Sinaia

S-a nimerit sa fim in Sinaia in weekendul in care a dat primul viscol pe la 2000m si mai sus.

Noi urbanii ne referim la Sinaia ca avand putine obiective turistice: ‘Taverna Sarbului’, cota 1400, Old Nick Pub si bancomatele. Nu in perioada asta a anului din pacate. Dupa parerea mea am petrecut doua zile destul de aiurea in Sinaia si imprejurimi din cateva motive pe care o sa le enumar.

  • Am plecat cu masina la o ora la care eu ma culc de obicei ca sa nu prindem DN1 prea aglomerat, am ajuns in Sinaia in timp record, mergand lejer si oprind la Metro in ploiesti. Alcoolul a insemnat niste sticle de vin, Bacardi cu arome ciudate si alte lucruri pe care nu le-am baut oricum.
  • N-o sa inteleg niciodata de ce in ciuda faptului ca era 7 dimineata si drumul era foarte gol, mai apareau din cand in cand cate doua trei masini care intrau in depasiri foarte dubioase (in Ploiesti). Cei mai multi brasoveni plecati de foarte mult timp si grabiti sa ajunga acasa. Imi plac depasirile dar nu cand am alcool in portbagaj.
  • Ne-am cazat la Intercontinental. Descoperirea a fost ca in pretul camerei intra si sauna si piscina gratis, foarte misto dar noi n-aveam caldura in camera decat seara deci am renuntat la idee. Suieratul vantului a oferit o sonorizare placuta camerei, de poveste Dickensiana cu vant care scoate geamurile din balamale.
  • Sinaia arata ca este un santier. De la strazi pana la drumuri, mania schimbatului bordurilor s-a extins si in provincie se pare…drumul spre cota 1400 care pleaca din mijlocul orasului e inchis si circulatia pe alocuri poate aduce a Bucuresti: oprit in mijlocul drumului, semnalizat pe ultima suta de metri nesemnalizat, coloane de masini, pietoni care se vor vedete la ora cinci.

  • Intreaba pe cineva cum sunt drumurile si o sa-ti zica ‘practicabile’. Practicabile inseamna ca poti ajunge pana sus fara sa mori pe drum dar nu garantam nimic pentru masina. Drum mancat de gropi, urate si adanci.
  • Hotelul de la Cota e inchis pentru renovare dar exista atractii locale – mititeii, puii la ceaun si papanasii.
  • Pe varf de munte sunt doua terase in aer liber, design ‘bodega 1992’ sau „nu cautati stupuri de albine, va gasesc ele pe voi”. Se servesc bauturi calde si ieftine. Pentru cei ce cred ca toate cafelele au acelasi pret, anume 1 leu/pahar de plastic foarte fancy servite prin diverse locuri, aici sunt de trei ori mai mult. Lux, frate! Daca ai avut bani de masina pana acolo inseamna ca poti sa dai mai mult pe un ceai. Si daca ai urcat pe jos atunci inseamna ca ai economisit, deci tot ai bani.
  • La mare cautare e si porumbul fiert, copt, merele pe bat si alte asemenea delicatese ce iti vor ramane intre dinti sau te vor face lipicios pe maini la altitudini la care apa ingheata in momentul in care o torni din sticla. Fii un roman civilizat si nu un taran de oras, potoleste-ti foamea inainte sa urci la cota si te rog nu arunca porumbul in padure. Multumim pentru cooperare, niste turisti care vor sa faca poze cu natura, nu cu gunoiul.
  • Cei ghinionisti sa ajunga cu masina in Sinaia o sa observe ca toate parcarile sunt ‘private’ si cu plata, adica 10 lei pe ora. Vei gasi ca faci economie cand platesti 10 RON pe zi la hotel. Un pic in contrast cu anunturile de ‘drum bun‘ de peste tot, drumurile nu sunt bune. Nu, nu sunt. Deloc. Lasa masina acasa si incepi sa arzi calorii mergand pe jos.
  • Am gasit un restaurant-pizzerie-fast-food-hibrid pe nume Punto, unde servesc pizza, paste si alte feluri (aripi de pui, gujoane de pui, hamburgeri si salate). Ma irita faptul ca se fumeaza inauntru.

