Statistici inferentiale

Azi e random fact day.

Ma gandeam ca autobuzele iau un numar maxim de 80 de calatori (sau 79+1 carucior cu rotile) si toate sunt optimizate pentru stat jos, spre deosebire de autobuze si troleibuze din alte tari unde se sta mai mult in picioare. Aici probabil ca maxim 14 oameni incap in picioare, si asta cand se umple ca o cutie de sardine – ceea ce nu e de dorit si se intampla prea rar, doar in caz ca se inchide vreun drum sau nu circula un alt numar.

Pentru cine a citit Tipping Point de Malcom Gladwell acum cativa ani buni (am recitit-o pentru licenta), da tot felul de exemple aparent bizare pentru evenimente si propagarea unor fenomene, asemanandu-le cu virusuri si infectii. Social media is contagious, zice el. Nu mai tin minte detalii despre ce si cum dar undeva mentioneaza un caz de sifilis in Baltimore (parca) si descrie cum s-a raspandit virusul: de la cine a pornit (probabil) si cum s-a ajuns la o epidemie; the tipping point, pentru el, e momentul care vine atunci cand lucruri mici si marunte duc la schimbari de proportii. Aceeasi teorie se aplica unor alte cazuri mentionate de el cum ar fi rata criminalitatii in New York care scade brusc din cauza mai multor factori: disparitia cocainei de pe strazi, imbatranirea populatiei, imbunatatirea serviciilor politiei etc.

Cam asa ma intrebam zilele trecute cum ar fi sa introduci autobuze ‘de stat jos’ in Romania cand toata lumea se inghesuie sa prinda ‘un loc pe scaun’. Evident ar fi scump sa schimbe o intreaga flota si sunt de acord ca nu ar incapea pe strazile Bucurestiului  din cauza infrastructurii si altor motive dar pana si cele cu un singur etaj iau mai multi calatori decat ia 300 de la Turda pana la Piata Victoriei. Asta si faptul ca aici poti sa si adormi in autobuz pana ajungi acasa (mie imi ia si 40 de minute la ore de varf)..si daca adormi ce se intampla cu tine cand te trezesti? Dormi mai prost la noapte? Iti cauzeaza insomnii? Iti strica orarul de somn in vreun fel sesizabil? Bei mai multa cafea a doua zi? Sau, vorba lui Reagan, „don’t drink coffee at work, it keeps you awake in the afternoon”. 

Curiouser and curiouser. De ce ma gandesc la balariile astea nu stiu. 

Dar mi-ar placea sa aflu, doar asa, ca sa imi satisfac o curiozitate.


Publicat pe

în

, ,

de către