Am trăit să aud o conversație între niște colegi care dezbăteau intens ideea de „e OK să trimitem mailuri după ora X?”
Toată lumea se împiedică de ora nouă, ca și cum ora nouă e un fel de pauză de odihnă. După ora nouă înseamnă că ori te gândești prea mult la muncă, ori că n-ai somn (știu persoane care trimit mailuri la 3 noaptea), ori că o să trezești pe cineva care doarme cu telefonul sub pernă sau lângă pat.
Fascinantă dilemă pe care n-am avut-o niciodată pentru că mereu am trimis mail-uri când am vrut și de unde am vrut. Mailul de angajare mi-a fost trimis la 11 noaptea și altele în care eram chemată la interviuri pe la 12 sau 1. Oare ar fi trebuit să mă sperie? Să îmi spună că „la noi se lucrează până târziu, vezi în ce te bagi?” (de parcă nu știam)
Cine își mai pune întrebarea asta o singură dată – un mic sfat. Ideea mailului, oarecum recentă pentru multă lume care nu știe decât de telefon, e că nu vine pe nepusă masă ca un telefon de la birou. Zilele astea nu toată lumea are telefonul dat tare și surpriză surpriză, încă există mulți oameni cărora li se pare că telefonul e enervant în general (mai ales când interlocutorii au nevoie de 10 minute să zică ce puteau să zică în 2 rânduri de mail) și ultimul lucru pe care îl vor. Dacă cineva are telefonul dat tare când doarme, nu e vina celui care trimite mailul. Dacă n-ai descoperit cum să nu fii trezit de mailuri venite la ore târzii, ia-ți manualul de instrucțiuni și dă-l încet când primești mailuri și cu asta ai rezolvat problema. Există setări separate pentru apeluri și mail-uri, please use them.
Dacă ești în situația în caer te mănâncă să trimiți mailuri la ora 3 dimineața când ești tu mai productiv, trimite-l și cu asta basta. Bagă-te în pat. Du-te la culcare. Toarnă-ți un whiskey și uită-te la teleshopping altfel. Dacă te întreabă cineva sau face aluzie, nu răspunde nimic. Sau apasă pe butonul magic numit „SAVE AS DRAFT” și așteaptă până dimineața dacă te frământă atât de tare problema asta a bunelor maniere cu mailul.
Comentarii
2 răspunsuri la „eticheta pentru mailuri de serviciu”
Mai exista si persoanele care sunt oarecum obligate sa citeasca mailurile oricand vin (cad servere, apar incendii/furturi, etc). La oamenii aia Blackberry-urile nu se dau pe silent. Ai trimite un mail care nu e urgent (sau eventual e un FYI politicos pe care trebuie sa il pui) unei asemenea persoane la 3 dimineata?
sunt foarte rare cazurile, therefore ‘save as draft’ is usually a good option