„After all in the Chinese view of society, building a family is the right thing to do, and not doing so is hard for others to accept. This past Chinese New Year was the most painful in my life. Relatives, friends who came home from other provinces and old classmates didn’t understand my choice and found it hard to accept. Today’s society gives us even more pressure, and we cannot choose to escape [responsibility] nor can we run our heads into the wall, so we can only choose a the narrow path that both society and we ourselves can accept.”
Wife vs. House: Chinese Men Discuss What They Can Afford
In conditiile astea, mi s-ar parea interesant sa stiu care e varsta medie la care se casatoresc femeile in Romania. In Marea Britanie acum un an era in jur de 27 de ani dar ceva ma face sa cred ca in Romania e mult mai mica. Sau poate am eu cunostiinte care au 21 de ani si s-au casatorit deja. Sau chiar 24. Evident media nu spune multe dar e o cifra de orientare. 29 e varsta medie sa faci un copil, cam la doi ani distanta dupa ce te-ai casatorit si vorba cuiva din comentarii, e mai usor sa strangi bani in doi. Sau nu, daca esti autorul povestii 😀
De asemenea am senzatia ca si in Romania exista presiunea de tip ‘nu te-ai insurat/maritat inca?’ Si problema de a ramane o fata din aia. „Si cand faci si un copil?” – poate ma insel dar am senzatia ca asteptarile sunt mult mai mari. Nu ca aici nu ar fi dar probabil primeaza individualismul si ideea de a-ti urma propriul ritm. In schimb in China se pare ca e mai important sa faci ce se asteapta toata lumea sa faci. Teoretic ar fi mai fericiti (sau mai bine zis mai putin deprimati statistic) dar nu vom sti sigur. Dar se pare ca oamenii mereu sunt mai fericiti atunci cand exista reguli de orice fel: dispare frica de a nu fi sigur despre ce e bine si ce nu e. Ca atunci cand trebuie sa porti uniforma la scoala: e mai simplu sa ti se spuna ce e voie si ce nu decat sa existe libertatea de a alege in limitele bunului simt. Sau ca la birou. Nimeni nu stie ce e appropriate si ce nu e, iar simbolic (nu e o parere personala cum ca ar fi mai bine sau mai rau) costumul rezolva o problema. Oare rochia asta merge cu pantofii astia? Pantofii sunt prea inalti? Decolteul e prea mare?
Nevasta sau casa? Lumea zice nevasta si e greu sa fii impotriva curentului. Doar ca in viziunea lor, alegerea e simpla atunci cand ai facut ce au zis altii toata viata. In momentul in care ai dat chix (pentru autor cand si-a luat prietena way out of his league de dragul sentimentelor – foarte nobil de altfel dar in peisajul chinez inacceptabil se pare) esti privit cu alti ochi. Neprietenosi oricum.
Comentarii
Un răspuns la „Nevasta sau casa?”
Situatia aceasta (si general vorbind) pentru mine e cam… simpla:
TU ALEGI – nimeni nu are voie sa te influenteze in momentu’ in care alegi. Ca la alegeri… propaganda pana cu o zi inainte de alegeri … capisci!!! (bine avand in vedere ca se discuta depre o alegere de viata timpul pentru a te gandi la alegere e logic mult mai mare )
COMUNICAREA BUNA – rezolva toate problemele
altceva nu stiu… cred ca as mai putea continua…
a interesant daca acolo primeaza individualismul si a-ti urma propiul ritm, doar fiecare avem „mounted brain”…