4 mituri despre promovarea personală

Mi-am adus aminte că tot vroiam să scriu despre cele patru mituri legate de promovarea personală pentru că le-am redescoperit recent într-o carte și cred că încă sunt valabile. După părerea mea sunt utile pentru toată lumea chiar dacă sunt scrise la genul feminin, dar în orice caz…fiecare le interpretează cum vrea. Sunt utile pentru că până și cei mai inteligenți și talentați prieteni ai mei sunt uneori prea timizi pentru binele lor și uită că uneori, vorba aia – dacă vrei ca ceva să fie făcut bine, trebuie să-l faci singur. 

  1. „Dacă vorbesc despre mine, o să par arogant(ă)”
    (The Bitch Myth)
    Există o diferență de la cer la pământ între a te lăuda în continuu când dai de cineva care să te asculte și de a avea o oportunitate să vorbești despre succese profesionale în contextul care trebuie. M-am luptat de multe ori cu chestia asta, mai ales pe blog pentru că niciodată nu pare a fi ceva interesant de zis, dar atunci când fac un fel de recapitulare după vreo șase luni îmi dau seama că am făcut o grămadă de chestii interesante. Uneori a nu vorbi despre ce ai făcut e și mai rău, mai ales dacă oferă cuiva posibilitatea de a învăța ceva nou (și blogul ăsta a fost util din punctul ăsta de vedere).
  2. „Dacă sunt suficient de talentat(ă), lumea o să audă oricum despre mine și o să vină ei la mine”
    (The Princess Myth)
    Cred că se aplică mult mai mult fetelor care au senzația că lumea o să le laude oricum (dacă mama mă laudă, cum adică să nu mă laude și alții?) sau că o să se ducă vorba. Primesc uneori mailuri de genul „nu știu dacă ai auzit de mine sau de compania la care lucrez…” (pe bune) și mă întreb de ce lumea are senzația că am timp să cercetez tot ce există sub soare. Cine are nevoie de ajutor nu e într-o poziție bună să dea altcuiva temă pentru acasă: acum caută-mă să vezi ce zice internetul despre mine! Dacă vrei un salariu mai mare, n-o să spui nimănui „întrebați-i pe toți colegii!” …o să arăți negru pe alb ce ai făcut și de ce meriți mai mulți bani.
  3. „Dacă sunt cu adevărat talentat(ă), trebuie să o audă de la altcineva, nu de la mine.” (The „friends and family” Myth)
    Unii presupun că prietenii și familia te ajută cu orice ocazie, dar nu văd legătura, mai ales dacă prietenii și familia nu lucrează în domeniu sau nu sunt la curent cu tot ce faci. Oricât de apropiați ar fi, nu sunt ei cei în cauză, nu sunt la fel de pasionați de subiect și nici la fel de convingători. E util dacă sunt în același domeniu, dar nimeni nu se poate baza doar pe recomandările altora.
  4. „Oricum, nu poți să faci mare lucru despre ce gândesc alții despre tine” (The Martyr Myth)
    E ușor să zici „de ce să mă obosesc?” dacă pare greu și inconfortabil să vorbești despre propria persoană, dar vorba aia…there’s no easy road to anywhere worth going. Ba da, poți să influențezi și chiar să dictezi ce zic alții despre tine atâta timp cât e rezonabil, mai ales dacă ai un job care e greu de explicat și/sau greu de înțeles de alții.

Publicat pe

în

,

de către