Ursi si alte responsabilitati

Cred ca pana azi toata lumea a auzit deja, cumva, de un tip omorat de un urs pe undeva prin Brasov. Ca o persoana uneori paralela cu stirile, ce a ajuns la urechile mele poate fi distorsionat – de exemplu azi am vazut doua ziare care scriau despre aceeasi stire, cu o fata obeza din Marea Britanie: unii spuneau ca are 15 ani si 187 kg, altii o dadeau la 210. Oricat de grasa ar fi, stiu ca 30kg in plus nu mai fac mare diferenta dar in scris e cu totul alta treaba. Te intrebi care din stiri o fi adevarata daca esti pus fata in fata cu amandoua.

Chestia cu ursul am crezut ca e o gluma. Prima, prima stire a fost ‘om mancat de urs’. S-a schimbat in ‘om in coma alcoolica mancat de urs’, a ajuns ‘om in coma alcoolica ce probabil a starnit un urs a fost mancat’ si s-a rafinat de atunci in ‘om in coma alcoolica ce probabil a starnit un urs a fost sfartecat de urs si gasit pe jumatate ingropat’ pe undeva.

S-a dat cu presupusul ca ursii nu ataca decat daca sunt provocati sau ca omul era beat mort unde nu trebuie si ursul evident ca nu s-a jenat sa il manance, caci dupa cum bine stim ursii n-au reguli scrise sau nescrise cu ‘vezi ca e un om acolo adormit pe banca, da’ sa nu-l mananci, ca nu e voie.’

Si glorie, dupa o zi sau doua, cat a trecut, au impuscat ursul (ursoaica).

Stupoare.

Eu ma intreb, sincer, de ce au impuscat ursul? Nu aveau cum sa il identifice dupa vreo lesa sau cercel in ureche pentru ca nu au facut o numaratoare a ursilor din ce am auzit, deci nu se putea sti sigur. Acum, la ora asta se speculeaza ca ursul impuscat nu e de fapt cel care l-a omorat pe betivul adormit pentru ca are doar resturi vegetale prin stomac. Din nou, e o stire noua si neverificata, poate doar un zvon lansat la stiri pentru senzational dar eu sunt o sceptica, cei care asculta stirile, in majoritate, probabil ca nu sunt la fel de sceptici si mai pregatiti sa ia de bun ce se spune.

Revenind – de ce sa impusti ursul? Nu sunt eu membra WWF, nu demonstrez pentru animale in mod violent si n-am nicio treaba sincer dar cand nu stii sigur ce s-a intamplat (mortul tace evaziv, ursul la fel) si nimeni n-a vazut nimic ceva logica spune ca ar trebui sa folosesti tranchilizante si sa iei la puricat toata padurea, toti ursii, in mod organizat, sa vezi daca nu cumva sunt turbati sau au vreo boala care ii face agresivi si nu se numeste ‘foame’. Brusc, pentru siguranta, probabil o sa vina cineva care sa zica ‘de fapt ar trebui de fapt impuscati toti cei care ajung in zonele turistice’. Ar fi cam multi si cam tarziu sa faci o constatare din asta.

Dar serios acum, de ce-au impuscat ursul? Mai bine il bagau in inchisoare. Si nici nu era ala pe care il cautau. Ar fi fost prea banal sa il nimereasca din prima. Cu aceasta ocazie, ii salutam pe cei care au decis sa il impuste si si-au pus sau isi vor pune in cap toate asociatiile de protectie a animalelor, speciilor ocrotite de lege si tot asa.

Si mie mi-e frica de urs si nu vreau sa ma manance dar scuze, pot sa aleg sa merg ca turist absolut oriunde la munte in tara asta (plina de munti minunati, fara misto) unde nu imi ies ursi in cale daca in aceeasi zona, de cinci ani de zile, sunt stiri cu si despre ursi care vin la mancare. Daca sunt din Brasov, ar trebui sa consider deja un apel organizat catre ceva forma de protectie a animalelor din afara, respectiv justitie poate daca ursii sunt la capatul aleii si local nu s-a facut nimic.

Stiti ce se anunta in Victoria Station in Londra?

„Please do not feed the pidgeons, we’re trying to convince them life is better elsewhere.”

Cand ajung acolo, daca mai gasesc anuntul, ii fac o poza.