Pentru amatori, se dau si meciuri de fotbal pentru ca au vreo trei televizoare 😀

  • Old Nick Pub e si el activ dar vegeteaza un pic, terasa e cand deschisa cand inchisa in functie de vreme, seara nu se umple foarte tare ca in timpul sezonului de iarna si pe deasupra e si scump, gol sau plin de curiosi care nu risca sa intre inauntru.
  • Nu va indreptati catre patiserii sau alte locuri dubioase in extra sezon. In sezon, orientati-va catre unde e multa lume.
  • Peles si Pelisor se viziteaza constant, daca e sa credem ce spune ghidul, in jur de doua mii de oameni pe zi (o exagerare). Adultii platesc 12 lei si copii 9 lei sau ceva in genul pentru Peles, parcarea (mica si meschina, apartinand unui hotel construit in drum spre palat) costa iar 10 lei.

 

Fasolea batuta nu face parte din vizita dar arata bine in peisaj!

  • Pe langa vizitele cu ghid de la palat (deschis intre 9 si 17 in timpul saptamanii si 11-17 in weekend parca) se poate manca (din nou) porumb copt sau fiert – e peste tot, atat de popular incat devine agasant – si se pot cumpara suveniruri sau kitschuri de la mici comercianti pe langa palat. Pentru vreo 200 de lei puteti sa plecati acasa cu un covor, pentru 60-120 lei cu niste ii sau fete de masa, pentru 12 lei in schimb niste placute motivationale, o AK-47, sabie de pirat sau un Spiderman (sau masca de)

  • Ok, lasand gluma deoparte, se poate vizita si manastirea Sinaia la care recunosc ca nu am mai fost si nu mi-am dorit sa merg pentru ca e plin sezon de nunti. Se filmau si la Peles mirese si alte minuni, la manastire botezuri si agitatie mare, turistii un pic cam out of place si foarte confuzi despre ce se intampla pe-acolo.
  • Si a doua zi am incheiat-o la Taverna Sarbului, pentru ca suntem niste urbani care se duc la munte ca sa stea cu fundul in masina doua ore dus-intors si respira aer curat doar intre hotel si masina, masina si restaurant. Sunati taverna la 0244 314 400 si faceti la fel!


Publicat pe

în

, ,

de către

Comentarii

7 răspunsuri la „Sinaia”
  1. Eu cind spun Sinaia ma gindesc la Victor Sinaiotul, cunoscut si drept Ciutacu sau Lingaul, cum pe nedrept il numesc unii, fiindca el e doar ciuta cu bot umed si privire galesa. Cit despre Taverna Sirbului, iti recomand o mincare sirbeasca preparata aici , numita Leskovaca Mucalica (asta s-ar traduce „tocanita de Leskovo”) In viata ta n-ai mincat ceva mai bun! Enjoy!

  2. O sa incerc daca gasesc 😀 Mersi de sugestie

  3. Hotel International adica … Right? 😀

  4. lunna

    deci… nu pot sa imi dau seama in ce zi ai nimerit tu la Punto, noi am scos dintr-o pizza imensa un ditamai firul de par… ne-a stat in gat, am facut un scandal monstru, nenea seful de sala – un dobitoc, ne-am certat cu toata bucataria pana la urma – ne-a zis ca nu poate sa ne returneze banii pentru ca pizza era deja mancata jumatatea (Fuck, daca gaseam parul mai devreme, v-o returnam de la a doua felie, sa puteti s-o reciclati!). si nu suntem singurii cu parerea asta, mai cunoastem si pe altii – Punto o fie locul de unde se mananca, dar in nici un caz nu e locul unde se mananca bine… iar cofetaria de langa e cotata ca jalnica la ce preturi are. (Doamne, ce m-am enervat!)

  5. Ciudat, iti spun sincer ca daca pateam la fel si noi am fi facut scandal dar chiar nu s-a intamplat – nu stiu cum sau de ce. La cofetarie nu am incercat…nu ma pasioneaza 😀

  6. lunna

    hi: noi de felul nostru nu suntem niste scandalagii, ba suntem chiar foarte calmi, dar acolo ne-au scos din sarite. culmea e ca in acelasi week-end a fost si o colega in sinaia, fara sa stiu, si mi-am dat seama cand a inceput sa zica de ‘pizzeria aia nasoala din sinaia’ ca e vb tot de punto.

  7. foarte ciudat, noi am nimerit intr-o zi in care bantuia si patronul prin bucatarie and shit…..poate se explica 😀