lectură uşoară din timpul iernii

Glumesc, evident, nu există 😀 😀

Dacă tot m-a apucat curentul „ordine”, o listă cu descoperiri recente şi cărţi mai mult sau mai puţin terminate:

  • Howard Jacobson, „The Finkler Question” (numele ca joacă de cuvinte pornind de la fraza „the Jewish question„), o poveste interesantă despre cum se văd evreii din Marea Britanie (sau mai bine zis Londra) pe ei înşişi şi de ce uneori sunt proprii lor duşmani; a câştigat Man Booker prize anul trecut dar multă lume a fost evident plictisită şi sictirită de carte dacă ne luăm după cronici. Eu zic că merită digerată fără citit cronici 🙂
  • Henry Mintzberg, „Why I Hate Flying” – o carte scrisă de o somitate în domeniul managementului şi organizaţiilor dar care întâmplător zboară destul de mult din cauza profesiei. Se decide să scrie o carte despre cum am introdus prea mult management în conducerea companiilor aeriene şi a procedurilor, în special din motive de securitate. Ca o paranteză, merită citită părerea lui Bruce Schneier despre cum lumea reacţionează greşit atunci când e lovită de atacuri teroriste :

    Doing anything would be an overreaction. As long as you have crowded people, bombers can blow themselves up in those crowds. It has nothing to do with airports. It has nothing to do with anything. Restaurants, movie theaters, stadiums. We could list, without even trying, 100,000 potential targets.

    Cartea în schimb explică de ce nu aş plăti niciodată pentru a sta la clasa întâi şi de ce oamenii care o fac de multe ori nu înţeleg modelul utilizat de liniile aeriene cu care zboară. Dacă de la Bucureşti la Londra mă costă 300 de lire un bilet (să zicem), la clasa întâi mă costă cel puţin 400 de lire – un prânz plus un pahar de vin în plus mă costă de la 100 de lire în plus? Cum zice Mr. Mintzberg, customer service e atunci când ţi se zâmbeşte în avion în timp ce la sediul companiei se chinuie să găsească încă o modalitate să te stoarcă de bani.

  • Albert Jack, „What Caesar did for my Salad„, o carte uşoară despre curiozităţi legate de mâncare pe care le-am avut dintotdeauna. A satisfăcut multe dileme pe care probabil le-am citit la un moment dat pe net undeva, dar e o compilaţie reuşită şi fără pretenţii.
  • Bill Bryson, „At Home” – la fel ca mai sus, dar despre obiecte din casă şi unele din lucruri probabil inutile pentru că se referă la casele englezeşti şi modul de organizare de pe vremurile în care existau servitori. Oricum plăcută de citit dacă treceţi peste cât de groasă e.
  • James Herriott, „It Shouldn’t Happen to a Vet” – viaţa ca veterinar la început de secol 20 în Yorkshire. La fel de irelevantă de menţionat dar plăcută pentru mine. Asemănătoare probabil cu Konrad Lorenz – „Şi el vorbea cu animalele, cu păsările şi cu peştii”

Nu o să plictisesc lumea mai departe pentru că momentan am destul de citit şi încă o să mai vină aşa că o să mă potolesc vreo lună. Cred. Să fac şi portofelul fericit un pic, mai ales că Mintzberg trebuia să mi-o cumpere agenţia dar am zis că e bună de referinţă dacă ajung să mai lucrez pentru o companie aeriană pe viitor (momentan am una low-cost din grupul Lufthansa) şi nu vroiam să o las în urmă 😀


de către