în stil libanez

De când m-am apucat să gătesc pentru mine (şi uneori dar rareori alţii :D), am avut o singură idee în minte: vroiam să mănânc ce îmi place. Şi de multe ori dezvolt fixaţii pentru lucrurile pe care îmi plac; fixaţii atât de puternice încât sunt în stare să mănânc acelaşi lucru săptămâni la rând. Pe de o parte e bine pentru că reuşesc să cumpăr şi să consum tot ce am cumpărat din supermarket. Pe de altă parte reuşesc să înnebunesc pe oricine care se întâmplă să fie la masă sau să vrea de mâncare de la mine din frigider. Ce mâncăm azi? Ce-am mâncat în fiecare zi…în ultima lună 🙂 Cu ideea asta în minte cred că puţine lucruri îmi plac mai mult ca bucătăria libaneză (poate doar cea est-asiatică). Mi-am luat o jucărie nouă când am comandat cartea asta de bucate:

Din diverse considerente, mi se părea cea mai clară şi uşor de urmărit* şi am reuşit să fac cam jumătate din tot ce era acolo, mai puţin secţiunea de mâncăruri de peşte care nu mă atrage pe moment. Am avut greutăţi în a găsi două ingrediente – şi anume condimente – care nu sunt prin supermarketuri: sumac şi zahtar – dar m-am descurcat şi fără. Anyway, ce vroiam să zic e că gătitul devine o experienţă interesantă atunci când chiar vrei cu tot dinadinsul să-ţi reuşească ceva.

Am descoperit şi cât de complexă e de fapt bucătăria lor, sub forma unei întrebări pe Yahoo Answers. Răspunsul nu e cel mai corect  gramatical dar merită nota 10 pentru efort şi detaliu.

Rezultatul meu n-a fost aşa de rău dar a ieşit prost la capitolul humus (relativ uscat). Cred că undeva în viaţa unei femei în Liban există clauza „trebuie să ştie să facă humus perfect” …eu nu-s acolo.

Când termin cartea asta urmează să trec la următoarea victimă: brioşele cu afine. Îmi trebuie doar tava acum 🙂 Nu aspir la cupcakes a la Mazi dar să vedem ce iese…

* sunt o persoană groaznică, am văzut-o în librărie şi am luat-o de pe Amazon cu vreo 4 lire mai puţin 😀

Publicat pe

în

de către

Comentarii

8 răspunsuri la „în stil libanez”
  1. la humus poti adauga iaurt si ulei de masline pentru a-l face mai moist (btw, iti cam trebuie mixer ca sa-ti iasa foarte creamy). eu unul pun o cutie de naut fiert (si spalat), 3-4 linguri de tahini, 2-3 linguri de iaurt gras, 4-5 frunze de menta fresh, 2 catei de usturoi frecati cu putina sare in mojar pana se fac ca o pasta fina, ulei de masline la ochi si chimen macinat (asta-i da gustul ala smoked)

    si btw, persoana groaznica erai daca o vedeai in librarie, apoi mergeai pe Amazon sa citesti reviews si in final o luai de pe BookDepository cu inca 2 lire mai ieftina ca pe Amazon :)))

  2. Bwaahahha, de pe book depository nu iau la fel de des ca de pe amazon din pacate…si da, cred ca e din cauza de lipsa de mixer nu a iesit cum trebuie. In rest am avut aproape aceleasi ingrediente, doar ca ceva mai putina menta 😀

    O sa vedem data viitoare, m-am umflat deja cu mancare libaneza si urmeaza o mica pauza 🙂

  3. ia-ti macar un mixer din ala vertical, ca e ieftin, usor de ascuns prin sertare si foarte eficient (merge perfect si la supe, de exemplu). si daca ai cuptor cu broiler (sa coci rapid vinetele), atunci poti incerca si muttabal 🙂

  4. Eu pun un pic de ulei de masline daca iese prea uscat. Ii da si o aroma foarte placuta.
    Sumac se gaseste in magazinele arabesti si turcesti din Bucuresti, ma mir ca nu gasesti si acolo. De zahtar nu am mai auzit, dar vad pe net ca e de fapt un amestec de condimente relativ usor de gasit si de susan.

  5. Cred ca ar trebui sa colaborezi cu sotia, tocmai a inceput sa-si puna ‘arsenalul’ pe net – rkhomemaderecipes.com

    Scopul ei este sa prepare retete cat mai usoare si cat mai sanatoase aka sa nu mai mancam atata junk-food 🙂

    Sunt convins ca v-ati putea intelege de minune 🙂

  6. uite reteta de zahtar – daca chiar nu gasesti si u’re that into it 🙂 http://www.e-retete.ro/retete/za-atar
    sumacul este un condiment acrisor care poate fi suplinit cu succes de zeama de lamaie, dar are totusi o aroma aparte far’ de care salata fatoush nu mai e la fel : ) sunt sigura ca n-ai cautat unde trebuie ca nu chiar atat de greu accesibil.

  7. LOL nu ai găsit sumac… . Deci să înţeleg că nu eşti shopaholica.

    Într-adevăr aici în România nu se găseşte oriunde… dar totuşi chiar îţi displac magazinele.

    Am făcut gluma asta pentru că totuşi apreciez că postezi despre bucătăreală 😉 .

  8. Nici malaiul nu se gaseste pe toate drumurile – radeti voi, dar nu sunteti aici sa vedeti. Abia gasesti cirese, ce sa mai zic de sumac?