Cum a fost ca observator de vot in diasporă, în Olanda

A fost exact cum așteptam fie, o experiență care m-a convins se pot întâmpla lucruri bune atunci când oamenii se mobilizează și nu li se pun bețe în roate. Am văzut deschidere, onestitate, transparență și profesionalism – atât față de mine ca observator, cât și față de proces – ceea ce face vreau repet experiența și îi încurajez și pe alții voluntarieze și ei ca observatori, sau chiar facă parte din membrii consiliului.

Tot ce povestesc aici e o imagine parțială, fără opinii politice, și fără știri sau nereguli senzaționale dat fiind că am observat o zi din trei în turul 1.

Amsterdam în loc de Diemen

Am fost observator în Amsterdam, unde în doar câteva luni s-au înființat cinci secții noi care au înlocuit cozile din Diemen, cartierul în care s-a votat în mai. Din ce am auzit, organizarea de la europarlamentare și referendum a fost atât de proastă încât oamenii au stat la cozi aproape toată ziua și primarul din Diemen s-a indignat și el pentru românii care n-au reușit să voteze.

Toat secțiile au fost în aceeași incintă, la etajul unei săli de sport și evenimente din apropierea stadionului olimpic din Amsterdam. Partea bună a fost e ușor accessibil cu transport în comun, dovada fiind oamenii au venit în valuri, probabil aduși de metrou sau autobuz. Eu una m-am bucurat că n-a trebuit să facem carpool, ca în San Francisco. Ca bonus, în prima zi a venit în vizită chiar primarul din Diemen, care s-a minunat cât s-au schimbat lucrurile și a felicitat lumea pentru organizare.

La secție

Nu cred că se așteptau la observatori, cum nici eu nu știam daca o sa mă primeasca dat fiind că a trebuit să-mi scot acreditarea la imprimanta după ce n-a ajuns prin poștă. Nu știam nici la ce să mă aștept date fiind cozile din mai și reactiile ostile raportate de alți observatori care au fost primiți cu suspiciune (dacă au fost primiți).

Dar lumea a fost primitoare si ospitalieră, și în același timp profesionistă și pe fază. Am văzut deschidere, onestitate, răbdare, transparență și profesionalism atât față de mine ca observator, cât și față de proces. Președintele secției era mereu in priză și era clar că lumea îi respecta cunostintele si autoritatea. Am văzut și femei în subordine foarte bine pregătite și cu o organizare ireproșabilă. Când era gol oamenii mai povesteau intre ei, si la un moment dat am împărțit și dulciuri (soră-mea mi-a zis că în ziua ei cineva a adus papanași).

E adevărat că observatorii fac treabă neplătiți, dar trebuie recunoscuți si oamenii din consiliu care și-au rupt cel puțin câte o săptămână din program la fiecare tur ca să asigure buna desfășurare a procesului și s-au trezit pe la 5-6 în weekend ca să deschidă secțile la 7. Am recunoscut o parte din personalul ambasadei de la Haga, dar restul erau, din cât am înțeles, români stabiliți in Olanda, unii mai implicați civic ca alții (ca prietenii mei din San Francisco, hello Dan & Ioana).

Desfășurare

Numărul mare de secţii de votare, extinderea timpului de votare la trei zile şi simplificarea considerabilă a procedurilor legate de listele suplimentare au redus aglomeraţia şi au dat unui număr mare de alegători posibilitatea să-şi exprime votul. – Fiecare-Vot

Aproape toată lumea care a trecut pragul s-a minunat că nu a fost coadă. Era atât de necrezut încât nu credeau că au nimerit bine. După Londra 2014, știam și eu cum e.

N-am inregistrat nereguli majore in MonitorizareVot, aplicația observatorilor, ci două curiozități:

  1. Cabinele si urnele au fost imprumutate de la Olandezi, dar cabinele n-aveau perdele și urnele erau niște tomberoane. N-a fost persoană să nu râdă (simbolism) dar Olandezii știau ei ceva: tomberonul e urna perfectă. E opac, incapator, incape in lift, poate sa fie si mobil daca trebuie! Cred că fost mai bine să imprumutam decat să reinventăm, chiar dacă legea noastra stipulează perdele. Cabinele erau suficient de private și nu afecta cu nimic integritatea votului. Cel puțin urnele noastre n-au fost transparente (?!), secțiile aveau camere care filmau urnele 24/7, și secțiile în sine au fost semnalate din stradă și accesibile persoanelor cu dizabilități – lucru destul de rar.
  2. Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezentei la Vot, SIMPV a mers foarte bine, dar unele mesaje din aplicația de pe tableta au generat confuzie. Cele mai multe întrebari erau legate de modul în care aplicația gestionează salvarea locala a datelor în cazul unor întreruperi de conectivitate ale sistemului (sau, de ex. când tableta nu avea acess la date): „S-a salvat? S-au sincronizat semnăturile?” Răspunsul era că da, se sincronizau, dar nu era întotdeauna clar.

Apropo de MonitorizareVot, nu toata lumea părea să știe că observatorii folosesc o aplicatie cu un checklist de bifat. Când au aflat, reacția a fost pozitivă și li s-a părut impresionant.

Trebuie să fac o pauză și să zic că e mega-impresionant că toată infrastructura pentru observatori e posibilă datorită donațiilor pentru Code4Romania și a efortului a zeci de membri și voluntari care lucrează la votdiaspora.ro, aplicațiile de iOS si Android, aplicația pentru managementul observatorilor de către ONG-uri, site-ul rezultatevot.ro unde s-au centralizat rezultatele și numărul de secții observate plus nereguli sesizate, ajutorul aferent aplicațiilor pe mail sau prin telefon, șamd. ca să numesc doar ce au făcut pentru alegeri.

Epilog

Mi-a plăcut să văd ce se întâmplă în spatele scenelor, și aștept cu interes următoarele alegeri la care pot să voluntariez din nou. Mi-a făcut plăcere să văd și o parte din oamenii care au ales să se stabilească în Olanda: muncitori, studenți, studenți LGBTQ, cupluri de români, români cu olandezi, oameni care își învățau copii despre cum să voteze, oameni foarte serioși, oameni distrați (care nu știu cum au nimerit poarta la avion, darămite secția de votare), oameni puși pe glume, oameni care nu au renunțat la cetățenia română deși sunt de mult timp în Olanda, o țară care nu permite dubla cetățenie decât în anumite condiții. De ce? Ei știu. Dar „ăștia” suntem.

Idei și sugestii

Ce poți să faci mai departe, la următoarele alegeri și nu numai.

 


Publicat pe

în

,

de către

Comentarii

2 răspunsuri la „Cum a fost ca observator de vot in diasporă, în Olanda”
  1. Cosmin

    Pacat ca nu ai fost zilnic, poate aveam si pe altcineva sa sustina problema lipsei perioadei de odihna necesara membrilor comisiei.
    https://www.facebook.com/alexandrescu.cosmin.mihai/posts/2414638281978872

  2. Tudor

    Felicitari pentru implicare! 😀

    Recomandarea mea este ca la urmatoarele scrutine sa treci la un nivel superior, daca este posibil. Anume cel de membru al sectiei de vot. 🙂

    Am atins si eu acest stadiu recent. 10/10 Would repeat the experience again!