Daca e lucru pe care sa il urasc mai mult decat publicitatea online, atunci ala ar fi durerile de cap permanente din ultimele 3 zile.
Publicitatea online mi se pare o chestie hidoasa si absolut cretina, atunci cand vine sub forma de bannere de diverse marimi. Uneori tind sa ma intreb unde a disparut internetul cand vad sute de bannere intinse peste tot.
Anul acesta se estimeaza ca publicitatea „onlain” in romania va invarti 2 milioane de dolari, ceea ce nu este nimic in comparatie cu 9 milioane cat invarte cea radio. Imaginati-va cat iese din cea la TV. Halucinant.
Din punct de vedere artistic si al copywritingului, este chinul de pe lume sa gandesti un banner, indiferent pentru ce e el, atunci cand nu ai un model gata-facut. Spatiul este mic, inghesuit, trebuie sa sara in ochi, nu trebuie sa fie kitsch, sa comunice mesajul, sa fie memorabil, sa atraga un click, sa nu enerveze, sa … sa faca multe lucruri si sa respecte cateva reguli simple.
Ca un argument la „de ce cred eu ca e hidoasa”, vin cu niste exemple care vorbesc de la sine
1. Imitatiile
categoria mea favorita, bannere si butonase care imita pop-up windows, fisiere si alte chestii de pe calculatoarele cu Windows de orice fel.
si lista poate continua. Au devenit atat de comune incat oriunde v-ati duce veti da peste o chestie din asta. Believe it or not, nu mai exista prosti care sa se ia dupa mesaje care apar in dreapta, in mijlocul browserului.
2. Text
Celelalte favorite, textele – de preferinta fonturile care vin standard cu Windows – Times New Roman, Impact, Haettenschweiller si altele, completate de o mica poza (sau nu)
(Comic Sans MS e o categorie si mai speciala…urasc fontul ala)
3. Femei si masini
Cele mai adevarate reclame, you must click on them! Sani, picioare, masini, piele, interioare, costume de baie.
pana acum am vazut doar cateva foarte bine facute, anume cele la iPod si Economist
Din punct de vedere al eficientei, toata lumea zice ca e extraordinar de folositoare si in ultima vreme s-a vehiculat un articol conform caruia un studiu IAB facut pe un medicament calmant de arsuri stomacale, Nexum, a scos la iveala faptul ca 10% din bugetul unei companii trebuie sa se duca pe publicitatea online. In cazul lui Nexum, 15% a fost combinatia ideala.
I find that bullshit. Pentru ca Nexum este un medicament pentru niste dureri rusinoase, like, you can so tell! (asta a fost o ironie)
Fiind pentru arsuri stomacale, mi se pare oarecum normal ca avand acces la internet, unii oameni sa caute informatii despre ce face el, ce reactii adverse are, contraindicatii si alte chestii de genul asta. La medicamentele pentru diaree, arsuri, la prezervative tot timpul vei face un mic research online – forumuri, site-urile companiilor, fie offline la prieteni, niciodata in farmacie.
scenariu:
„buna ziua, as dori si eu o cutie de durex extra safe”
Sta 1-2 minute cautand intr-un sertar, undeva, cumva, agentul de paza, femeie grasa la varsta a 2-a se holbeaza la tine, te plimbi in cerculete prin farmacie pana cand farmacista spune „n-avem” si iti arata sertarul intreg scos din corpul de mobilier.
„Multumesc mult” zici politicos si iesi, agentul de paza se uita la tine si prin geam.
Ca tot veni vorba de prezervative – intr-o zi am mers vreo 30 de minute pe jos in cautarea unei farmacii sau a unui supermarket deschis si nimic, zero, nada. De la piata romana pana la unirea, am cautat pe toate strazile posibile si toate, fara exceptie erau inchise. Se mai mira lumea de ce nu se foloseste prezervativul. De-aia, ca nu pica de undeva de sus cand ai tu chef.
