octombrie & carti

Nemesis

Mai am puțin din epopeea Muntele Vrăjit (cumpărată acum ceva vreme când nu aveam internet) și nu-mi vine să cred că am reușit. Ar trebui să mă apuc de Ulise dar o las pentru altă data, cartea fiind în București. În schimb am cumpărat cartea care a câștigat premiul Man Booker – The Finkler Question de Howard Jacobson. Plimbându-mă prin Waterstone’s, mi-am dat seama că sunt deja cel puțin 3 premii de literatură destul de cunoscute (Orange Fiction, Costa Book Awards, Man Booker) și încă încerc să-mi dau seama care sunt reperele lor. Cărți bune sunt peste tot, dar care e criteriul? În altă ordine de idei, Daniel mi-a atras atenția asupra unui articol superficial din Adevărul despre ‘de ce se închid librăriile‘, subiect care mi-e tare drag și despre care am mai scris. Ar fi trebuit rescris ca ‘De ce se închide Diverta’ și să vină cu un fel de avertisment că e despre Diverta și planurile de viitor sau naiba mai știe ce, nu despre librării în general. De ce se închid librăriile? Comenzi online, lumea citește mai puțin, ziarele vin cu o grămadă de cărți re-editate și republicate (cine știe pentru ce uneori, dacă te întrebi ce ar valora ziarul fără carte), librăriile sunt prost gândite, organizate și întreținute și tot așa. Marea știre că s-a închis Diverta de pe Magheru nu mă surprinde. Nu vreau să zic că mă bucură, deși mă bucură că am avut dreptate când am spus că e un ghiveci de prostii fără vreun scop anume. Casa concept? EH? Comentariile vorbesc de la sine. Oamenii se prind că Diverta vroia să imite FNAC și a reușit să imite prost, adaosul comercial era total nejustificat și pe lângă managementul dezastruos, nimeni nu știa să-ți recomande produse. Singurele librării din București cărora mă mai gândesc să le dedic bani sunt Cărturești, Humanitas, Mladinska (deși nu stau în apropiere) și poate Salingers dacă se nimerește.


După ce termin The Finkler Question urmează Philip Roth – Nemesis. Și cele 5-6 ore în avion sau aeroport. După care vine timpul să cumpăr ceva din București. Ce anume n-am idee dar mă tentează Istoria Benzii Desenate, more Philip Roth, ceva în romană (în Aprilie a fost ‘Degete Mici’) și Istoria Snobismului. Ah da, si Iubirre pentru că deja sunt prea mulți oameni pe care îi știu care au contribuit: Noper, Ghica, Alex Icodin, Ana, Corina. Iubirre it is. Ce mai e bun de citit?


Publicat pe

în

,

de către

Comentarii

4 răspunsuri la „octombrie & carti”
  1. Ulise este extraordinar, dar eu zic ca trebuie citit prima data Troia, …..asa se leaga povestea.

  2. Maria Tuineag

    Eu pastrez o iubire vesnica lui Kurt Vonnegut (nu stiu daca ai citit); desi i-am citit mai toate romanele, abia acum am ajuns la „Breakfast of champions”. Insa ce urmeaza pe lista mea este „Le crepuscule d’une idole – l’affabulation freudienne” – Michel Onfray. Nu stiu daca citesti in franceza, dar e destul de probabil sa o gasesti si tradusa. Mie mi-a fost recomandata cu caldura, asa ca abia astept.

    Nu am citit NIMIC de Philip Roth, asa ca multumesc de idee. 🙂

  3. citesc seria the dark tower de stephen king, sunt deja obsedata. cand nu citesc, astept sa ajung acasa sa citesc. sunt 7 volume in total si am avut norocul sa le iau in engleza. genul e un fel de dark fantasy, sf, western si aventuri.

  4. Citesc si in franceza, cum sa nu? Am citit doar Slaughterhouse 5 de Vonnegut, pana acum nu m-a atras sa citesc altceva dar o sa incerc. Am avut o perioada de Murakami si inca n-am terminat (Am citit Norwegian Wood, What I Talk About when I Talk about Running, The Wind-up Bird Chronicle etc.)

    @Maddy n-am incercat King pana acum dar am auzit ca are carti mai bune decat filmele-adaptari…ma interesez 😀
    @Gyerko o sa tin minte pt cand iau cartea 🙂