi castige independeta in conditiile in care nu detine teren propriu(44,8% din populatia Romaniei, 15% din populatie detine o diploma de licenta). O persoana care „a plecat pe drumul ei de la 16 ani” nu poate avea o viziune asa distorsionata despre lumea inconjuratoare.
    Concluzie:
    As putea la fel de usor sa fac un articol despre ratatii care nu isi permit sa isi ia un Moet in club si sa ii critic ca sunt niste saraci.
    Articolul tau este o copie mai jegoasa a unei tipe care scria anul trecut ca barbatul ideal trebuie sa detina casa lui. Mult succes in continuare la prostit prostii sa te citeasca!
    P.S. Am muncit 2 ani in Baltimore MD unde am stat in chirie(pe banii mei), momentan detin casa si autoturismul meu fara sustinere de la parinti si am 29 de ani. Nu ma consider vreun erou pentru acest fapt ci doar o persoana care a profitat de oportunitati dar constienta de realitatea din jur!

  26. George1

    *8) Pentru baietii care se simt atacati de acest articol va rog sa va uitati la fata ei. E genul de fata care ii dai cel mult o pedala asa ca nu merita sa va agitati. Puteti inchiria un apartament in regim hotelier si sa va faceti treaba cu genul asta de fete „cu viziune occidentala”.
    9) Deaia va mirati ca ajungeti la 30-35 de ani si nu va mai vrea nimeni. Aveti impresia ca le stiti pe toate, judecati lumea intr-un mod superficial si dupaia nu stiti ce nu e-n regula.
    Pe viitor te rog limiteaza-te la Marea Britanie, licenta si alte chestii ce te privesc. Esti depasita fatuca si induci alte domnisoare mai naive decat tine in eroare. Abtine-te la pareri despre viata daca nu stii pe ce lume traiesti. Numai bine!

  27. Alex

    O urmezi pe Anne-Marie, nu ? Exact acum un an a zis si aia ca vrea numai barbati bogati, care sa-i ofere de toate. Se vede pe mutra ei ca e proasta, dar TU CE SCUZA AI ?!

    O fi un adevar in asta, dar e din cauza ca IN ROMANIA NU AI NICIO SANSA daca nu esti copil de patron, daca nu pupi in cur, daca nu ai pile si relatii. Asa ca LASA IPOCRIZIA si mai coboara din palatul tau de clestar, ca vad ca nu ai habar in ce fel de tara traiesti !!!!

  28. Nu știu cine e Anne Marie și știu în ce țară locuiesc și de ce. Tocmai 🙂

  29. Concluzia ai tras-o tu, nu eu și asta spune mai multe despre tine decât despre mine. E meritul tău dacă ai reușit, dar cuvântul cheie e fix acolo: „oportunități”. Harta asta nu e despre băieți (sau fete) pentru că nu mă interesează ei în sine, ci despre lipsa oportunităților. Lipsa slujbelor. Lipsa unei infrastructuri care să te ajute să nu stai cu mama și tata.

    Bună dimineața.

  30. Alex

    Si de ce acuzi daca stii ce fel de tara e Romania ?! Inca din titlu ataci direct pe „baiatul lui mama”..

    Tu esti femeie, ai pizda, nu trebuie decat sa te cracesti si deja SUCCESURILE vin pe banda, si bani sar gramada pe tine !! Nu stii cum e in privinta noastra…. Sa vrei sa faci scoli, sa te educi, etc, si sa nu ai nicio sansa, fiindca banii nu vin decat la politicieni si altii care fura..

    Si cand reusesti si tu macar acolo ceva, ti se spune ca nu esti „suficient de bun si experimentat”, la IQ-ul tau de 130, pentru a „munci” in Romania, tara in care tocmai ca cei care muncesc sunt prosti ca noaptea, nesimtiti si hoti, ca de aia e Romania unde e ! Amuzant, nu ?! Mai pe scurt : „NU AVEM NEVOIE DE OAMENI DESTEPTI, CI DE PROSTI CARE SA LUCRE PE GRATIS DACA SE POATE !”

    Asta e Romania, daca tu avand o gaura cu care faci bani, crezi ca si altii pot la fel……

  31. Norbert Lars

    succes cu barbatul ideal. vezi ca o sa aiba cal alb sau masina decapotabila – asa il recunosti.

    pacat ca n-am timp sa-ti caut comentariile de la zoso despre anne marie in care un tip explica ca o tipa care vrea totul de la baiat trebuie sa accepte extrem de multe si sa taca din momentul ala pentru ca oricand e la rand o alta mai tanara, mai buna, care sa devina doar o „parte” din brelocul barbatului ideal

  32. saeki

    @ George1:ai 29 de ani si degeaba…nu esti decat un biet imbecil! „Judecati lumea intr-un mod superficial”. Citeste inca o data ca ai scris si da-ti un pumn in bot!

  33. BUNI

    Imi pare rau sa constat ca unii dintre cei care au scris au un vocabular suburban si ca nu stapanesc prea bine limba romana. Tocmai ei s-au simtit atacati, tocmai ei improasca cu noroi. De ce trebuie imediat sa atentezi la morala unei fete si sa le bagi pe toate in aceeasi oala? Nu toate fetele sunt ca pitipoancele care umplu zi de zi ecranele TV si ziarele de scandal. Mai sunt si fete care vor sa faca ceva in viata si lupta din greu pentru asa ceva. Tot ce a obtinut Andreea a fost printr-o munca sustinuta. In Marea Britanie nu o cunoaste nimeni. S-a dus la interviuri, si-a sustinut cauza si a fost admisa pentru ceea ce stie sa faca si pentru nimic altceva. Mai ganditi-va cand aruncati cu vorbele.

  34. Alex

    @BUNI, sigur, asa este, si nici usturoi n-a mancat si nici gura nu-i miroase…
    Mai am eu un exemplu de fata care a obtinut totul numai prin munca cinstita : http://www.youtube.com/watch?v=71H0NQeawyg

  35. Sa zicem ca sunt plecat de acasa de pe la 19 ani. Si bat spre 40. Bineinteles, asta nu ma califica neaparat sa-mi dau cu parerea sau ca ceea ce emit aici e realitatea.

    Andreea zice ca a scris despre altceva, desi titlul e provocator. De altfel, si raspunsurile, in loc sa fie la ceea ce zice Andreea ca a scris, se rezuma doar la titlu. Asta e, Andreea, acum iti asumi!

    Da, in România exista sindromul „baiatul mamei”. N-ar fi rau ca toti cei care citesc sa cantareasca bine ambele cuvinte din expresie. „Mama” respectiva e o femeie, românca, la fel ca si baiatul ei. E o femeie care, desi a trait greu cu barbatul misogin/lenes/betiv/etc de lânga ea, a perpetuat fix acelasi comportament la baiatul ei. De ce? Intrebati-o pe mama voastra, sa-si asume si ea partea de vina.

    Se cere o schimbare de mentalitate la barbatii din RO. Perfect, dar hai sa facem doua lucruri in paralel: 1. sa incercam sa educam barbatii, fara sa-i transformam in imaginea femeii in oglinda 2. hai sa stam de vorba si cu tinerele mame (sau viitoare mame), care, din pacate, din observatiile mele, fac exact ce au facut mamele lor cu baietii pe care i-au crescut.

    Ma tem insa ca am pierdut trenul. Educatia se face astazi doar pe facebook.