hai, culcă-te

Îmi place la nebunie cărticica asta „Go the fuck to sleep” citită de către Samuel Jackson în clipul de mai sus. N-am copii, nu intenționez să îi am foarte curând și nu simpatizez foarte mult cu oamenii care n-au înțeles ideea din spatele conceptului de a face copii (aia de renunțare la sine – nu vei mai fi ca înainte) și se vaită că în mod foarte surprinzător, copiii le-au schimbat viața. Well, la ce se așteptau? La o tranziție ușoară? Tranziție ușoară??

Ce îmi place și mai mult e faptul că e o cărticică ce s-a născut pe internet și a circulat în manuscrise, propulsând-o spre numărul unu pe amazon înainte de a fi publicată măcar:

Written by novelist Adam Mansbach after his own daughter Vivien failed to nod off one night, the book, Go the Fuck to Sleep, combines cutesy rhymes with expletive-ridden pleas. Published by small US press Akashic Books, it was originally due out in October. But after a pirated PDF went viral, striking a chord with exhausted parents and catapulting the 32-page book to the top of Amazon.com’s bestseller chart – ahead of memoirs by Tina Fey and Steven Tyler – it has now been pulled forward to June.

Guardian

În esență, dacă ideea e bună, cine mai are răbdare până se publică în print? Aștept ziua în care lucrurile astea o să funcționeze invers: întâi publici pe internet unei audiențe care e mult mai receptivă și pregătită să digere conținutul și abia apoi trimiți spre publicare. Nu o să funcționeze întotdeauna, dar merită încercat. Când se întâmplă din senin (ca aici) nici că nu puteam să cer exemplu mai bun. Fără să trăim cu iluzia că o să existe același nivel de interest (sau cerere) la luni după publicare. Efectiv, chestia asta e ca un mini tun. La vreun an după publicare o să fie în același con de umbră ca altele în genul (de ex. „Awkward Family Photos”) și o să reînvie din când în când atunci când lumea își aduce aminte, cam la fel cum apar știri vechi de acum câțiva ani în topurile „Cele mai citite de azi” (în special pe BBC). În ciuda faptului că există site-uri care să ne spună ce să citim, până la urmă un influx de link-uri către un articol anume din trecut o să îl trimită în top. Dacă la televizor peste câțiva ani cineva o s-o menționeze pe Mădălina Manole și lumea o să dea năvală să citească un articol despre ea, topul ăla cu „cele mai citite/discutate de azi” o să arate un pic diferit. O să fie uitat iar, uneori readus la suprafață și nu vom ști mereu de ce 🙂

Revenind la „go the fuck to sleep”, dacă lumea n-a clacat încă după „shit my kids ruined” drept contraceptiv, atunci încă mai am încredere în părinții de mâine.


Publicat pe

în

, , ,

de către

Comentarii

2 răspunsuri la „hai, culcă-te”
  1. Shit my kids ruined e mortal, multumesc de recomandare!

  2. Serg

    *InstaLike*