Publicat pe

în

, , , ,

de către

Comentarii

6 răspunsuri la „Ursi si alte responsabilitati”
  1. Genul ăsta de anunţ nu ajută. În principiu, ursul în oraş găseşte de mîncare.
    Urşii nu prea sunt înţeleşi, şi e mai ‘fun’ să-i împuşti fără prea multe comentarii decît să studieze cineva problema.
    Eu stau în Braşov, chiar acum locuiesc ‘la urs’, în Răcădău. În principiu ce pot să-ţi zic despre urşi este că ei sunt cel mai des provocaţi. Înnebuniţi de foame, s-au dat pe lîngă oraş. Sunt 45 de urşi într-o zonă care nu suportă decît vreo 20. Zonele de pe sub Tîmpa sunt călcate zilnic de zeci/sute de oameni. Şi totuşi a murit unul singur în timp de trei ani. (acum trei ani parcă a mai fost un eveniment în care un urs suferea de turbare, teoretic – practic s-a hrănit cu dumps de la o fabrică de farmaceutice, dar explicaţia completă nu îmi aparţine, şi nu reuşesc să o regăsesc pe net).
    Nu există soluţie pe termen lung pentru urşi. Aproape nimeni nu se întreabă ‘bine, dar de unde ştiţi voi că ursul e fix cel pe care l-aţi împuşcat? Cum ziceai tu, mortul tace evaziv, dacă nu din alt motiv, atunci sigur pentru că nu ar putea deosebi un urs de altul sub nici o formă. Cel mult poate zice: „e rău de băutură”.
    Din păcate, înfometarea nu funcţionează nici măcar pentru pidgeons. Sunt sigur că în cîţiva ani o să existe o ‘Victoria Stationus Pidgeonus’, perfect adaptat, care să fure sandwich-uri din buzunarele oamenilor. Aşa cum ursul dansator din Braşov ar putea deveni specia: „Ursus Dansatorus Umilitus Pentrus Mîncares De Turistus”.
    Eu unul nu mă mai panichez. Deja urşii au atras turism în Braşov. Deocamdată e o chestie pe care doar bucureştenii o fac, dar curînd… it can be big! We can make a full circus!
    (La modul serios vorbind, urăsc oamenii care umilesc urşii, la fel ca şi pe oamenii care hrănesc urşii. Eu unul sunt realist: nu ştiu ce soluţie există, deocamdată I dodge them as good as I can)

  2. Si eu ma intreb de ce au impuscat ursul. Diferenta e ca omul ar trebui sa se ghideze dupa ratiune, animalele dupa instinct. Ursul e un animal salbatic, nu e cute and fluffy teddy bear, e un animal care daca`ti da o laba (lol) iti muta capul la 5 metri. Daca unui animal ii este foame, apai el va ucide si va manca. E 100% vina oamenilor ca au distrus habitatul ursilor si i`au facut sa caute prin gunoaie dupa mancare si nu mai au nici frica de oameni.
    Pe de alta parte ce idiot (de morti numai de bine, pe naiba!) adoarme intr`o zona unde se stie clar ca circula ursii? La fel de bou ca turistii aia care pozau ursii noaptea cu blitzul, ca unui animal de cateva sute de kile fix aia ii place, lumina in ochi.
    Oamenii si`au pierdut respectul si frica pentru aceste animale si acuma si`o primesc inapoi. Cred ca ne`am batut joc destul de natura…

  3. Apropos, s-a făcut autopsia ursului şi nu s-a găsit nici o urmă de om 🙂 Clasică treaba, nu? 🙂

  4. pfff au omorat un urs inocent. nu`i bai, mai omora ursii pe vre`un om ca sa se razbune :))

  5. Și mie mi se pare cel puțin superficială soluția găsită: „am omorât ursul”.

    Explicația lor este însă simplă. Animalul a omorât un om, într-o situație accidentală, dar acum poate recidiva.
    După ce a prins gustul cărniței umane, probabil va încerca și a doua oară, de data aceasta la modul crimă cu premeditare.

  6. Nu doar atat, ce mi s-a părut mie fenomenal e că ştirea a fost dată iniţial ca „turist străin de 30 de ani a fost ucis de urs”. A doua zi, după ce l-au indentificat, au revenit: „localnic din Braşov, 20 de ani, a fost ucis de urs”.

    Şi-mi închipui cum se scărpinau poliţiştii-n creştet lângă cadavru.

    „Bă, Mitică, ăsta n-are acte, da’ e mai blond, aşa, spălăcit, io zic că-i nemţălău”.
    „Da, mă, Vasi, străin e sigur, că n-are tricou cu Gigolo Italiano, aşa zicem la presă”.

    WTF???