Eco-friendly

Sunt unele lucruri care ma enerveaza atunci cand vine vorba de grija pentru mediul inconjurator. Accept faptul ca am abuzat de resurse si ca in cateva zeci de ani am epuizat petrol si alte materiale care nu pot fi regenerate asa de usor. Accept faptul ca trebuie sa ne obisnuim sa folosim mai putin, sa reciclam ce folosim dar ma enerveaza foarte tare persoanele care devin ceea ce as putea sa numesc eco-naivi. Sunt cei mai fanatici din fanatici care cred ca poti trai o viata sacrificand orice fel de placere personala daunatoare mediului incojurator si incearca din rasputeri sa-i forteze si pe altii sa adopte o viziune asemanatoare. Hai sa stabilim un lucru: nu! Si eu am rugaciuni de anul nou in care unii ecologisti pe care ii stiu ar trebui sa moara sufocati de o punga de plastic sau ceva.

Google a lansat acum ceva vreme programul ‘Carbon Footprint’ in Marea Britanie, unde iti poti calcula kilogramele sau tonele de carbon consumate prin calatorii, facturi la curent, la apa, la toate cele. Cat tii lumina aprinsa, daca ai sau nu panouri solare si tot asa.

Map fail pentru ca Google nu pune pointer-ul in locul in care ai introdus codul postal.

Se dau becuri economice gratuit sau daca returnezi becurile vechi in diverse locuri – IKEA stiu ca practica asta si EDF Energy care imi tot trimite oferte prin posta. Sa lamurim un lucru – nu mai stiu daca despre EDF era vorba sau nu, dar au avut ceva direct marketing fail atunci cand au vrut sa trimita becurile prin posta in loc sa le colectezi. E mai simplu sa primesti becul pentru ca oamenii sunt prea lenesi sa le ia de undeva, chiar daca sunt gratis. Ceea ce n-au avut in vedere este faptul ca un bec nu incape pe usa.

„Low energy light bulbs are known as Compact Florescent Lamps (CFLs) and work on the same principle as a fluorescent lamp. Unlike normal bulbs, which use a filament, CFLs give off light when mixtures of gases are exposed to ultraviolet light.”

EDF 

Printre lucrurile pe care ai putea sa le faci se numara reciclatul, nu te costa nimic sa comanzi pubele pentru reciclat de la municipalitate sau mai stiu eu de unde (si vine cineva si le colecteaza), refolositul pungilor sau pur si simplu sacose de cumparaturi. Se fac sacose ‘designer’ (Cathy Kidston)

Nu zic ca nu sunt frumoase dar apreciez efortul pe care il fac toti ca reciclatul sa fie ceva ‘fashionable’ pe de o parte, usor de inteles pe alta si o placere daca vedeti si alte lucruri. Sunt mici lucruri pe care le observ la oameni pe twitter, semn ca la ei a ajuns ideea de a nu mai folosi pungi de plastic si alte lucruri pe care le poti face, semn ca initiativele precum Cicloteque si toate lucrurile in care se implica Dragos Bucurenci sau Dan Dumitrescu nu sunt degeaba. Copacul de hartie, Mai Mult Verde. Citeam nu mai stiu pe unde o gramada de critici la adresa lor si e normal sa te enervezi cand serviciile nu functioneaza asa cum trebuie dar nu e ok sa nu faci nimic in sensul asta si sa nu ajuti. Ca de la Copacul de Hartie n-a venit nimeni sa colecteze pentru ca au avut prea multe cereri si n-au putut sa faca fata e de inteles pana isi intra intr-un ritm dar sa nu ceri cuiva masina sa arunci tone de reviste si hartii de care nu mai ai nevoie si in schimb sa critici nu mai e ok.

Eu recunosc cu mana pe inima ca nu imi plac lucrurile care se aduna in casa aiurea, cum ar fi ziarele gratuite pe care uit sa le arunc in oras dar nu le-am aruncat in pubela din fata casei niciodata, ci am asteptat un prilej sa merg la cumparaturi si sa le iau cu mine. Sau sa ma ia cineva cu masina si sa le reciclam undeva in apropiere.

