M-am înscris ca observator de vot în diasporă

M-am înscris să fiu observator de vot în Amsterdam pentru alegerile prezidențiale din Noiembrie 2019.

Cum a venit idea

Ideea a încolțit acum câteva luni în San Francisco la un hack dayCode for Romania. O mână de oameni a contribuit la câteva proiecte civice open source, printre care și aplicația Monitorizare Vot. Am descoperit că aplicația a fost utilizată de către miile de observatorii independenți acreditați prin FiecareVot, începând cu alegerile din 2016. Observatorii monitorizează desfășurarea corectă a alegerilor, iar aplicația le dă posibilitatea de a colecta date despre probleme sau bune practici, chiar în ziua votului. Datele astea pot duce la implicații foarte reale — dar despre motive mai târziu.

În aceeași perioadă am votat la alegerile europarlamentare, undeva departe de centrul orașului. Am scăpat în mai puțin de treizeci de minute de coadă, dar mii de români din alte țări n-au avut același noroc. La ora la care m-am trezit eu, oamenii încă erau furioși la coadă în Olanda, Italia,  Germania și alte țări. Am simțit aceeași indignare pe care am simțit-o la ultimele alegeri prezidențiale când am votat în Londra după patru ore de îngheț la coadă la Institutul Cultural Român. M-am gândit la ei și în același timp la toți oamenii cunoscuți sau necunoscuți care au ieșit în stradă de la Colectiv încoace, în speranța unei vieți mai bune.

De ce?

Am ajuns observator din curiozitate și dorința de a mă implica mai mult, pentru că am văzut că lucrurile se pot schimba dramatic prin prezența unora și absența sau nepăsarea altora. Locuind în afară, am văzut și oameni care s-au complăcut în statutul lor și au fost dezamăgiți că alegerile n-au ieșit cum credeau că o să iasă din inerție.

Pe larg, motivele mele au fost:

  • E bine pentru democrație.Poate e un proces imperfect, dar perfecțiunea nu există. Dacă avem posibilitatea de a interveni chiar și minimal ca să fie mai bine, de ce nu?
  • Poți să simți și să vezi că ai făcut o diferență. Departe de utilizatori și România, la hack day m-am întrebat sincer cine folosește aplicația. Abia după am descoperit că, printre altele, datorită datelor primite de la secțiile din străinătate s-a ajuns modificarea legii electorale pentru a introduce votul prin corespondență, votul în avans și prelungirea votării până la ora 23:59. Într-o lume în care am stat cu orele la coadă în trecut, e o diferență care se simte.

„La 21.00 fix s-a închis secția și s-a trecut cu minuțiozitate elevețiană la numărarea voturilor. Doar că membrii comisiei au refuzat să arate spre tableta care filma fiecare buletin și să-l citească cu voce tare. Au preferat să-și împartă voturile între ei și să-și numere fiecare buletinele pentru partidul său.„Eh,dacă ne apucăm acum să arătăm la cameră fiecare vot, stăm aici toată noaptea!”, mi-a răspuns vicepreședintele comisiei când le-am atras atenția că legea prevede asta. N-a fost neapărat rea voință, pentru că fiecare membru al comisiei putea număra voturile celuilalt, ci mai mult o lehamite amestecată cu oboseală și sictir pentru reguli. Pe aplicația FiecareVot am semnalat acest lucru.”

Am fost observator la alegeri în comuna lui Daddy și am înțeles de ce oamenii votează masiv PSD (Mircea Barbu, VICE, 2019)

  • E o experiență socială. Chiar dacă a fost neplăcută la vremea ei, cea mai interesantă parte a alegerilor din Londra a fost coada. Am văzut și vorbit cu oameni a căror experiență de viață nu seamănă deloc cu a mea și m-am bucurat. Într-o lume în care pe social media nu văd decât ce decid niște algoritmi sau observ cum ne izolăm unii de alții în spatele ecranelor și tastaturilor, să fii prezent și observator fără să știi afierea politică a cuiva poate să-ți deschidă ochii și să trezească empatie. E o oportunitate de a înțelege mai bine cum arată (cu adevărat) țara sau diaspora. Cum zicea Cristina Foarfă (VICE, 2016), “o zi într-o secție de la sat sau de la un oraș mic te învață mai multe despre viață decât șase luni de băut marți seara în Control.” Și poți să dai mai departe ce ai văzut, pentru că doar așa află și alții și se pot urni lucrurile.

Între timp, la coadă, o familie de surdo-muți din București. Comisia se dă peste cap să înțeleagă dacă vor să voteze și la referendum. Merge greu. Oamenii dau din mâni, comisia dă din cap. Până la urmă, președintele le dă toate trei buletinele și vorbind mai tare și rar începe să le explice care ce e. 

(Tot) Mircea Barbu, VICE, 2019

Ce se întâmplă mai departe

O să postez despre experiența mea peste câteva zile. De data asta am făcut echipă cu sora mea ca singurele observatoare din Amsterdam. Cred că oricine are timp și energie ar trebui să voluntarieze ca observator măcar o dată, unde poate, de la alegerile următoare.

Câteva lucruri de știut:

  • Poți participa doar dacă nu ești membru de partid, ca să fii imparțial;
  • Activitatea e pe bază de voluntariat, adică total neplătită — îți asumi toate cheltuielile;
  • Activitatea începe și se termină atunci când se deschid și închid secțiile de votare. Asta poate să însemne început la ora 6 dimineața, dar ai voie pauze;
  • Poți să alegi localitatea în care să observi și precizezi dacă vrei să fii mobil sau staționar;
  • Există pregătire online dar și în persoană (înRomânia);

Orice n-am menționat aici e în materialele aferente observatorului sau pe site-ul FiecareVot

Mai multe: Înscrie-te ca observator prin FiecareVot

Citește mai mult:

PS: Nu am vreo afiliere cu VICE, mi-au plăcut articolele și punctele de vedere.

Publicat pe

în

,

de către