Borsec nu e Retezat dar se apropie

Acum vreo cativa ani, cand eram printr-a 8-a am plecat in tabara si excursii prin Retezat, Deva si alte locuri din imprejurimi.

Am scris o insemnare (prietenii stiu ei care) care a fost probabil cel mai injurat si huiduit articol din istoria blogului asta. Am scris ca marele Retezat e o mizerie si ca tot ce e prin jur e paragina. Nu ruine, ca pentru ruinele de la Sarmizegetusa ne-am dus printre altele. Paragina. Conditiile de cazare erau undeva sub orice critica si daca as fi avut masina atunci as fi dormit in ea.

Am vazut chioscuri cu mancare (n.a. in orase) care arata atat de rau incat n-am fi dat-o nici la catei. De fapt nu erau catei, probabibl de-asta. In alta ordine de idei, muzeele miroseau a mucegai si gunoaiele + drumurile stricate erau la ordinea zilei.

Bineinteles ca mi i-am pus in cap pe toti soimii patriei care au sarit ca arsi; ca vai, ce frumuseti are tara noastra, nu stiu sa le apreciez, sunt un copil rasfatat de oras care s-a bucurat sa vada McDonald’s in Deva si un Billa ca sa-si poata lua o apa plata, ca aia de la robinete avea gust de metale.

Borsec 2009. Paragina, buruieni, abandon, bolovani si grohotis, geamuri sparte, lemn putrezit, vopsea scorojita, rahat uman printre ruine… salutam autoritatile pentru grija lor nemarginita!”

Mi s-a rupt de comentariile primite pentru ca in loc sa vad o atractie turistica (sau mai multe) am vazut paragini. Borsecul lui Cabral nu e foarte diferit de ce-am vazut eu, asezarea e alta. Lui Cabral poate ii dau mai multi dreptate si ma gandesc ‘fir-ati voi sa fiti’, pe mine nu m-ati crezut pana nu s-au dus si altii acolo si s-au convins. Daca atunci eram singura care a dat pe internet, acum suntem mai multi si stii cum e aia, cand mai multi iti zic ca esti beat, te duci si te culci.

Cine e din zona si simte nevoia sa comenteze in genul ‘da’ noi de ce nu facem nimic’ sunt doua vesti proaste:

  • o fi tara in care locuim (unii) dar sa se astepte de la bucuresteni sa dea bani pt refacerea zonei e ca si cum noi ne-am astepta de la ei sa dea bani pentru renovarea manastirii Casin (exemplu aleatoriu)
  • sa ne spuna noua ca nu facem nimic in privinta asta e mult mai usor si in esenta n-are mare efect; daca nu-mi place nu ma mai intorc si le zic si altora, economia locala se duce de rapa si pot sa se spele pe cap cu frumusetea pitoreasca.


Publicat pe

în

,

de către

Comentarii

5 răspunsuri la „Borsec nu e Retezat dar se apropie”
  1. toata Romania e in paragini, nu numai Borsec

  2. Gandire pragmatica: nu e treaba mea, frate! Platesc taxe, imi fac treaba, cotizez la greu, altii trebuie sa se ocupe!
    Gandirea asta este corecta? Da, cu siguranta.
    Insa… rezultatul gandirii pragmatice si corecte este ruina asta de care vorbim acum.

  3. iti dau si nu dreptate. legat de locurile lasate in paragina nu prea vreau sa comentez pentru ca ai dreptate dar legat de banii veniti/plecati din bucuresti nu ai. nu cred ca asteapta nimeni sa trimita bucurestenii bani pentru a ridica o anumita zona din tara dar sa nu uitam ca bucurestenii storc judetele mai instarite de bani dupa care uita ca si acolo trebuie facut ceva. eu nu vad bucurestiul ca pe un lucru salvator ci mai degraba ca o povara pentru marile orase din tara.

    ps: poate ma insel dar din locul in care traiesc eu altfel se vede acest bucuresti.

  4. „sa nu uitam ca bucurestenii storc judetele mai instarite de bani” – how does that happen?