Categorii de nunti

Acum ceva vreme am fost la o nunta a unor prieteni si pot spune ca s-a desfasurat tipic si atipic in acelasi timp, dar despre asta un pic mai incolo. Vreau doar sa atrag atentia asupra unui lucru care ma deranjeaza de fiecare data cand vin in tara, si anume cat de ingusti sunt unii oameni care aproape ca refuza sa creada ca exista si alte religii in afara de romano-catolici si ortodocsi sau, pentru ca vin mereu pe la usi, martorii lui Iehova.

Paranteza: in Marea Britanie biserica Anglicana nu e o ‘biserica’ in sensul adevarat al cuvantului, de multe ori e acea religie pe care o pui in formulare cand nu stii ce esti. Pentru ca putini in Marea Britanie s-au nascut religiosi sau indoctrinati si ar fi o mare confuzie sa avem lideri indoctrinati care sa scoata pe gura cuvantul ‘Dumnezeu’ intr-un discurs. Dumnezeu, God, Allah, Shiva si Vishnu sau Buddha sunt pentru fiecare the choice of a personal path cum ar zice Dragos. Adica e treaba lor si nu vorbim despre asta. In Marea Britanie principala problema cu religia este ca e o indeletnicire solemna cu ritualuri, imnuri, slujbe etc. si desi suntem foarte experimentati in ale solemnului si linistii, mereu ne luam noi insine peste picior. Si religia nu permite acest luat in serios…unless you’re Church of England. Daca urmariti Eddie Izzard, veti sti! Esenta este ca aproape 70-80% din populatie se declara Church of England, agnostici, ateisti sau confuzi. Restul sunt crestini de vreun fel sau altul si Islam. Islamul, daca nu ma insel, e mai raspandit decat crestinismul aici asa ca ne scuteste de existenta vreunui partid crestin, spagi la biserici si alte sporturi din Romania si ce fac enoriasii cand se deschide pelerinajul, se pun in genunchi si dau ture la biserica sau se inghesuie la mancare gratuita e o raritate ciudata.

Revenind, daca se intelege ceva din ce am zis mai sus, nunta devine apoi un fel de mare ritual costisitor. You want to get it over with.

Traditia spune(a) ca parintii miresei platesc pentru nunta dar in zilele de azi pragmatismul invinge invartitul banilor cu lopata si ambele parti platesc pentru ea. Niciodata nu se vorbeste de bani dar e usor de identificat cine ce fel de nunta isi face:

  • Exista nuntile ‘flashy’, all-out in care ambele familii, desi nu au bani, se imprumuta sau scot din economii pentru nunta. Cel mai mare tort, cea mai scumpa rochie, cel mai scump restaurant, cel mai cel mai. Sa vada toata lumea ca e fara numar si ca te lafai in bani. Cel mai scump inel, pfoa, ce sa mai. Totul la superlativ. La genul asta de nunti oamenii vin imbracati cat mai indecent, in culori stridente sau lucioase, se asorteaza (de obicei persoanele instarite nu tin sa asorteze toate hainele, ca si cum ar merge in uniforma) si totul e kitsch, de la lumanari pana la mancaruri – se merge in genul de loc in care se spune ‘crema de cartofi’ la piure. Se angajeaza nu doar fotografi, ci si 2 cameramani si se face mare tam-tam.
  • Exista nuntile „de mijloc”, ale celor care evita kitsch-ul si tot ce e lucios sau straluceste. Sunt genul de oameni care „mai bine pun bani pentru o casa/masina/bun de folosinta indelungata” ca o sa le trebuiasca mai mult. Nu vor o nunta stridenta, ci sunt mai calculati si nu ar scoate bani pusi deoparte pentru zile negre pentru un lucru frivol ca o nunta. In unele cazuri, inelul de logodna a apartinut bunicii/strabunicii/unei rude pe cale materna probabil. Inca se foloseste o masina scumpa care sa duca mireasa si mirele de colo-colo, domnisoarele de onoare au rochii asortate si se merge in genul de loc in care se servesc lucruri placute din punct de vedere estetic dar nesatioase.
  • Nuntile celor instariti si cu bun simt sunt discrete, genul de adunari care par ca se afla acolo din intamplare, fara sa fi fost organizat nimic. Masa in sine si bautura nu sunt lucruri importante pentru ca oricum parte a vietii lor e iesitul la cocktailuri, petreceri, baluri si alte evenimente mondene asa ca nunta nu e mare lucru. Lumea se imbraca cu gust dar nu se asorteaza si nici nu cumpara rochii sau tinute ‘special pentru nunta’ pentru ca deja le au gata de la alte ocazii. Cel mai probabil nu vin formatii sau nu se canta lucruri cunoscute (depinde de invitati), ci muzica clasica.

Si daca vreti sa cititi despre tipuri de invitati la nunta..tin minte ca Elena (Ionita) sau Costin (Radu) facusera o scurta analiza a genurilor de oameni prezenti la nunti. Pentru ca pe noi plannerii ne framanta lucruri la care altii nici nu se gandesc mai mult de 30 de secunde.

Pe final, ce m-a facut de fapt sa ma gandesc la chestia asta:

„Ha-ha, ce trebuie sa moara mai intai in Romania e snobismul si nuntile spectacol la care se cheltuie zeci de mii de euro pt chestii cat mai superficiale si mai de dat mare si scos in evidenta ce tare esti tu. A devenit o competitie, care face cea mai spectaculoasa/scumpa nunta, invitatii ajung sa fie mai aranjati si ies mai mult in evidenta din grup decat mireasa si mirele, etc.

La nunta te duci sa iti sarbatoresti iubirea si decizia de a petrece restul vietii cu cel drag, nu sa te chinui sa le faci in ciuda la altii cu ce ai tu si ti-ai putut permite:) Mie imi place tare mult nuntile modeste si normale in State, unde lumea se simte bine, sunt de bun gust si ideea e sa te bucuri de cei din jur si sa chefuiti, nu sa va bateti in inele cu pietre cat mai pretioase, preturi de rochii, etc..”

Un comentariu aici, de Adriana


de către

Comentarii

2 răspunsuri la „Categorii de nunti”
  1. hehe adriana e prietena mea din copilarie 🙂
    eu voi avea nunta la anu` si sper sa nu se incadreze intr`un tipar negativ.
    ce ma seaca la nunti e muzica si acolo voi suferi si eu ca mireasa, ca degeaba vreau eu sa ascult o combinatie de psy, trance si niste rap ca iti dai seama ca e imposibil. buhuhuhu.

  2. Niciodată nu mi-ai răspuns de unde este transformarea asta de nume, ba Andrea ba Andreea. 🙂
    Nu prea înțeleg, dar se pare că te complaci în situația asta, de fapt se pare că nu te deranjează prea mult. 🙂