Romania, cimitir al tineretii multora

Care va sa zica, insemnare despre Romanian International University Fair

Sincer n-am fost printre matinalii care s-au trezit de la 9 si la 10 erau in fata Salii Palatului. Guess that’s just not me, mai ales ca am dormit prea mult, incercand sa termin Kotor. (yeah light side, female scoundrel, etc)

Ma gandeam ca o sa fie cam prost organizat, mai ales ca e la Sala Palatului, dar sincer preferam aglomeratia decat sa ma duc la Romexpo sau in alte locuri exotice de genul asta. Eu fiind pe acolo pe la ora 3, am intrat, am dat un tur si am urcat in sala coloanelor, unde m-am intalnit cu tzestos si tsavatar. Am stat doar la un workshop tinut de British Council, am picat chiar la fix as putea spune.

Lately m-au tot frecat ai mei la cap ca facultatile la noi nu sunt ce trebuie si ca poate ar trebui sa ma gandesc la studii in afara si ce vreau sa fac cu banii mei si banii pe care o sa incep sa-i primesc & so and so on. Ce sa le zic? Ca vreau apartament sau ca vreau sa ma duc sa study abroad?

Anyway, am intrat, m-am documentat, am primit brosura si dosarul, care a devenit marele dosar cu pliante si brosuri despre universitati.
Am ascultat tot felul de chestii despre universitatile din UK si trecand peste faptul ca multe chestii deja le facusem la Brit Teen, sub aspectul „ce inseamna UK pentru restul lumii” si alte idei de genul asta, ni s-a vorbit despre ce ii trebuie unui elev ca sa poata fi admis la o facultate si alte resurse. Foarte multe universitati de-ale lor au chestii gen Management, Finante, Economie, foarte putini care sa aiba chestii gen „fizica”, „chimie” si alte rahaturi care se invata pe la noi. De fapt, la ei (britanici), miezul e probabil Stamford test, care e o chestie utila si foarte bine organizata.
Pe de o parte e bine ca se aplica si la noi acest sistem, adica din punctul meu de vedere e foarte bine, daca fiecare om ar face ce-i place, atunci totul ar fi foarte frumos. Degeaba vrei sa faci o politehnica daca ai note proaste la matematica si fizica. De fapt, nu stiu ce om ar fi suficient de inconstient sa dea la politehnica daca n-are inclinatii spre chestia asta.

In rest, am auzit ca as fi pierdut un workshop despre studying abroad in the U.S. . Sincer, ma tenteaza ideea de departe, cat mai departe (acum puteti sa dati vina pe mine cat vreti ca sunt o insensibila si ca tot o sa mi se faca dor de familie, de rude, de catel, de purcel, dar iata ca nu. I can’t miss something I never really had) si as merge sa studiez si in Hawai’i daca ar fi dupa capul meu si nu dupa buget.
Si prezentarea universitatii Romano-Americana nu prea m-a convins. Cei de la noi sunt niste mari pilo??i care au o placere perversa de a veni cu BMW-uri la facultate si de a lua mese de pranz la Lido. Si nu pilosi cu bun simt, ci din aia urati de tot.

Anywaaaay nr 2. Oferte de credit de la Raiffeisen, de la HVB. Am testat si eu un reprezentant HVB dupa ce mi-a zis tzestos de el si parea chiar foarte pregatit omul. De la Raiffeisen n-as lua imprumut, nu de alta dar serviciile nu sunt tocmai grozave, la carduri o duc si mai prost si nu vreau sa ma complic inutil la momentul respectiv.

O mare aglomeratie la Stanford, la Harvard, Princeton si alte titluri de renume, dar basically nu stiu cati de-acolo chiar aveau stofa de Oxford, Harvard and so and so on, mai ales datorita prezentarilor tinute, apropo de MIT si Harvard, ca intri in facultate si in 3-4 ani de zile vezi 2 filme si mergi la 4 petreceri si ca practic mananci informatie pe paine. Metaforic vorbind, cum a zis unul din vorbitori, e ca si cum iti bagi un furtun cu apa pe gat.

In rest, niste aiureli pe nume Burse de la Guvern, aia care au copiat logo-ul Spinform „Be Free”, deci nu va duceti la ei. Plus ca iti dau o gramada de bani (30.000 euro pt studii universitare, cu conditia ca tu sa ai un nivel inalt si cat esti la facultate si sa muncesti vreo 5 ani in administratia publica daca ai luat bani pe mai mult de 27 de luni. Careful with that, it’s tricky)

later edit, dupa ce am scris vreo 45 de minute cu intrerupere de vreo 30 pentru discutie pe tema facultati si bani si altele.
se pare ca pana la urma vor sa ma trimita, probabil asteptau momentul asta ca sa scape de mine. A fost o discutie de genul „ce-ar fi sa te duci in Olanda/Spania/Franta/UK” acum cateva zile, acum it all narrowed down la UK. Trecand peste faptul ca nu ma incanta pe mine ca tara, dar hey, better than this dump oricum. And yes, it is a dump, speaking in terms of education.
Cerintele sunt indeplinite, majoritatea fiind portfolio friendly. Plus ca ma gandeam de mult la asta, de cand imi spunea o prietena de-a profesoarei de engleza despre „Life in the UK as a student”

