descoperiri despre bucătării

M-a luat gura pe dinainte când am zis că dacă n-ai de lucru, îți faci. Și a făcut altcineva pentru mine 😀

Miercuri am avut o zi minunată și inundată de mesaje la care nu am apucat să răspund din diverse motive: unu, pentru că atunci când intru în birou ziua mea se toacă mărunt în bucățele și prind câteva minute într-o întâlnire, câteva la birou, câteva făcând cafea, câteva pe afară și rareori ore în șir făcând același lucru. Doi, pentru că ieri și azi lucrez câte 12 ore cu o companie de cercetare de piață și facem și niște studii de eyetracking ca bonus. Azi m-am trezit la cinci pentru că n-am putut să dorm așa că în pijama și cu biscuiți furați din întâlnirea de ieri, să scriu pe blog până se face ora de plecat.

Ieri la 8.30 m-am înființat în fața unei clădiri din campusul universității la care am fost (nu al meu) și de atunci până la vreo 9 seara abia am avut timp să respirăm 😀 Spre dezamăgirea mea și a tuturor celor care sunt interesați de ce se mai întâmplă prin account planning (masochiștilor), clientul în cauză nu poate fi numit din cauza clauzelor de confidențialitate și nici nu pot să vorbesc foarte mult despre răspunsurile oamenilor (confidențiale și evident, înregistrate pentru uz intern) cu privire la proiectul nostru. However, pot să vorbesc despre lucruri pe care le-am citit sau observat și mi-au fost în sfârșit confirmate sau infirmate:

Bucătăriile moderne au devenit un fel de „noua sufragerie”. Sentimentul ăla de „acasă” îl aveai atunci când intrai în living/sufragerie/drawing room. Când am citit „At Home” m-am luminat cel puțin în privința originii camerelor și evoluției unei case de-a lungul timpului. Când pui cap la cap niște mii de ani de istorie a camerelor și caselor, ideea de confort în casă e oarecum recentă (povestea pe scurt). La fel și multe alte lucruri cu care suntem obișnuiți, de la a nu-ți bate copiii până la a nu-i sacrifica pe altar pentru că nu au ieșit cum vroiai. Ideea de (with)drawing room pare minunată – ca o cameră în care să nu fii deranjat (consecință a faptului că multă vreme viața a fost și încă este la comun în multe locuri de pe planetă). Între timp, pe nesimțite, bucătăria a luat locul sufrageriei și „drawing room” a încetat să mai existe deși unii încă preferă să îi spună așa, de multe ori în mod greșit pentru că numai aia nu mai e 🙂 drawing room a dispărut grație dormitoarelor și camerelor individuale în care puteai să te retragi fără să explici de ce (la fel și cu băile și ușile pe care le puteai închide fără să te întrebe nimeni de ce). Bucătăria a încetat să mai fie separată de sufragerie sau de dining room în momentul în care a încetat să fie teritoru exclusiv al femeii probabil. De-atunci și până azi, am ajuns să petrecem 50% din timpul de acasă în bucătărie (în special în cele cu plan deschis, sau în stil american dacă îmi aduc bine aminte denumirea în română). Ceea ce e mai îngrijorător pentru mine e că petrecem timpul ăsta într-o cameră, dar nu împreună. Mai mulți copii au televizoare în camerele lor decât numărul total de copii care se așează la masă cu părinții și nu mănâncă pe fugă, în reprize. Anyway, ce vreau să zic e că nu o să mă pronunț asupra ideii de „bine” sau „rău”, ci doar ce e și ce știm 🙂

Bucătăria a devenit o investiție scumpă și elementul-cheie care poate să vândă o casă sau apartament pentru mai mult decât merită. Mi se pare fascinant. Dacă ai o casă urâtă sau mediocră, bucătăria scumpă și rezistentă te poate salva și îți aduce ceva bani în plus.

Bucătăria a devenit locul în care toată lumea petrece, face temele, se uită la televizor. Poate nu chiar așa, dar nici departe nu e…

Cei care au bani să cheltuie își iau niște hote care seamănă cu niște candelabre mai mult decât cu hote. Cu cât ai mai mulți bani, cu atât mai scumpă hota. Acum câțiva ani era aparatul de cafea dar cred că în rândurile unora e deja passé să ai Nespresso. Mă rog.

Dacă reclama de mai devreme pare aiurea și corny, uite cu ce mă lupt eu (Moben nu e clientul nostru)

Ce am descoperit de fapt urmărind cum oamenii folosesc unele site-uri mi se pare mult mai interesant decât ce știu despre bucătării 😀

Pentru că nu prea am dormit probabil tot ce am scris n-o să se înțeleagă mai târziu daaar în același timp după alte 12 ore azi o să uit ce vroiam să zic dacă nu scriu. Of, decizii.


Publicat pe

în

de către