Pauza ca la teatru de la insemnarile despre publicitate – si un mic highlight asupra unui articol din Evenimentul Zilei despre controlorii RATB care renunta foarte repede la job.
Cica un controlor:
„Trebuie să aibă o diplomă de Bacalaureat, să ştie o limbă străină, atât cât să se poată înţelege cu un cetăţean străin, să cunoască ruta pe care fac controlul pentru ca, la nevoie, să ştie să răspundă la întrebările călătorilor şi, cel mai important, să aibă autocontrol. Te înjură, rabzi!”
Ce vis frumos ar fi asta, ultima oara m-am urcat in autobuz si era un cetatean francez langa mine, fara bilet, ca era duminica si n-a avut de unde sa-si ia. Omul se scuza, zice ca plateste contravaloarea unui bilet, o controloare gen mafalda ii zice „da’ ce, tu crezi ca io am ciunga-n par?” si omul nu stie ce sa faca, vazand-o asa agresiva. O da pe franceza, engleza, aia nici vorba, ii cere act de identitate pe romana. Omul „je ne comprends pas” in doua limbi, nimic, nene! Aia scoate hartia, ii da amenda, eu o intreb „dar nu vorbiti engleza?” la care ea „ce-mi trebuie mie engleza?” si la prima statie il ia de brat si il da jos. M-as fi certat cu ea dar cred ca era prea proasta sa priceapa si oricum chitita sa-l dea jos urgent pe om.
This is why we can’t have nice things.
Pun pariu ca la ea era trecut BAC-ul cu siguranta, si la limba straina era suedeza, de-aia nu s-au inteles ei! Cat despre impresiile de calatorie ale omului, parfum!
„Mulţi dintre „clandestini” motivează, cel mai des, lipsa tonetei de bilete. Adevărat, din cele 2.500 de staţii RATB, doar 300 au tonete. Scuza însă nu te fereşte de plata amenzii.”
Adevarat insa, n-ar trebui sa platesti o amenda de 50 RON daca ai avea automate de bilete, ca peste tot in lumea asta. Pentru ca transportul in comun, atata timp cat e monopolizat de RATB, ar trebui sa fie pentru toata lumea ori eu nu vad cum e pentru toata lumea, in mod legal, atata timp cat la ora 6 intr-o zi de duminica nu pot sa-mi cumpar bilet de nicaieri. Dar lasa, mai bine o amenda de 50 RON, sa te invete altadata sa-ti faci abonament tot de 50 RON pentru doua calatorii. Pentru ca si daca practici cumparatul biletelor in avans, in caz ca ai vreodata nevoie, ai surpriza sa vezi ca s-au majorat tarifele si biletul pe care-l ai de fapt nu mai e bun. Si tot iei amenda. Ce viata.
In pozitia de companie publica, nu poti sa vii tu, ca sef RATB sa zici ca astea sunt cerintele la controlori sau sa vrei sa ai un serviciu civilizat cand in linia intai angajatii se poarta asa. Salariu mic, asta e, ne pare rau.
Comentarii
3 răspunsuri la „Biletul la control”
O solutie la bilete este cardul activ cu optiunea de „portofel electronic”: pui pe el 10 de lei o data, in ianuarie sa zicem si apoi cand ai nevoie sa calatoresti cu RATB-ul in august, validezi cardul in autobuz/tramvai. Si merge indiferent ce schimbari au facut la tarife intre timp. E super ok.
In strainatate majoritatea biletelor se cumpara de la diverse automate sau de la chioscuri de ziare/tutungerii. Asa ar trebui sa fie si in Bucuresti. Bilete ar trebui sa se vanda la mai toate tonetele de ziare, iar abonamentele ar trebui reincarcate la tonetele RATB.
Ar trebui ca cei de la RATB sa se gandeasca la asta… Un mic comision pentru vanzatorii de ziare ar face minuni!
vanzatorii de ziare au program scurt asa ca nu se rezolva nimic asa,cel mai bine fiind infiintarea mai multor tonete