Citind un articol despre satisfactia pe care o au clientii bancilor, ma uitam ca pe locul intai e BRD – Societe Generale;
Mi se pare justificat pentru ca au programe adecvate, Internet Banking ce functioneaza foarte bine si raspund prompt la carduri blocate in ATM-uri proprii 😀
Ca sa nu mai vorbesc de depozite si dobanzi.
Pe locul doi in top este BCR, urmat de Raiffeisen Bank.
Pe ultimele locuri, surprinzator (sau nu) se afla CEC (CEC-ul Romanilor s-a dus demult) si Banca Transilvania. La Banca Transilvania imi platesc factura de telefon permanent si tot la ei am card. Par ok, doar ca au sucursale/filiale cam mici si nu au fotolii si alte minuni. La Banca Transilvania s-a facut cel mai mare imprumut ce n-a fost restituit pana acum, in valoare de cateva sute de milioane de lei. Nu ne intereseaza banca Transilvania deci.
–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–!!–
Nu asta era scopul insemnarii dar cel putin am privit doua extreme : ce fac cei buni si ce fac aia rai.
Acum, revenind la domeniul publicitatii, cel mai enervant lucru ce s-ar putea intampla ar fi sa primesti un brief al unei companii ce vrea sa transmita mesajul de „suntem cei mai buni” sau „avem cel mai/cea mai bun/a […]” si cu scopul evident „Cresterea vanzarilor cu x%” sau „Obtinerea pozitiei de lider pe piata„.
Partea enervanta vine acum : tu stii ca produsul este o porcarie sinistra sau compania o mare varza in care oamenii nu au incredere;
Aici cel mai bun exemplu l-as putea da la firmele de IT unde consumatorii sunt cei care trebuie sa obtina cea mai mare satisfactie de la produsele lor. Cum toti sunt doar retaileri si nu producatori, ochii tuturor cad pe service si personal. Pregatit, gata de actiune, cu o surubelnita in mana si foarte priceput in ceea ce face, asa cum ni-l prezinta toti, dar niciodata nu e asa. Dureaza doua saptamani. Trebuie sa completezi hartii. Sa completezi alta hartie prin care esti de acord cu ce a propus service-ul. Sa astepti sa se intoarca X din concediu ca baietii nu stiu sa rezolve. Aiurea stim ce facem, oricum noi nu schimbam si alte componente defecte ci doar ce indica utilizatorul.
Trist, din pozitia de copywriter, cine esti tu sa le semnalizezi ca problema e a lor si ca daca nu isi schimba strategia pot sa aiba un volum de publicitate ca la Coca Cola fara sa le iasa. Caz in care orice persoana din partea clientului trebuie trasa de maneca si pus un post-it pe frunte pe care scrie „Noi facem prost ceea ce facem„.
Varianta cealalta ar fi sa ai un produs bine plasat, inradacinat pe segmentul lui de piata si sa vrei sa cresti vanzarile. Fara sa ii schimbi reteta, ambalajul, compozitia, forma, structura. Si totusi dupa campanii in forta nu se intampla nimic. De ce? Campania a fost gandita cu piciorul probabil, moment in care i se pune copywriterului un con pe frunte sau este trimis sa calce pe coji de nuca.
Morala : ori de la noi, ori de la ei. In ambele cazuri trebuie chemat cineva din afara sa constate, ca altfel agentia si clientul se bat cap in cap ca doi berbeci.
Cazul exceptional, in care „nimeni nu schimba nimic”, scoti un spot sau un print cinic/plictisit/trist cu un *hint hint* + *nudge nudge* mare de tot din care targetul intelege ce vroia clientul (tu sa-i mananci produsul, sa consumi mult si bine in orice caz) si restul inteleg .. ce vroia agentia de fapt (noi uram acest produs dar uite ca ne-au fortat sa-i facem reclama) 😀