Harry Potter vs. Twilight: Generația mea și alegerile literare care ne-au definit

La doar zece ani după ce a început franciza, am apucat să văd şi partea întai din finalul seriei de filme Harry Potter la cinematograf. Multă lume o să râdă – ce m-a apucat pe mine să mă duc la cinematograf pentru un film de copii? Dar adevărul e că nu erau deloc copii în sală şi nici în apropiere, ci toţi de vârsta mea sau ceva mai mari. Toți cei care aveam 10-11 ani când au început filmările, dovada fiind evident că şi actorii sunt de-o vârstă cu mine (Daniel Radcliffe cu 2 luni mai mic).

Acum zece ani, sentimentul era că lumea ura sau găsea cusur la Harry Potter așa cum găsesc acum pentru Twilight: o nebunie pentru copii și adulți care au dat în mintea copiilor. Unii zic că seria asta te ‘tâmpește’. Dar sincer, făcând comparaţia cu Twilight, Harry Potter pare o carte (serie) mult mai inteligentă, cu zeci de personaje și un world-building complex. Principalul atu pe care îl văd la Harry Potter, ca și Stăpânul Inelelor (fantasy-ul favorit al generației de dinaintea mea) e imaginaţia. Le-am citit pe ambele, și cred că Stăpânul Inelelor e o carte mult mai complexă pentru că Tolkien e un autor iscusit și incredibil de bine educat. Asta nu înseamnă că Harry Potter nu poate să fie un succes popular din alte motive.

N-am investigat motivațiile lui Rowling, dar nu pare să scrie pentru ea însăși, ci mai degrabă pentru alții. Meyer scrie ca şi cum ea ar fi Bella, și e aproape prea ușor să ai o fantezie despre câţiva tipi care sunt leşinaţi după tine. Cred că asta bate la ochi cel mai mult pentru cititor la prima mână.

Anyway.

Concluzia e că aproape că îmi pare bine că am fost în generaţia Harry Potter şi nu generația Twilight. Îmi pare bine că literatura fantasy populară care ne-a definit generația a fost Harry Potter, o carte care tratează un pic mai complex teme ca prietenia, loialitatea, concurența între studenți, familii, etc. și nu e, principal, o fantezie despre câți tipi te doresc și cui o să te sacrifici.


Publicat pe

în

de către

Comentarii

3 răspunsuri la „Harry Potter vs. Twilight: Generația mea și alegerile literare care ne-au definit”
  1. Nu cred ca despre un film ca Stapanul Inelelor se poate vorbi in aceeasi fraza cu Harry Potter sau Twilight. Sunt subiectiv, stiu, dar sfera de impact al Stapanul Inelelor zic ca este mai mare, chiar si la generatiile cu mai multa experienta. (P.S. nu sunt mare fan nici al Stapanul Inelelor )

  2. Filmele Lotr sunt foarte bine facute, no objection, dar cartile sunt foarte foarte plictisitoare. Pentru mine Hp intodeauna va fi ceva special pentru ca prin seria asta de carti am descoperit ca cititul poate fi c va fun! 🙂 Oricum nu se poate face comparatie in Twilight si Harry Potter pentru ca primul este pentru adolescente „in calduri” in timp ce HP chiar este pentru toate varstele, daca ai sta sa analizezi dpdv literar te-ai minuna cat de complex sunt scrise cartile.

  3. Liviu

    „Concluzia e că aproape că îmi pare bine că am fost în generaţia ‘aia’ şi nu asta.” Hahaha. Am acelasi sentiment numai ca eu sunt generatia LOTR. E o chestie perpetua.