In rest, foarte multi axati pe Hotel Management, domeniu care, pun pariu ca va avea foarte mare succes in Romania anului 2007-2010 si mai incolo, tinand cont de faptul ca

  1. operatiunile imobiliare sunt afacerea anului
  2. litoralul Marii Negre e plin de turisti in fiecare an, iar anul acesta doar vor veni in jur de 2 milioane de turisti germani
  3. statiunile montane au cunoscut o dezvoltare de amploare in ultima vreme, in special Predeal, Poiana Brasov, Busteni, Azuga din cauza marelui „circuit” pe care vor sa-l construiasca in zona,
  4. George Copos isi continua linistit investitiile la noi in tara, chiar daca si-a luat teapa cu Europa in Eforie Nord
  5. continua marele branding al Romaniei, din care vom avea de castigat pana in 2010
  6. sunt la mare cautare hotelurile de 3 stele, stiu ca am citit mai demult un articol cum ca un grup a cumparat vreo 14 hoteluri in tara. Multa forta de munca, multi nepregatiti, managerii hotelieri vor fi la mare cautare

Pacat insa ca nu ma atrage partea de management. With a brand manager in the family, slabe sanse sa-mi doresc sa fac management sau alte chestii 😀

Trecut si pe la Norwegian School of Management, vazut si pe Dragos, dar inconjurat cam tot timpul de cel putin 3 persoane pe-acolo 🙂


Publicat pe

în

de către

Comentarii

6 răspunsuri la „Romania, cimitir al tineretii multora”
  1. Brolly

    Guess we’re taking a 3-4 years break in 2 years from now..lol 🙂

  2. Deea

    seems so …not funny. Gonna bring you lots of Photek from London

  3. heh, in poza e Feite totusi 😛 …imi pare rau ca nu te-ai oprit sa ma tragi de maneca, m-as fi bucurat. A fost neasteptat de aglomerat, iar BI a fost FOARTE popular, cred ca mai mult pentru exotism decat pentru traditia scolii. Oricum oferta lor de valoare este de luat in considerare, e foarte competitiva in terms of the value you get for the money si observatia ta despre Ivy League este foarte buna – foarte putini candidati vor fi admisi pentru ca ei se uita la top 1%. De altfel asta e un mare repros pentru organizare pentru ca au pus pe mesajulde promovare doar Harvard, Stanford and UCLA, (btw, cei de la UCLA au plecat de la ora 1. :)) Oricum a fost extraordinar de multa luma care habar nu avea pe ce lume traieste – ce vroiau sau de ce erau acolo.

    In rest e de bine, s-a creat awareness, copiii in sfarsit incep sa inteleaga si sa se gandeasca serios la viitor si, vorba lui Feite, the challenges start with the next editions. 🙂 Btw, cel mai mare impact asupra lui Feite l-a avut faptul ca cei de 15-16 ani vorbeau engleza foarte bine. Bine, a fost si un caz de tip de 16 ani care s-a aruncat direct la programul de MBA, el doar de asta era interesat. :D:D

  4. Tzestos

    ermmm.. de fapr la hvb e mare vrajeala cu imprumutu, m-am lamurit dup-aia. cik tre sa te accpete mai intai dupa care te finanteaza (asta cu conditia sa poti sa returnezi imprumutu, adica vine te intreaba de proprietati masini terenuri sint mai rau ca fiscu astia) pe langa asta dobanda e de 7.5% pe an. deci pe an! in euro, pai scuza-ma frate da asa ceva nu se merita. iti faci dreaq student loan direct la universitate cu 3% dobanda in dolari si n-ai dureri de cap ca-l platesti dupa ce termini.

  5. wiseguy

    Romania cu noua miscare a impozitarii este in situatia de fata a doua in europa in privinta celor mai mici impozite, dupa Irlanda, cu alte cuvinte…paradis fiscal. In curand o sa se mute multe afaceri straine aici din acest motiv. O sa fie si bine o sa fie si rau. In orasul meu natal jumatate sunt in Italia jumatate isi fac pasapoarte. Pari a fi o fata inteligenta, acum…daca pleci la facultate inafara…prietenul meu George e la facultate de Media in Copenhaga, Danemarca…si invata Action Script in flash mx pentru 4000 de euro pe an sau ceva de genul asta, parerea mea..nu face banii. Diplomele din Romania…sunt recunoscute…unele. Ideea e urmatoarea, daca stii sa faci ceva foarte bine si ai si pasiune pentru ceea ce faci o sa fie bine, daca nu, poti merge la orice facultate iti doresti, nu o sa ai prea mare satisfactie. In Romania exista salarii de 30.000 pe luna si unele se refuza, exista salarii si mai mari de atat. Nu cred ca o sa ajungem prea curand la nivelul doamnei aleia de la Ebay care are 4 milioane pe luna, USD. Stau acum in bucuresti, e urat cu spume, nu am hispanici care vand portocale la colt, lume agitata…dar pana una alta…aici se da ora exacta in romania.

  6. TsA

    vorba lui testos: Daca din aia din sala de la studying in the US zece chiar incearca sa plece e mult. Plus ca nuj daca ai vazut dar oferta de BA-uri era sublima dar lipsea cu desavarsire. Sau ma rog poate era asa doar pe domeniile mele de interes…