Superchef

Ma uitam aseara la emisiunea de pe BBC si ma intrebam oarecum retoric daca in Romania ar avea loc niste bucatari-vedete cam asa cum avem noi Heston Blumenthal, Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Tana Ramsay, Nigella Lawson si toti ceilalti. Din cate stiu (local wisdom adica bunica) nu exista inca nimeni la nivelul de aici, iar Dan Chisu nu prea se pune desi probabil aspira.

Intrebarea ar fi, am putea atunci sa construim o astfel de persoana? Si cu ce brand am putea sa o asociem daca e sa scoatem bani de pe urma ei? Aici fiecare supermarket are o vedeta sau un bucatar cunoscut care sa il reprezinte: Aldi il are pe Phil Vickery, Sainsbury’s pe Jamie Oliver iar restul au vedete (Iceland cu Kerry Katona, Tesco cu niste oameni din Fawlty Towers si tot asa).

Si daca ar exista, ce televiziune ar vrea sa puna mana pe aceasta persoana? Unde ar fi Sanda Marin daca ar mai activa in ziua de azi?

 

De ce m-am trezit cu intrebarile astea nu stiu dar probabil din cauza ca nu pot sa dorm la noapte 😀

 

Ma gandesc sa scriu o insemnare despre asta dar am un mrkt rsrch proposal de terminat pana atunci (aka maine-poimaine)


Publicat pe

în

,

de către

Comentarii

6 răspunsuri la „Superchef”
  1. portocala

    Au fost si in Romania niste tentative de emisiuni culinare. Cea a lui Radu Anton Roman cred ca era cea mai populara. Relativ recent tata mi-a zis ca el se mai uita si la emisiunea lui Dinescu.
    Iti trebuie insa oameni ca Jamie Oliver sau Gordon Ramsey care doar asta fac, nu: sunt si vedete sunt si bucatari.
    Si mai trebuie ca societatea sa fie pregatita pentru asta. Atata vreme cat in Romania supermarketurile promoveaza tot chipsurile si Coca Cola, iti e si greu sa-ti gasesti ingrediente in caz ca ai vrea sa faci o reteta a lui Jamie.
    Cand va trece probabil frenezia cu fast-foodurile si junk food, lumea va fi deschisa pentru emisunile culinare.
    O alta problema este cu sistemul studnetesc. O mare parte din studenti fie stau cu parintii (deci manaca ce gateste mama), fie stau la camin (unde daca exista bucatarie clar nu se poate gati ceva spectaculos). Drept care, nu prea ai cum sa iesi din tiperul semipreparatelor sau mancarurilor traditionale. De exemplu in Olanda, Jamie Oliver era foarte popular pentru ca gatea tot felul d emancaruri pentru studneti. Cum majoritatea studnetilor in Olanda stau in case de studneti, evident or sa gateasca in fiecare zi. Si la fel de evident, la un momentdat se vor plictisi de retelele pe car ele stiu deja, si vor dori sa incerce ceva nou.

    Dar chiar si asa, nici ei nu si-au gasit un corespondent pentru bucatarii mentionati de tine. Sunt o multime de emisiuni cu Gordon Ramsey sau Jamie Oliver, care insa nu au un corespondent olandez.
    Ei au doar tiparul (care nu stiu daca e si in UK) in care 5 oameni care nu se cunosc inainte, pregatesc fiecare masa pentru ceilalti patru si la sfarsit dau note.
    Cred ca mai degraba ceva de genul asta ar putea functiona la momentul asta in Romania.

  2. dear, thanks for the lovely reply!

    Avem si noi formatul acela cu oameni care nu se cunosc inainte si pregatesc masa pentru ceilalti doar ca si in cazul asta folosesc vedete. Vedete care stiu sa gateasca…mai mult sau mai putin. Sunt si dezastre. L-am vazut si prin Romania mi se pare vara trecuta dar sincer nu mai stiu pe ce canal – Doroftei mi se pare ca gatea pentru inca doua persoane la restaurantul pe care il detine. S-ar putea sa gresesc dar la vremea respectiva nu ma interesa foarte tare subiectul, abia acum m-a pus pe ganduri!