Si conform articolului cu utilizatorii de internet, pentru noi acel studiu este irelevant, deoarece site-urile de sanatate sunt pe ultimul loc in „interest”
Revenind, lumea doar face researchul online si apoi se duce offline ca sa cumpere si sa interactioneze cu o persoana avizata – farmacistul. Cred ca farmacistii vor avea cam mult de furca in viitorul apropriat daca nu au un calculator in dotare, ca sa ofere clientilor toate brandurile de medicamente din stoc.
Publicitatea online tinde sa creasca, o sa fie in jur de 5 milioane de utilizatori internet in Romania pana la sfarsitul lui 2005, ceea ce mi se pare incredibil de putin cand ma gandesc la cat de mare e populatia, foarte mare cand ma gandesc la cate regiuni nu au nici curent electric in tara asta, foarte mare cand ma gandesc la numarul batranilor si pensionarilor din tara, care creste si el.
Imi pare rau ca nu il mai gasesc, dar era un poll pe hotnews.ro in care utilizatorii erau intrebati cum prefera stirile – fara reclame dar cu plata sau gratis, dar cu reclama? DIn vreo 2000 si ceva de voturi, 81% erau pentru serviciul gratis, iar restul de 19% nu vroiau reclame, acceptand sa plateasca o suma mica pentru continut exclusiv. Dovada ca da, existam si NOI, cei enervati de reclame, de flashurile care ne fac b?óz b?óz in fata, de cele care ne deranjeaza linistea la birou si care fac ca toti cei de langa tine sa se uite in ecranul TAU sa vada pe ce site porno mai navighezi de se aud tot felul de sunete. Reclamele astea in flash au totusi un avantaj – le poti face sa se opreasca, freeze like a refridgerator, unchecking the „play” button care apare la un mic click dreapta pe reclama.
Firefox va fi probabil un browser foarte apreciat pentru ca ofera un lucru minunat numit „Block Images”. Cum foarte multe reclame de pe site-urile noastre vin de pe ad.boom.ro sau ceva, un mic click dreapta pe un gif enervant si pe „Block images from ad2.ip.ro” il va anihila instantaneu. Moarte reclamelor tampite de la noi.
Unii oameni chiar fac bani cu Google AdSense si mi se pare ceva mai normal, doar ca nici Google nu e atat de evoluat incat sa ghiceasca ce site-uri ai vrea sa vezi. L-am testat si eu si a fost eficient intr-un singur moment : cand eram pe un site de drum & bass si am vazut intr-un colt „Looking for drum and bass music?” si alte chestii de genul asta.
In rest, google adsense are un efect extraordinar, se muleaza perfect pe IP-urile noastre
poza fara permisiunea lui yoshy, dar nu se supara, mai ales daca ii fac un pic de reclama.
Si apropo de reclama, cred ca bloggeri fac pana la urma cel mai bun tip de reclama. Bloggeri, in opozitie cu ziaristii si alte tipuri de jurnalisti, au posibilitatea de a introduce linkuri la greu in insemnarile lor. Da-i cu trackback-ul, cu link-ul si cum blogul iti este citit pentru ca scrii ceva ce intereseaza pe cineva acolo, undeva, acel cineva va da cu siguranta click pe linkul pe care il oferi. de-aia am si eu click counter instalat. de exemplu, cel mai „clicked” link de la mine de pe site a fost cel cu „m*** maggi” iar pe locul doi a fost my boyfriend, urmat indeaproape de tsavatar si tzestos, cu in jur de 279 de clickuri fiecare. Nu e foarte precis el, pentru ca nu calculeaza cate afisari unice a avut, dar cati oameni au apasat acolo. In schimb, datele de pe BlogShares arata mai clar incoming + outgoing links.
