dar consumatorul

Hop, tzop, apare un articol in Cotidianul despre consumatorul roman si reclamele „capcana”.

Pe scurt, articol despre cum toate produsele sunt verificate de cercetatori si faptul ca oamenii se incred in oameni cu halat care apar in reclame. Intrebarea este : oare e bine sa facem asta?

Premiul pentru : „nu stiu ce cauta asta in articol dar da bine” :

ÔÇ×Nimeni nu se gindeste ca daca bea Dorna se ridica intr-un lift de apaÔÇ?, explica Marius Negrea, director de creatie la DDB Bucuresti.

Se gandea cineva? 😀

Puterea de convingere a stiintei sta in seriozitatea ei. Chiar daca nimeni nu stie ce inseamna complexul de aminoacizi, formulele chimice si termenii latinesti au de partea lor credibilitatea. ÔÇ×Se folosesc multi termeni stiintifici, pe care omul obisnuit nu ii cunoaste. Formularea lor pompoasa te face sa crezi ca produsul este o mare descoperireÔÇ?

Pai normal! E foarte bine sa dai consumatorului niste beneficii misterioase – sa ii zici de un complex pe care poate il stie de la chimie; sa-i zici de coenzima Q-1o dar sa nu ii zici ce este ea de fapt, ci doar ca e o „substanta activa”. Nu trebuie sa fie depasit nivelul cititorului, no no no. That’s a big no-no. Nu trebuie sa ii explici, ca sa inceapa sa creada ca vrei sa il inveti ceva nou, in loc sa fie ceva minunat si necunoscut precum un ingredient din ceva sau un beneficiu de care nu stia. N-are nevoie de asta. Un ingredient nou sau un beneficiu nou la fiecare a patra reclama, cu situatii pe care el le cunoaste atat de bine; il face sa se simta special si isi verifica cunostiintele din liceu cu ocazia asta.

Odata depasita bariera culturii sale, aducand „oameni in halat alb” sau cercetatori (la danone) ce vorbesc de „extractul pur de cires, apa de primavara, noua generatie de minerale marine” nu mai e cale de intoarcere : descopera cat e el de inferior, ce nu stie, ce nu vrea sa stie si deja nu mai e interesat. Vai!

Regula de aur : fara cercetatori – la fiecare paragraf nou cate ceva din ce stie consumatorul. Ceea ce nu poti sa zici intr-o reclama, zici in alta : propozitii scurte, multe majuscule. Niciodata o fraza nu trebuie sa contina tot ce se poate spune in ea. Celelalte beneficii in alta reclama, alt copy, alt … ceva. Keep the magic simple … 😀

People don’t read small text, they only read big headlines

PS: Lose the fat half naked ladies in Dove ads


Publicat pe

în

de către