Italia nu e acasa

O scurta poveste despre cum a luat fiinta insemnarea asta.

1. Florin m-a pus sa o traduc

2. Subiectiv si Iulian Enache sunt de aceeasi parere

3. N-aveam altceva de facut.

Acum, exercitiu de imaginatie. Ma intorc de la cursuri intr-o zi, alte surse de stiri in afara de bloguri si/sau ziare, eventual portaluri de stiri nu am. Deschid un feed reader, ma uit sa vad ce mai e nou si recunosc ca de multe ori pur si simplu dau scroll down pana trec prin toate, nu citesc in amanunt fiecare stire dar sunt unele care ma intereseaza, le pun o steluta si revin asupra lor.

Intr-o zi insa, parca totul a explodat, de cand numitul Romulus Mailat a omorat-o pe respectiva Giovanna, sotia unui amiral italian. Nu stiu cine s-a enervat mai tare in toata povestea asta: Italia, pentru ca au ajuns la capatul rabdarii sau Romania, pentru ca pe noi ne arata toti cu degetul acum? Facand o paranteza, toata chestia asta se intampla si se discuta la nivelul oamenilor care chiar citesc stirile si pe care ii preocupa. Aici ziarele nu relateaza nimic despre asta sau apare doar ca o mentiune deci nu e o problema la ordinea zilei ca X l-a omorat pe Y. À Rome on fait comme les Romains, cum s-ar zice, prima pagina in Marea Britanie o tine ori meciul Arsenal – Manchester United, ori stirea conform careia se trimit un miliard de SMS-uri in fiecare saptamana. Sau ca numarul de imigranti e complet gresit si ca oamenii nu pot avea incredere in guvern, in date in …bla bla.

In fine. Mana sus cine isi mai aduce aminte de Branding Romania. O initiativa minunata, deosebita, extraordinara, nu zic ca nu mi-a placut gandul dar cumva ideea ca ‘everyone farts sunshine and rainbows‘ e cumva gresita. Cum poti sa ‘branduiesti’ cand nu ai continut sau cand nimeni n-o sa te creada nici in vecii vecilor? Din nou, nu dau cu parul in cine a lansat ideea sau cine a contribuit, mi se pare doar o idee inutila. Degeaba ne chinuim noi sa facem ceva cand vin altii si il fac pentru noi si nu asa cum ne-am dori. Credibilitate zero.

Vorba lui Subiectiv, n-am vrut sa scriu despre panarama cu tiganul care a omorat-o pe Giovanna pentru ca pana la urma toata discutia asta Italia vs. Romania e o ‘tiganeala’ ca la usa cortului. Un fel de ‘te spun lu’ mama’ – ‘ba eu!’ -‘NU, EU!’ si dupa aia vine cineva si le ia jucariile si incep sa planga. Dar articolele se tot inmulteau in feed reader si a ajuns intr-adevar un fel de cearta de copii, de ‘Ia uite ce-a facut’ cand era cate un ‘roman’ care a comis o infractiune si invers ‘Da’ de italianul ala care a omorat vreo noua de ce nu ziceti?’. Zic ‘roman’ intre ghilimele pentru ca sunt oarecum sceptica daca e vorba de romani sau tigani. Da, teoretic n-am voie sa zic asta. Asta e. Sunt atatia termeni chiar nu mai conteaza pe care din ei il folosesti. E ca la englezi oarecum, un indian naturalizat, chiar daca e cetatean britanic e tot indian. Nu e o insulta sa ii zici indian pana la urma, e indian pentru ca vine din India si cand il pui langa un tip cu par roscat, pistrui si piele de un alb foarte pal, ala nu e ‘britanic’ asa cum ne imaginam noi un britanic. In ajutorul acestei idei,

About 89% of the people are ethnic Romanians, a group that–in contrast to its Slav or Hungarian neighbors–traces itself to Latin-speaking Romans

Am vazut atatea reactii incat chiar mi se pare interesant de studiat: comentarii pe site-urile ziarelor precum ‘se face atata tam-tam de parca Giovanna e printesa Diana’. Corect, poate e un pic exagerat ca se face atata caz dar poate pentru italieni o fi cireasa de pe tort. Asa cum si tata se enerva in fiecare saptamana ca in fata blocului veneau tigani sa se drogheze, politia venea, constata si nu facea nimic, nimeni nu ii aduna de pe acolo pentru ca nu ‘deranjau linistea publica’. Vorba englezilor, ‘a stitch in time saves nine‘.