Din pacate, acest online advertising a devenit demult sursa de spam, in special prin trackbacking – trackback-ul se posteaza singur si nu trece de nici un fel de filtru de spam, ceea ce e deranjant. Pretul pentru un blog este jumatatea de ora pe care o petreci ca sa stergi, in medie, 120 de mesaje spam pe zi. Noroc cu „mass edit mode”. Si nu, nici spam filters n-ajuta foarte tare. Ma ajuta in sensul in care imi apar doar mie in meniul wordpress si nu pe site. trist.
Prostie mai mare decat „dai un click dar stii ca face” nu am auzit, cum de altfel mi se pare aiurea ideea de „sampling online” in Romania. Am vazut un microsite mai demult, era pentru Always parca, si scria foarte mare „Luati-va absorbantul acum”. WTF, people, wtf? Femeile nu-si cumpara absorbante de pe net, nu le folosesc pe net si nu stiu cate sunt entuziasmate sa si le primeasca prin posta. Cele la Dove le tin minte si eu, chiar foarte bine si sunt unele din putinele pe care le inteleg. Sunt reviste care baga tot felul de chestiuni prin ele, de la cutii de bere la rujuri si sapunuri, in magazine ti se da o mostra mica de sapun doar daca mai cumperi produsul X. Si cum suntem stransi la punga, preferam 200 de grame de sapun prin posta, peste 2-3 zile, decat sa dam 30.000 sa vedem ce-o fi sapunul.
Advertiserii opteaza pentru publicitatea online datorita avantajelor pe care aceasta le prezinta:
* publicul tinta are atribute atractive: este tinar, dinamic, modern
* o campanie de publicitate online poate atinge publicul in timpul orelor de serviciu, cind nu este targetat de nici un alt canal media
* o campanie de publicitate online are costuri relativ mici in comparatie cu alte canale media
* o campanie de publicitate online poate fi monitorizata la scurt timp de la lansarea ei
* o campanie de publicitate online presupune comunicarea directa si personalizata cu consumatorul
* advertiserii pot accesa segmente precise de consumatori, datorita existentei siturilor specializate.
scos din articolul asta despre publicitate online
1. Publicul este tinar, dinamic modern. Vrea sa fie provocat, nu plictisit. Publicul, „tinerii”, forma aceea de existenta intre scaun si tastatura nu sta online ca sa treaca prin site-uri sa dea clickuri de nebun.
2. In timpul orelor de serviciu se uita la reclame cei care le fac, folosindu-se de tehnica „ia sa vedem ce face concurenta pe aceeasi tema ca si noi”, o fac cei care lucreaza in locuri ineficiente, ca sa folosesc o formulare care ii place unui cititor. „Eu lucrez pe branci si n-am timp nici sa-mi bag rufele in masina de spalat si altii au timp de reclame”.
3. Are costuri mici pentru ca o gasesti pe toate drumurile. Cum nu poate sa se diferentieze (sau ii este foarte greu sa iasa din cazanul cu … smoala), trebuie sa se mentina low-cost. s?óc!
4. Foarte adevarat, dar doar cel care detine serviciul va sti cu adevarat ce se intampla. Restul putem doar sa banuim care sunt efectele, uneori exagerate de dragul posteritatii si PR-ului.
5. Cea mai personalizata „comunicare” pe care am vazut-o este alegerea unui telefon mobil, pe GSM Arena. Cu antena, fara antena, cu mms, fara mms, camera, de care camera, ce fel de jocuri, ce fel de sonerii, ce greutate. Ar mai fi price.ro, in acelasi stil. Niciodata advertiserii nu vor accesa „segmente precise” pentru ca le este imposibil. Cei carora ar vrea sa li se adreseze probabil nu au timp, nu se uita la reclamele de pe net sau nu le observa (adblind -si aici a cui e vina ca nu poate sa se diferentieze?), cei carora nu li se adreseaza sunt frustrati si cei carora le este indiferent nu observa nici o schimbare, dar sunt frustrati ca sunt ad-uri gramada peste ei.
in rest, to be updated un pic, inca lucrez la ceva si trebuie sa mai fac niste research.