Bac 2007

Saga, pe scurt. Fix acum trei ani pe vremea asta stiam scoala de frica si aveam cosmaruri cu BAC-ul, mai mult sau mai putin adverate.

1. Romana Oral

Romana oral avea reputatie de proba grea. Munca grea de convingere si spargatoare de gheata. Profesoara noastra de Romana ne spunea tot timpul ca ne creste moralul daca luam o nota mare la asta si ca urmatoarele probe o sa ni se para floare la ureche. Premiza: 100 de subiecte publicate – pareau a fi accesibile, mai putin unele care tineau de poezie. In teorie le invatasem dar ca toate lucrurile, nu stiam subiecte ca „directia modernista promovata de Eugen Lovinescu „ suficient de bine incat sa dau un raspuns convingator.

Motivational, vorbeam cu o prietena (inca din clasa intai) despre proba, rezumand totul la intru in sala, ma rog la Dumnezeu sa pice ceva ce stiu. Daca pica ceva ce nu stiu zic „pizda masii”, iau 9, mai trag un bilet. Asta e.

In fine, ora cinci la care trebuia sa fiu acolo numai ora cinci nu a fost. Am ajuns la scoala pe la ora 14:30 numai ca sa aflu ca putem sa intram oricand termina, ca sa mearga mai repede. Toata credibilitatea pe care o mai avea ‘rigurozitatea’ presupusa a examenului de bacalaureat s-a dus pe apa sambetei. Nu mai eram „trei sau patru” in sala, cum zice in regulament, eram cel putin sapte sau opt la gramada, doar ca sa scape de noi.

Intrat, prezentat buletin, altii mult mai nervosi ca mine. Doua profesoare de o varsta respectabila, una singura vorbea, cealalta nu a scos un singur cuvant, la absolut niciun candidat. „Trage cu ochii inchisi ca ai mai mult noroc asa

Inchid ochii si vad textul „nu poezie” ca un banner web 1.0, un gif in culori fuchsia, cyan si verde neon. Deschid ochii si vad Titu Maiorescu. E, il citisem in masina in drum spre scoala. De aici nu existau decat doua cai: astept sa vad daca mai are cineva ceva asemanator (2/100) sau injur in gand si trag alt bilet. Mi-e lene sa stau in picioare prea mult asa ca il las balta. A mers!

Intre timp o tipa care habar n-avea „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” a plecat foarte suparata si emotionata din sala, noi banuim ca au rugat-o sa astepte afara cu foaia ca sa ii dea totusi o nota decenta departe de ochii nostri. Aparent, comisia la care nimerisem eu a dat numai note peste 8, nu au existat picati la noi in liceu si toata lumea a fost fericita.

2. Franceza Oral

OK, am spart gheata ca si cum as fi dat in ea cu periuta de dinti, am ales Franceza pentru ca vroiam sa dau Engleza scris. Eu si Franceza scrisa nu suntem in termeni foarte buni (Nu, tata, nu, uit de accente suficient de des incat sa imi scada destul din punctaj). Nu eram straina de materie daca la scoala ne-au pus sa o invatam din clasa a doua asa ca am rezolvat cam 12 din toate subiectele publicate, sarind peste unele dubioase si in care trebuia sa vorbesti despre toleranta si indiferenta si alte subiecte de potential interes dar prost formulate.

Am dat de un profesor tanar. Arata a pictor francez. Era roman dar parea foarte francez! Ma asteptam cumva la altceva, dar merge si asta. Trag un bilet, subiect despre „Care sunt, dupa tine, conditiile unei vieti reusite„. Profesorul ma intreaba ce vreau eu sa fac in viata, daca vreau sa fac tot SNSPA ca restul fetelor ce numai asta au stiut sa zica („Jurnalism„, „Relatii publice„).

La un moment dat intreaba de California Dreamin‘. Daca am vazut filmul si daca stim sa explicam ce se intampla cu unul din personaje. Mi s-a parut OK, foarte spontan, o conversatie n-ar trebui sa fie doar despre un subiect dat. Era ca un fel de introducere cu o gluma, doar ca gluma era la mijlocul zilei. Intreaba daca noi ne-am casatori cu un american sau canadian. Nuuu, prea departe Statele. „European atunci?” – European da! „Bulgar?” – Nu. „Portughez?” – Nu. „Si atunci de care european?” – „De la Austria incolo, spre nord”

3. Romana Scris

Aici am murit cu totii. Ne-am facut albi ca varul si ne-am rugat, am jurat pe tot ce aveam mai sfant profesorilor de meditatii ca am scris tot.

„Scrie un eseu argumentativ in care sa fie prezentat imaginarul poetic traditionalist intr-o poezie studiata, pornind de la afirmatia critica „Traditionalismul nu este convertirea samanatorismului, traditionlismul este un stil, o forma inventata de poetii moderni, iesiti adesea din scoala simbolismului”. (Nicolae Manolescu – Metamorfozele poeziei).”

4. Matematica Scris

Aici s-a copiat mult.

„Daca n-ati invatat, de ce mai sunteti aici?”
„Pentru ca trebuie!”

5. Biologie Vegetala si Animala

Aici parca nimeni nu auzise de biologie in toti acesti ani dar am copiat de pe hartii si din carti (unii). Mi-a picat sistemul nervos, la fel de interesant ca Paris Hilton dezbracata pe net.

6. Engleza Scris

La asta am luat 8,7. De ce nu stiu nici eu inca, au respins contestatia, eu tot nu cred ca am facut de 8,7 si astept vreo 20 de ani ca sa imi vad lucrarea si sa pot sa stiu si eu ce am gresit. Am luat CPE cu A si IELTS cu 9 dar iau 8,7 la BAC. Nu sunt fericita! Ceilalti in spatele meu copiau dupa hartii, telefoane, iPod la Istorie si Geografie. Cade iPod-ul dintre picioare…. „Ce-i aia?” – „Ah nimic, cheile mele” – „Bine, sa fii mai atenta data viitoare”. Sa nu te prind eu copiind chiar asa pe fata.


Publicat pe

în

, , , ,

de către

Comentarii

Un răspuns la „Bac 2007”
  1. Sunt bune posturile astea inainte de BAC ( al meu ), ma mai relaxeaza 😀