Dati buzna

Unul din elementele fascinante ale societatii de consum este coada. Statul la coada, cozile pentru nimic si cozile pentru ceva. Prin ‘cozi pentru nimic’ intelegem cozi la care stai dar nu primesti si celelalte cozi la care primesti…intr-un final. Exemplu pentru primul: cozi la carne inainte de 89. Exemplu pentru al doilea: cozi la iPhone, cozi la Harry Potter, cozi la Wrath of the Lich King.

 

In ultima vreme s-a intamplat destul de rar sa te asezi la coada si sa pleci cu mana goala pentru ca putem sa anticipam mai bine cererea si decat sa dezamagim clientii, mai bine facem noi un efort ca sa indeplinim cerintele. Asta daca gandim capitalist, materialist si cum mai vreti.

Un exemplu de coada la care stai si nu primesti este coada pentru cizme Ugg. Am descoperit-o eu ieri cand nu am mai gasit cizme desi le adusesera cu doua ore in urma. M-am intrebat daca am innebunit eu sau oamenii sunt disperati dupa cizme care costa £130. Ei bine, sunt! Si nu ma refer la orice cizma Ugg, ci la un anumit model – Classic Cardy. Hidos, extraordinar, cum vreti dar in toata gloria lui se pare ca ori se vinde foarte bine ori niciodata n-au destule cand le aduc. Deci ori sunt innebuniti dupa ele ori importatorul nu crede ca oamenii sunt innebuniti dupa ele si aduce prea putine. Sau au taiat costurile la importuri din Australia si te lasa sa comanzi pe net si sa platesti tu taxele daca le vrei neaparat.

Probabil ca ati auzit de Thanksgiving in Statele Unite joia ce tocmai a trecut si imediat dupa ceea ce americanii numesc ‘Black Friday’. Mai precis, reducerile anuale masive de Black Friday. Pe mine ma enerveaza tare mult faptul ca o mare parte din blogurile pe care le citesc sunt din State si mi-am petrecute ore bune trecand peste insemnari despre magazine, reduceri, vouchere, 10%, 20%, 75%.

Dar am ramas blocata pe un singur articol din New York Post: un angajat al Wal-Mart (unul din marii discounteri de la ei) a fost ucis de o, hm, hoarda de oameni disperati sa intre in magazin. Pe langa faptul ca oamenii urlau ca magazinul din Long Island sa se deschida la ora 5.30 dimineata, l-au calcat in picioare si nici nu stiau ca e acolo. Momente ca astea imi pierd increderea in oameni si ma intreb ce o fi (sincer) in capul lor cand isi inchipuie ca sunt ultimele aspiratoare, toastere, cuptoare cu microunde din lume acolo, fix in acel magazin (la ora cinci dimineata). Si tot eu imi raspund: ZECE LA SUTA REDUCERE LA ASPIRATOARE! Acum sau niciodata!


Publicat pe

în

, ,

de către

Comentarii

2 răspunsuri la „Dati buzna”
  1. Am fost azi la amiaza in Plazza si era o coada de vreo 10 persoane la Pizza Hut, in timp ce pe la restaurantele de langa nu era asa de aglomerat.. m-a facut sa ma gandesc.. oare vand aia pizza cu miere si lapte de era coada?

  2. am citit si eu ieri de cazul de la wallmart si am ramas scarbita si socata. ce turma de idioti disperati nu vad un om cazut la pamant pe care calca? cum se simt oamenii aia ca literalmente au omorat pe cineva ca sa cumpere un TV?