Apropo de religie…

N-am mai scris de multa vreme ceva despre chestia asta cu religia pentru ca soc, groaza, de trei ani de zile n-am mai auzit povesti despre oameni care dau inconjurul bisericii in coate si genunchi din motive obscure. Si ce bine a fost! Totusi, mi-am adus aminte de asta recent  apropo de religie in scoli;

Inteleg nevoia de a avea ceva in care sa crezi pentru ca „in ziua de azi” nu poti sa mai speri sau crezi in nimic si pana la urma e unul din putinele lucruri care nu s-a schimbat. Si totusi, acum cateva zile la facultate veni vorba de religie in sectiunea de ‘multumiri’ a licentei. Multumiri ca la Oscar. Multumesc antrenorului de yoga, coafezei, injectiilor cu botox samd. Pana cand am avut o prietena care a multumit lui Dumnezeu si un alt tip (evreu la origine, agnostic de felul lui dar se conforma obiceiurilor) i-a taiat macaroana si a facut misto de ea.

Noi ceilalti am zis ca nu multumim nimanui pentru ca doar noi am scris lucrarea, nu ei 😀 (de fapt am multumit)

Si atat le-a trebuit, de aici a iesit o conversatie gen eu am dreptate, ba nu, eu si problema in sine, religia, a trecut undeva pe planul doi.

Nu stiu cum functioneaza treaba asta dar stiu de ce nu imi place conceptul de religie, religie organizata si tot felul de alte obiceiuri. In afara de familie, in momentul de fata poti schimba ce vrei pe lumea asta. Vointa iti trebuie! De ce nu imi place:

  • Poti sa te rogi cat vrei si sa dai cate acatiste si alte chestii vrei, nu e o garantie ca vei fi in viata sau o s-o duci bine. Cancerul nu favorizeaza o religie anume si nici n-are preferinte, if you ask me;
  • Nu inteleg de ce duminica e zi de „odihna” si e rau sa te speli pe cap, sa speli chestii sau in general sa faci cam orice. N-am o problema cu a sta degeaba (dimpotriva) dar daca n-am sti ca e duminica nu ne-ar deranja prea tare – pana la urma timpul e o constructie artificiala. Vorba lui Einstein, time is what you read on a watch.
  • In mare parte, religia si biserica (cu b mic) a devenit motiv de a suge bani de la lume cand daca e sa ne luam dupa carti, nu iti trebuie cea mai mare biserica, cea mai impopotonata, cea mai plina cu aur; si totusi…
  • Religia a devenit scuza pentru razboaie, crime si omoruri; daca sunt ateu, cel putin „religia” mea nu omoara pe nimeni;
  • Daca exista un plan si totul se intampla pentru un motiv, e un plan foarte anarhic;
  • “If a god is willing to prevent evil, but not able, then he is not omnipotent. If he is able, but not willing, then he must be malevolent. If he is neither able or willing then why call him a god? Why else do bad things happen to good people? ”
  • Dinozauri?
  • Pentru ca nu iti trebuie o religie ca sa ai un comportament uman, asta pentru cei care cred ca religia instiga toleranta, intelegere, pace si armonie si toate cele. Oare mamiferele care dau dovada de comportament aproape uman si empatie au o religie a lor? Daca dau mana cu un urangutan sunt misionar al pacii intre popoare?
  • Faptul ca unii simt nevoia sa-si vanda religia ca pe un produs din usa in usa;

Am studiat si religii, istorii, beneficii, dezavantaje – din partea mea fiecare e liber sa creada in ce vrea si sa multumeasca cui vrea el, dar nu sa ma bazaie la cap pe mine cu ce crede el. Nici eu nu ii indoctrinez pe prietenii mei credinciosi sa fie atei sau sa-i conving de ceva. Doar ca toti cei care cred in ceva au senzatia ca mie imi lipseste ceva si ca ei trebuie sa ma ‘ajute’. Spiritualitate? Prefer ciocolata si fericirea din alte surse momentan…


Publicat pe

în

de către

Comentarii

7 răspunsuri la „Apropo de religie…”
  1. Religia a fost „inventată” ca să justifice crime, războaie, jocuri politice mai mari sau mai mici, nevoia oamenilor de a se agăţa de ceva. Problema e că religia seamănă ură între oameni.

  2. postarea ta m`a inspirat pentru articolul de azi. legat de ceea ce ai scris, nu pot decat sa`ti dau dreptate, si eu gandesc la fel.

  3. Cand vine vorba de Dumnezeu ori de relegie .. nu conteaza in cine crezi eu cred ca este bine sa crezi in ceva .. in cineva superior tie ca tot ..

    Un articol super despre Dumnezeu si ratiune este asta .. care sunt chestii care le stiam unele nu ..

    http://gramo.ro/2010/03/21/introducere-in-filosofie-8/

    Dar cred ca pana la urma si pana in momentul acesta cei au reusit oarecum sa despice firul in 14 sunt cei/cel are a facut filmul The Zeigeist Movie ..

  4. morbo

    ha, ha, pai ”religia” ateista a omorat la greu oameni care se declarau religiosi. in urss si in alte tari comuniste ce s-a intamplat? si daca spui ca asta era doar un pretext, ca oamenii aia erau persecutati de fapt din alte motive, exact acelasi lucru e si in cazul conflictelor religioase. religiile, inclusiv asa organizate,sunt bune. nici una nu te indeamna sa faci ceva rau, ba din contra. ca unii fac rau in numele religiei, asta e altceva. din perspectiva asta e rau ca exista orice ar putea fi folosit ca motiv de conflict: limbi diferite, etnii diferite, tari diferite (aici subscriu, la fel cum unii isi doresc o lume fara religii, eu imi doresc o lume unita, formata dintr-o singura tara, planeta asta)etc etc
    @anatati – si iubire. ura apare cand religia e prost inteleasa. si ar aparea mai des, daca n-ar exista religiile. in fine, ura oricum ar aparea. motive se gasesc intotdeauna.

  5. Mi-a zis un om care acum nu mai este: Dumnezeu, daca exista, ori e sadic, ori e neputincios. Good point pentru ce ai scris.

  6. Deja e prea mult postul asta ca mai toate posturile & blogurile tematice. E o discutie fara sens in spatiul romanesc.

    De ceva ani am constatat ca n-are sens sa ma bat cu pumnul in piept , sa spun ca-s agnostic si sa trag de oamenii lui Dumnezeu. Daca nu vor sa coboare din copac si daca asta-i face sa se simta speciali, e treaba lor, discutia nu duce nicaieri. E probabil unul dintre singurele domenii unde dialogul nu are efect.

  7. Pai tocmai, eu asta ziceam, eu nu trag de nimeni sa faca toti ca mine dar ei simt nevoia sa traga de mine ca si cum as avea nevoie de ceva sau ceva imi lipseste. Nu inteleg vorba aia…ce tie nu-ti place altuia nu-i face.

    Discutia in spatiul romanesc e inutila intr-adevar. Cum era discutia aia …wealth vs. religion http://pewglobal.org/reports/display.php?ReportID=258 nu e de mirare de unde se trage 🙂

    Pot sa traiesc cu asta, sa inteleg motivele oamenilor dar mi-ar placea sa nu mai incerce sa ma racoleze fiecare la religia lui, ca nu-mi pasa…si „e rau daca nu-ti pasa de religie” …yeah right.