Incendiu? N-avem incendiu!

Semn ca am ajuns in Bucuresti, se intampla ceva interesant in fiecare zi. Aseara se auzeau pompieri de fapt si sirene in tot orasul, dar nu ca in orice alta seara cand ai senzatia ca locuiesti in New York si nu in Bucuresti. Pe twitter incepusera sa apara stiri de la diverse persoane, ceea ce e minunat in termeni de propagat stirea daca se intampla sa stai pe twitter la ora aia (ca mine, vineri seara).

Ce e si mai interesant e ca n-am auzit la stiri despre incendiu decat la vreo jumatate de ora-o ora dupa si nimeni n-a zis nimic de twitter desi ceva imi spune ca si de acolo s-a aflat. Canalele de stiri neaga, in dimineata asta site-ul cotidianul (de exemplu) are ca headline moartea lui Michael Jackson si undeva mai mic in dreapta un eveniment care, poate necontrolat, ar fi distrus o biserica-monument in Bucuresti. Ce e aici in ograda e mai putin important decat faptul ca a murit o vedeta.

Altfel din stirea de pe cotidianul aflam ca la fata locului s-au dus primarul capitalei si Emil Boc sa evalueze pagubele probabil, iar ministrul culturii declara simultan ca e o prostie sa construiesti cladiri cu nspe etaje langa monumente de genul. Toata noaptea exista pericolul prabusirii cladirii peste respectiva biserica din cate am inteles (in apararea mea nu stiu exact despre ce cladire e vorba, nu locuiesc in zona si nici n-am mai trecut pe acolo de ceva vreme) si de la prieteni si din articole (6-7 metri e aproape totusi).

Paleologu, citat de Realitatea si preluat de cotidianul:

„Asemenea porcării de blocuri nu trebuiesc construite în centrul Capitalei. Culegem roadele corupţiei şi iresponsabilităţii. După părerea mea acest bloc trebuie demolat.”

Nu vreau sa vorbesc din perspectiva unei persoane care stie cine o fi dat autorizatia de constructie si cum, dar din perspectiva unui turist sa zicem, care vede o cladire mare si urata in mijlocul unei zone unde din cate tin minte, casele si cladirile nu depasesc o anumita inaltime. Stau si ma intreb cine a planuit constructia si cine a autorizat o cladire atat de inalta care sta ca nuca-n perete din punct de vedere arhitectural. Zic ‘urata’ pentru ca e urata in comparatie si nici nu se ‘camufleaza’ in peisaj ca sa ofere o oarecare continuitate vizuala. Oricine viziteaza orase din tarile mai spre vest stie ca totul pare ca se imbina armonios; nu se construieste din ura pentru ce exista, ci ca sa completeze o anumita schema vizuala. 19 etaje (72m zic ei) versus cladirile de langa arata excelent!

(photo c/o @danberte)

Ma uit perplexa si la cele doua turnuri care se construiesc langa Romexpo pe un mic petic de teren; ma intreb ‘de ce’ cand sunt cladiri intregi de birouri care zac nefolosite (introducem subtil cuvantul ‘criza’ si fugim) si inca se construieste intr-o veselie. Si de ce fix acolo rasar doua cladiri de doua-trei ori mai inalte decat tot ce e in zona. Autorizatiile probabil s-au dat la modul grosolan, voi luati banii astia si inchideti un ochi, nu supara pe nimeni sefu’, nu locuiti dumneavoastra acolo.

PS: ca bonus, Pro TV zice 14 etaje, Realitatea zice 19. Adevarul este undeva la mijloc.


Publicat pe

în

, , , ,

de către

Comentarii

2 răspunsuri la „Incendiu? N-avem incendiu!”
  1. Dragos

    M-am mutat de curand in zona, si Paleologu are dreptate evident 🙂

    A fost interesant sa vedem „spectacolul” strazii in seara aia.
    Sa vedem cum colaboreaza pompierii, politia, jandarmeria, etc. si cum sute de oameni se uitau ca la un spectacol, unii chiar veniti de la departare cu camere foto si video sa filmeze „minunea” blocand cu masinile lor parcate toate strazile din zona.

    Biserica a scapat…de data asta.

    Mai funny e ca am inteles ca focul a fost declansat de un panou publicitar ars desi in zona nu erau amplasate asemenea panouri si mai funny e ca autorizatia de contructie a fost data pe timpul cand actualul presedinte era doar un primar de capitala europeana 🙂

    P.S. Din poza atasata nu reiese „damage”-ul din spatele cladirii, adica fatata opusa, care chiar a ars tot, insa cu noroc, nu s-a prabusit pe biserica 🙂

  2. Clădirea de birouri care a ars este la câțiva metri de Biserica Armenească.

    Și până nu demult, locuiam într-un bloc vechi, lipit de această monstruoasă clădire de birouri. Și când zic lipit, mă refer la faptul că cele două clădiri (cea de birouri și bloculețul de 7 etaje în care locuiam) împart un zid. 🙁
    Îți dai seama ce norocoasă m-am simțit atunci când am aflat de incendiu (de pe Twitter :P), la nici o lună după ce mă mutasem de acolo…