Cernavoda

Cand profesoarele decid sa faca excursii in tara poti ghichi locurile in care te vor duce. Profesoara de geografie o sa te duca sa vezi pesteri, monumente ale naturii. Profesorul sau profesoara de istorie o sa te duca la Marasti, Marasesti, Oituz. Cel de sport o sa te duca la Busteni, Azuga, Predeal, Sinaia, Poiana Brasov la schi. Daca e profesorul sau profesoara de romana cu siguranta vei ajunge sa vizitezi case memoriale in care au locuit si scris diversi autori.

Ce se intampla cand amesteci cele doua? Luam o profesoara de fizica si una de geografie si plecam la centrala nucleara de la Cernavoda.

Pentru curiosi dureaza vreo sase saptamani pana primesti o aprobare. Greu, dar nu imposibil. Ceea ce noi nu am stiut inainte sa plecam la ora 7.30 din Bucuresti a fost faptul ca trebuie sa ai pantofi cu talpa absolut plata, care sa nu lase amprente. Ne-am panicat.

Am plecat pe ‘autostrada soarelui’ care era inca in constructie de la Bucuresti pana la Lehliu. La Cernavoda nu ne-au lasat sa facem poze si din cate am inteles ori ni se confisca aparatul, ori ne sunt sterse pozele.

Centrala are cinci reactoare si daca Ceausescu mai traia, ar fi functionat toate. La momentul vizitei noastre functioneaza doar reactorul 1, asigurand 10-12% din energia electrica a tarii. In momentul in care se pune in functiune al doilea reactor, Romania ar putea (in teorie) sa fie alimentata cu energie exclusiv de la Cernnavoda.

Reactorul se viziteaza doar cu acei infami pantofi cu talpa plata. Daca nu ai, ti se da o pereche. O casca de protectie si ochelari de plastic. Exact ca in filme, la standard european. Nu ai voie sa atingi nimic din motive evidente, sa alergi, sa sari sau sa tipi inauntru.Al doilea reactor se afla inca in constructie. Am vazut ‘piscina’ pentru deseurile radioactive, vreo 380 de tuburi colectoare si alte lucruri ce tin de structura unui reactor.

Nu ma pricep, sincer. Dar pare al naibii de impresionant. Pentru noi, oameni care nu stiu ce formula are tritiul sau apa grea sau deuteriul a fost o experienta interesanta, de bifat ‘Vazut o centrala nucleara’ de pe lista celor un milion de lucruri de facut inainte sa imbatranesti si sa iti cada dintii.


Publicat pe

în

, ,

de către