O alta parere (cu care sunt de acord) a fost ‘daca ei sunt atat de civilizati, de ce nu ii judeca acolo si ii baga in inchisoare, trebuie neaparat sa ii trimita inapoi? Noua nu ne trebuie, sa se spele pe cap cu ei’. Poate un pic brutala formularea dar nu e decat o reproducere a unui comentariu pe care CHIAR nu mai stiu unde l-am citit. Pe cotidianul undeva. Acelasi ‘in Rome do as the romans do’. Poate mie mi se pare normal daca am furat o masina in Palermo sa ma bage in inchisoare in Palermo de exemplu. De ce m-ar trimite inapoi in Romania? Solutia de a-i trimite inapoi in tara mi se pare din nou imatura dar cine suntem noi sa le reprosam asta acum? La Mihai Sturzu, aceeasi parere: ‘Ave Italia, Rromii/tiganii te saluta’. Din seria ‘imaturitati’, la Iulian Enache alta parere cum ca ei aratau cu degetul ca discriminam tiganii si faptul ca ei le-au dat foc (la propriu) nu a oripilat pe nimeni. Civilizat? Nu. Frumos? Nu. Eficient? Sperau ei! ‘Discriminam si noi ceva?

Pe mine ma ingrijoreaza oarecum amploarea pe care a luat-o tot scandalul – ce ar trebui sa urmeze acum e un fel de ‘kiss and make up’ in care noi ne cerem scuze si facem ceva cu ei in Romania. Va conta cumva ca exista si romani care muncesc si nu cauzeaza probleme statului italian? Daca e sa ne luam dupa ei sunt foarte putini si aproape ca nu mai conteaza in toata ecuatia asta. Si o sa repet comentariul de la Mihai de pe blog:

Ce mi se pare mie fascinant este ca nu inteleg ce se intampla la mijloc – cifrele oficiale spun ceva in genul eh, vreo 500,000 rromi locuiesc in Romania. Atati s-or fi declarat la recensamant, atati au acte de identitate, ce inseamna cifra asta oare?

Cifrele neoficiale insa spun ca sunt in jur de 2 milioane. De patru ori mai multi ? Explicatia data este ‘nu sunt declarati la nastere de catre parinti dat fiind faptul ca este responsabilitatea tatalui’. Se nasc in Romania dar de fapt nu sunt romani – sau sunt? Cum ajung sa fie romani daca nu au un certificat de nastere care sa ateste unde s-au nascut? Poate s-au nascut cativa si in cocioabele alea de langa Roma, te duci cu el la spital si il pui cuiva in brate si zici ‘e cetatean italian’ ? lol

Si stau inca si ma intreb cum de pleaca atat de multi si cum reusesc sa iasa din tara cand pe unii din noi care nu aratam a infractori ne opresc cate 45 de minute la granita ca sa ne verifice documentele – sa fim seriosi. Problema apartine ambelor parti daca ma intrebi pe mine. Toata chestia cu ’sa-ti fie jena sa vorbesti in romana pe strada’ e o prostie daca ma intrebi pe mine, nu e nicio jena sa vorbesti in romana cand nu arati ca un tigan. Pentru ca asta e realitatea si astia sunt ‘romanii’ de care vorbesc ei. Pardon, nu e frumos sa folosesc cuvinte ca tigan, sunt rromi.

Pe final, uitati-va la Russell Peters daca nu v-ati uitat pana acum.


Publicat pe

în

, , , ,

de către

Comentarii

2 răspunsuri la „Italia nu e acasa”
  1. Deea, te felicit si in limba romana pentru acest articol. Perspectiva ta este una bine-venita in aceste zile pline de pozitii oficiale si ne-oficiale, moderate si radicale.

    Si o observatie: „Aici ziarele nu relateaza nimic” te rog modifica si spune „Aici in Marea Britanie”… Nu toti stiu unde este „Aici” pentru tine 🙂

  2. offtopic: finally iti merge blogul! n-am reusit sa te citesc vreo 3 sapt. Ma trimitea la naiba in praznic linkul de la mine:D