    Sunt la curent cu faptul ca multi studenti nu prea gatesc pentru ca n-au unde in caminele noastre, desi ar fi interesant sa aud si punctul de vedere al unui student care chiar sta prin camin sau are o vaga idee despre cum e. Cand am stat eu la camin aveam tot ce ne trebuia si oamenii tot nu gateau, de lene, de nestiinta, de tot ce vrei; sa cumperi un pachet de chipsuri cu £4 si 32 de pungute in el e o solutie mult mai buna 😀 Si aici semipreparatele si mancarea la microunde …hoho. Ce mai piata.

    De Dinescu nu stiam sincer, dar ma bucur ca l-ai mentionat, it kinda gives me an idea. Cred ca ar functiona ceva mai linistit si potolit – Tana Ramsay nu are probleme nici cu school dinners, nu e nici cu ‘F’ word, nu e nici responsabila de imaginea Little Chef. Nu face nimic revolutionar, ci doar aduce o contributie.

    Stiu ca si in Romania exista problema parintilor care isi lasa copii cu cheia de gat si n-au timp, rabdare, etc. sa gateasca si ma gandesc ca ar fi un subiect demn de exploatat cumva. Cum si cand e alta problema!

  3. De ce oare trebuie sa avem bucatari vedete?

  4. Nu stiu, eu una as dori sa vad ca guvernul se implica mai mult in ce mananca oamenii, cat, si cum, decat sa spuna ca avem atatia obezi si atatia cu probleme cauzate de obiceiurile alimentare.
    Asta ar insemna, printre altele, sa existe si emisiuni de educare a publicului, nu doar despre ce e bine si ce e rau dar si CUM sa isi gateasca mancare sanatoasa. A invata pe cineva ceva necesita un profesor, si chiar daca iei cel mai bun bucatar de care publicul n-a auzit si il pui pe ecrane, tot va deveni o vedeta.

    Altfel ce efect ar avea?

  5. bunica

    Emisiunea era lansata de postul de televiziune PRIMA si a fost reluata dupa o scurta vacanta de iarna si este intitulata ‘Cireasa de pe tort’dar nu este chiar o emisiune cu bucatari. Se aleg aleatoriu asa-zisele vedete cunoscute sau mai putin cunoscute (unele dintre vedete mult prea mediatizate si nu ca ar avea vreun merit)si isi aleg o zi in care invita la masa (cina de obicei) alte’vedete’ carora le prezinta ce stiu ele mai bine sa faca. De multe ori asa-zisele vedete (mai ales cele feminime) au fost o adevarata catastrofa. Deci emisiunea nu are un caracter culinar ci este mai degraba un reality show de prost gust. Am aceasta parere dupa ce m-am uitat la destul de multe si unde am vazut ca nu prima mancarea prezentata ci vilele si luxul in cre stateau acele vedete precum si ifosele lor.O emisiune culinara este pe postul ACASA, cel putin acolo se prezinta retete si de catre amatori si de catre profesionisti si nu sunt greu de facut.

  6. Am avut bucatar vedeta, Radu Anton Roman. De ce nu mai avem acuma? Probabil pentru ca astia care gatesc (si sunt emisiuni culinare pe toate posturile, la ore imposibile evident) nu stiu sa faca show. Chisu o fi el bucatar cunoscut dar ma adoarme la televizor.
    Bucatarul de la „Cireasa de pe tort” va fi probabil urmatorul superchef, e amuzant si destul de cunoscut. Emisiunea e deja destul de urmarita ca e plina de vedete de carton care sunt foarte amuzante (neintentionat evident), singura obiectie ar fi ca in afara de micile sfaturi pe care le arunca bucatarul nu se prea vorbeste despre gatit.
    Cat despre gatitul in camin, se poate. Multi au cate o plita electrica pe care mai fac cate ceva, cel putin in weekenduri holurile miros a mancare proaspata. Ar fi minunat daca ar exista si bucatarii in camine.