Pana acum totul suna bine – reciclat telefoane, aparatura, scaune, mobila, creat altele noi reciclabile, refolosibile, fara pungi de plastic in magazine sau 5p pentru fiecare punga, dat palma peste mana cand vrei sa iei mai mult decat iti trebuie.

Ce mie mi se pare stupid este sa protestezi impotriva unor evenimente si sa le boicotezi, de parca ceva o sa schimbe lucrul asta intr-o lume in care majoritatea nu gandeste asa cum gandesti tu si daca ar gandi, ar ramane fara elementul ‘distractie’ sau ‘placere’. Hai sa intrerupem concursuri precum Miss World pe motiv ca trimitem o gramada de femei frumoase in excursii cu avionul in destinatii exotice, poluam, facem, dregem, dar sunt sigura ca Miss World n-o sa se termine din cauza unor proteste spre exemplu, si nici ca o sa dea fetele caldura in camera cu un grad mai jos pentru ca asa cer ecologistii. N-o sa stim niciodata dar protestele inutile ma plictisesc tare mult si nu ma fac decat sa arunc ziare si sa inchid televizorul.

Ma enerveaza oamenii care zic ca e bine sa faci dus si nu baie dar statisticile arata ca dusurile lungi consuma mai multa apa decat o cada plina cu apa si spalatul dupa. E enervant pentru ca multa lume crede in prostiile astea fara sa verifice doar pentru ca au senzatia ca ‘asa trebuie’ si e un lucru bun sa ai grija de mediu. Ai grija de mediu atunci cand intelegi ce dauneaza, nu atunci cand nu te intrebi ‘oare e adevarat?’

Ma enerveaza oamenii care vor sa sacrifice si cea mai mica doza de placere argumentand ca nimic din ce facem nu e bine pentru mediu. Acum ceva vreme zicea tipa asta cu care locuiesc ca ea nu mananca iaurturi „din principiu” pentru ca sunt impachetate in cutiute prea mici si au prea putin continut si folosesc prea mult plastic. E vorba despre Yakult, care e un fel de lapte fermentat (cu gust bun, discutabil totusi) si impachetat in doze foarte mici. E scump, de fapt e foarte scump exact din acest motiv, dar ea nu putea sa se mai gandeasca la asta – pe masura ce pretul creste pentru ca trebuie sa platesti o caruta de bani ca sa acoperi costurile de reciclare sau pentru deseurile pe care ai putea sa le creezi cand oamenii iti consuma produsul, din ce in ce mai putini o sa il bea, respectiv din ce in ce mai putin o sa il produca, dar nu va disparea complet atata timp cat oamenii inca beau sau mananca iaurt. Ce-o fi. Pentru ca iaurtul, nu stiu, pur si simplu e bun. Si o sa-l mananci oricum. Dar daca pe acei putini oameni care il refuza din cauza ambalajului ii face mai fericiti o viata fara iaurt, cutii de cola, sandvisuri, sticle de suc de portocale atunci e totul de bine. Doar ca nu o sa se schimbe mare lucru peste noapte pentru a le face lor placere cand unele lucruri nu le poti avea in alt ambalaj din cauza conditiilor de transport sau stocare, sa zicem. 

N-o sa imi cumpar haine din materiale naturale pentru ca sunt scumpe (sunt ori facute manual ori au costuri de productie foarte mari) si nu imi tin de cald din pacate. N-o sa port sandale din scaune de autobuz inca pentru ca nu sunt confortabile. Si tot asa. Intelegeti de ce marea majoritate nu o sa adopte masuri interesante dar prea extreme. In cateva cuvinte, because life’s shit enough as it is si ne enerveaza prea multe alte lucruri ca sa mai adaugam altele la socoteala.

Dar unii sunt o cauza pierduta. Pe aia nu-i suport. Decat sa pisalogesti mase intregi de oameni si sa-i prostesti, mai bine concentreaza-ti eforturile spre a-i ajuta pe cei care vor sa inceapa prin a face putin si sa continue. 

Asa ca sa ne intelegem: less outrage, small things first.


Publicat pe

în

, , , ,

de către