lucruri puţin lăudate după cutremurul Japonez

E foarte, foarte ireal să te trezeşti dimineaţa, să îţi vezi de ale tale şi să ajungi la birou unde toată lumea e hipnotizată de cutremurul care a lovit Japonia (şi restul dezastrelor de după) şi să nu ştii ce să faci în afară de a întreba câtă lume a murit sau ce s-a întâmplat. La ora 9 dimineaţa nu muriseră decât vreo 5 persoane din cutremurul propriu-zis şi asta mi se pare cel mai fascinant lucru pe moment: ani de inginerie şi construcţie plus regulamente stricte în privinţa arhitecturii şi structurii clădirilor au salvat milioane de oameni. Milioane de oameni care nu au murit, nu au pierit sub mormane de beton şi aşa mai departe. Rareori lăudam lucrurile astea, la fel cum suntem pregătiţi să ignorăm asigurările. În anii în care am plătit şi nu ni s-a întâmplat nimic care să ne permită să cerem despăgubire, gândim prost atunci când spunem că „am dat bani degeaba” şi la anul tăiem asigurarea pentru ceva bani în plus. Nu i-am dat degeaba, i-am dat cu folos pentru că subestimăm impactul evenimentelor improbabile (Black Swan, etc.).

La ora asta nu ştiu mai multe şi din păcate o să fiu ocupată restul zilei iar ce aflu o să fie doar sub formă de picături de la ştiri dar devine evident că mai devastator e valul tsunami rezultat şi nu zgâlâţâiala care de obicei distruge tot ce prinde din primul val. Poate nu e mult, dar pentru cei care locuiesc acolo ingineria clădirilor, planificarea şi construcţia reprezintă diferenţa monumentală dintre viaţă şi moarte când te loveşte dezastrul.

Day after tomorrow pare mic copil – dar nici nu mai ştii încotro să te uiţi. Haiti, Indonezia, Australia, Pakistan?


de către

Comentarii

14 răspunsuri la „lucruri puţin lăudate după cutremurul Japonez”
  1. Adrian

    Sunt inuman, dar cred ca meritam astfel de „restarturi” din plin. In timp ce noi ne manipulam imagini care urca afacerea cu 2%, altii se lupta pt. resursele planetei, zambind ca aparatori ai pacii – vezi cumatru’ Sarkozy si saraca opozitie libiana.

    Eu personal ma astept la orice…

  2. si eu subscriu la aceeasi idee, la fel ca problema „noi vrem sa salvam planeta” …planeta in sine se descurca de foarte multa vreme, la fel si restul din sistemul solar. civilizatia e in mai mult pericol decat planeta.

    vorba ta, noi crestem afacerea cu 2% cand altii mor de foame. evident ca in context pare a fi ipocrizie dar multi dintre noi nu ajungem sa ne traim viata in alta parte…pe de o parte ar trebui sa ne simtim vinovati daca facem baie in cada cand e seceta in alte regiuni pe glob, dar pe de alta parte nici nu avem un furtun care sa o transporte de la noi in celalalt capat al planetei unde e nevoie. efort sustinut dar dureaza ceva pana pricepe toata lumea asta, si asta doar daca le sunt resursele in pericol (vezi pretul cafelei, pescuitul pentru carne de ton si asa mai departe) 🙂

    reality checks, vorba ta.

  3. Adrian

    Bine punctat, Andreea. Suntem simplii privitori.

    Eu ma gandesc ca in acest moment sunt insi care vad un nou subiect de film si o alta parte care abia asteapta sa iasa filmul.

  4. de-aia ma bucur ca am blog…simt ca nu sunt singura nebuna care crede asta 😀 😀

  5. […] Japonia cel puţin. Pornind de aici, cum ar arăta oare Bucureştiul dupa un cutremur de magnitudine 6 sau 7 pe scara Richter? Câte […]

  6. Asigurarile de locuinte sun foarte importante, dar nu cred ca au valoare in Romania.
    Ganditi-va ca la un cutremur de 8-9 grade probabil 20-30% din cladirile din Romania vor fii la pamant. Vreti sa imi spui ca firma care mi-a asigurat locuinta ma va despagubi pe mine si ceilalti asigurati ? Sunt convins ca firma respectiva va da faliment. Sigur au un fel de SOV in spate.
    Astfel de firme sunt facute doar pentru profit, ele niciodata nu pierd.

  7. 88.000 de oameni sunt daţi dispăruţi si sute de morti declarati oficial… cu natura nu poti sa te pui, suntem niste gandaci. Poate unii destepti, dar tot gandaci.

  8. Pai nu e o noutate ca nu te pui ca natura, dar cifra nu stiu de unde o ai … la ora actuala singurele cifre sunt 117 morti si alte 300 care au fost aduse de val, 500 dati disparuti. Poate 88,000 evacuati din zona.

    Nu stiu ce povestesc stirile din Romania…

    http://e.nikkei.com/e/fr/tnks/Nni20110311D11JF344.htm

  9. http://www.realitatea.net/
    nu stiu daca cifrele sunt reale 🙁

  10. update: vad ca au scos cifra de 88.000

  11. nu am o problema cu publicat cifre…oricat de triste ar fi dar 88,000 era exagerat si nu apare nicaieri in stiri internationale. nu-mi plac cifrele umflate cu pompa de dragul senzationalului sincer 🙂 nu pot decat sa ma intreb ‘de ce?’ si sa verific cat de adevarat e. de ce e asa, de ce nu e altfel?

    oricum ce vroiam eu sa scot in evidenta e ca majoritatea victimelor a fost o consecinta a valului si nu zgaltaielii (sper sa nu se inteleaga altfel). E trist ca sunt victime si nu vreau sa sune a cruzime dar sunt MULT mai putine in total fix din cauza unor masuri de securitate bine-gandite, preventiei si asa mai departe

  12. Foarte misto articolul. Eu am impresia ca suntem „bombardati” de media cu tot mai multe informatii negative si exagerate.
    P.S De azi citesc SUPER MAGNET!

  13. Noi in astfel de situatii in ruine ne-am continua viata, cine ar scapa. Nu avem nici un gram de speranta in caz de astfel de calamitati.

  14. Andreea, nu am vrut sa minimizez pregatirea si organizarea, ceea ce am vrut sa spun este ca degeaba te pregatesti pentru una ca vine altceva pentru care nu te-ai pregatit sau pur si simplu nu ai cum sa te pregatesti. Cat despre numarul victimelor, oricum este o tragedie, ca sunt 300 sau 3000…