ce se poate intampla cu numele si poza mea pe net?

De bine ce mă gândeam că nu s-a mai întâmplat nimic de care să îmi pară rău, evident că a trebuit să se întâmple ceva. Așa, de control. Vorbeam cu o prietenă săptămâna trecută și îmi spunea de un chestionar de vreo 30 de minute pe care l-a completat cu prietenul ei, primind vreo £30 în total pentru efort. Mi-a dat forward la un mail cu toate detaliile, anunțul fiind postat pe un forum sau un alt site inițial.

M-am uitat peste el de curiozitate (doar era să mă angajez în cercetare de piață și tocmai ce am scris licență) să văd dacă pot să mă înscriu și să mă documentez sau să învăț ceva. Studiul era pentru o teză de doctorat în gender studies și relații interculturale și semnat de o tipă care era asistenta profesorului în cauză. Auzisem de facultatea pe care o menționau acolo dar mi se părea foarte dubios că aveau o adresă de gmail când normal ar fi fost să aibă o adresă @ac.uk pentru un studiu de anvergură ăluia. Am căutat numele asistentei pe Google dar parcă nici nu există. Profesorul există, e o persoană reală dar asistenta nu apare în nimic; documente, site-uri, rețele sociale. Zero.  În plus, studiul cerea o formă de a verifica datele introduse online cu cele din viața reală. Adică să trimiți o copie după un act de identitate cu toate datele personale șterse, mai puțin numele, poza și data nașterii. La mine în cap asta deja însemna ‘clar nu’ pentru că n-aveam de gând să trimit un mail de confirmare cuiva de la facultatea aia că să văd dacă asistenta chiar există și studiul e real.

I-am zis prietenei mele că mi se pare dubios. Fooooarte dubios totul. Nu părea îngrijorată – mi-a zis doar ‘ce poate să se întâmple cu numele și poza ta online?’. Numele și poza sunt pe facebook, dar cu o poză din pașaport se pot întâmpla multe. Vroiam să-i arăt ce apare pe Google dacă îi caut numele și câte rețele sociale probabil au profilul ei public și așa mai departe. You know. The drill.  Ce-am găsit însă m-a lăsat mască; fostul proprietar al locului în care au stat descrisese în detaliu (și mai și mințise și exagerase pe deasupra) despre pagubele pe care prietena mea & boyfriend le-ar fi lăsat la el în apartament. Unele fondate, altele nefondate și fără nicio legătură cu orice legat de apartament. Detalii și minciuni despre viața lor personală. Am rămas super-traumatizată pe moment, eu știind versiunea ei. What?! Ai făcut…ce?

Au urmat câteva zile de panică (din partea ei), de nervi, de stres, de șters profiluri (facebook, twitter), de mail-uri turbate, de amenințat cu aplicat legea. În weekend îmi trimite o copie după un schimb de vreo 30 de mailuri sau mai multe cu fostul proprietar. Deși lăsase suma de £550 de lire pentru reparații, i s-au mai cerut încă £170 pentru ‘pagube’ pe care el nu avea cum să le atribuie lor din lipsa dovezilor.M-am întrebat oare care versiune e adevărată, care e minciună, cine a mințit și de ce și între timp am lămurit unele lucruri. M-am simțit prost pentru că nu vroiam să fiu super-justițiara care aplică nuiaua și îi spune să nu-și dea datele pe internet din scepticism. Și dintr-o simplă discuție s-a ajuns la depresii și traume.  Partea cea mai frustrantă a schimbului de mailuri a fost că individul a șters orice detalii personale care i-ar fi putut afecta de-a lungul carierei pe amândoi dar a lăsat informații despre pagubele pe care le suferise pentru că și alți proprietari să vadă și să știe înainte să-i primească la ei în casă. După care a încercat să îi șantajeze cerându-le ceva „în plus” că să șteargă absolut tot. A tot cerut și a tot refuzat oferte (că cea de a-l ajută cu mutat mobilă) până când a ajuns să sugereze pozat pentru niște poze indecente sub un contract că să „uite tot”.

Viața bate filmul? Eu încă stau și mă întreb cum de am ajuns de la a avea prieteni normali la a avea prieteni implicați în cele mai ciudate experiențe posibile.  Evident că a urmat încă o repriză de scandalizat din partea prietenei mele care acum vrea să-l dea în judecată pentru șantaj. Teoretic orice nu poate dovedi nu poate fi taxat și tot ce a fost distrus a fost achitat deja. Șantajul constă în a scrie despre eveniment ca și cum nu i-ar fi fost rambursată suma și de a cere poze pentru a șterge o însemnare pe blog.

Habar n-am ce o să se întâmple dar data viitoare când va gândiți să puneți date pe internet, think again. Then think one more time.

Afterglow (feat. Soundmouse) by Phaeleh


Publicat pe

în

,

de către

Comentarii

4 răspunsuri la „ce se poate intampla cu numele si poza mea pe net?”
  1. Marius

    2 words: common sense. Although paradoxically, it doesn’t seem to be as common as its name might imply.

  2. Cam rasu-plansu povestea asta.

  3. Ce nu face omul pentru 30 de arginţi!