Povestea lungă pe scurt – Lara Logan, reporteră CBS a fost violată/atacată/tot ce intră în discuția „ce înseamnă rape și ce înseamnă sexual assault?” când făcea un reportaj de pe teren din Egipt. Nir Rosen face comentarii grosolane și apoi își dă demisia de la New York University pentru că în esență a râs de necazul altuia, în unele locuri unii oameni încă mai cred că a fost vina ei că a fost violată (o să folosesc termenul ăsta în context) și în principiu cred că multă lume s-a ambalat prea tare dar uită esența problemei.
Părerea mea (arhaică sau cum o fi) e că
1. nu e vina ei
2. …și asta pentru că Egiptul nu e o zonă periculoasă doar pentru reporteri, e periculoasă pentru orice altă femeie
3. …dar dacă o luăm așa, există multe alte zone pe planeta asta care sunt periculoase pentru femei și chiar la noi în ogradă cum ar veni. Avem și noi orașe, zone, străzi pe unde nu e recomandat (oficial sau neoficial de poliție) să te plimbi noaptea, singur sau singură și asta pentru că o amenințare cu un cuțit pentru un portofel și un telefon sunt sigură că nu ține cont de vârstă, rasă sau sex. „La noi acasă” devine mult mai acceptabil să spunem că dacă poliția, familia, vecinii și ziarele ți-au zis să eviți o zonă atunci „nu aveai ce să cauți acolo” și aproape toată lumea e de acord.
E enervant că toată lumea dă vina pe Lara că e frumoasă, atrăgătoare sau ce-o mai fi și că nu avea ce să caute în Egipt – că e un caz de „căzut la datorie”. Un bărbat n-ar fi fost nici el invulnerabil pe străzi unde se adunau oameni să protesteze, să arunce cu pietre și unde au murit destui ca să ne convingem că nu e o revoluție „pașnică” și totul nu e roz. Deloc. Alternativa era captura și tortura care nu sunt cu mult mai plăcute decât violul (îmi imaginez) la nivel fizic și psihologic. De ce? Păi, e vreme de revoltă și război, nimeni nu știe exact în vâltoarea momentului. Nimeni nu pățește ceva în mod intenționat, că e bărbat sau femeie. Toți reporterii care au fost prinși și agresați erau și ei „la datorie” dar dacă ea nu a ezitat atunci când s-a dus și nici CBS n-a oprit-o în mod intenționat, ori erau inconștienți și nu știau ce-i așteaptă, ori știau riscurile dar s-au decis să le subestimeze și să plece. Nu a fost o „asasinare” – a fost mai degrabă echivalentul unei bombe; s-a nimerit să fie în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Alte instituții au trimis și ei femei și nu le-au chemat imediat înapoi pentru un caz aparte.
Comentarii
2 răspunsuri la „despre lara logan, fără nicio legătură”
Oricine crede ca o femeie este vinovata cand vine vorba de viol, este cel putin redus mintal. Am citit recent un articol care spunea ca recentele „revolutii” din lumea araba se datoreaza faptului ca numarul barbatiilor este mai mare decat cel al femeilor in respectivele tari, si de aici unele frustrari si violente ale acestor barbati la care se mai adauga si strictetea impusa de religie.
Orice reporter de razboi, fie ea femeie sau fie el barbat isi asuma niste riscuri in momentul in care alege sa transmita reportaje „hot” mai ales in tari care au probleme cu accesul femeilor la viata publica. Nu este nici prima si – probabil – nici ultima reportera care a avut sau va avea de suferit din cauza meseriei pe care si-a ales-o. Se stie ca in ultimii ani au fost ucisi foarte multi reporteri care au transmis cu riscurile de rigoare din teatrele de razboi. ESTE UN RISC ASUMAT!