Review de produs

De cand Amazon a inceput sa trimita si in Romania, ma simt usurata ca nu ma mai roaga lumea sa le cumpar tricouri, ceasuri, jucarii si sa le aduc in valiza pentru ca si valiza mea are limite. Dar am inceput sa imi caut diverse lucruri pe care n-am cum sa le gasesc in magazine si sa le iau de pe amazon. Am stat si m-am gandit un pic la cum caut eu lucruri si ma informez ca sa inteleg mai mult si despre cum cauta altii.

O sa exclud cartile pentru ca atunci cand ma uit dupa o carte stiu exact ce vreau sa caut si lista e suficient de mare incat sa nu o iau pe alaturi si sa caut sau comand carti de care nu am nevoie dar ar putea fi utile candva. Toate la timpul lor, cel putin pentru urmatoarele cinci-sase luni de facultate (PS. OMG doar atat?)

O sa dau drept exemplu produse pe care le vreau sau chiar intentionez sa le si cumpar; intelegerea de Craciun a fost ca nu am cum sa iau cadouri in valiza ca nu mai decoleaza avionul, asa ca e ca un fel de voucher de cumparaturi pe care il primesti, doar ca pot sa-mi iau de oriunde. Fara sa explic de ce si cum, aveam pe lista:

  • O pensula MAC 109 si rujul in nuanta Blankety
  • Un set de microdermabraziune, ramanea sa decid de care intre RoC, Dermanew, Neutrogena si Youthful Essence, cadrul il gasiti aici in confesiuni care aparent nu-si au locul pe net dar se dovedesc utile cand chiar ai nevoie de ajutor si totul te-a lasat rece pana in momentul ala;
  • Lotiunea – de fapt cleanser, ca nu e nici spuma, nici lotiune, e ca o ..chestie Purity de philosophy pe care ati vazut-o in articolul anterior;
  • Si vroiam sau nu sa imi iau niste casti, contextul fiind ca impart apartamentul cu o persoana care adora trantitul de orice fel, vecinii de sus tropaie, cei de alaturi recita coranul sau nu stiu ce fac dar in orice caz o sa cedez nervos la un moment dat. Aveam in minte Sennheiser wireless, de care urma, din nou, sa decid dupa o cautare. Initial mi-as fi dorit bose dar pentru bugetul ala si pensule si alte nebunii, altadata.

So, hey ho, pe amazon am descoperit ca rujul, pensula si lotiunea nu sunt de vanzare, deci am taiat trei lucruri si au mai ramas inca doua.

Concluziile cercetarii neinteresante, mai interesant e de fapt procesul.

Am studiat castile, zeci de modele, zeci de pareri si eram inarmata cu niste lucruri pe care le stiam sau banuiam deja:

1. Can you trust crowd wisdom?  Notiunea conform caruia 5% din utilizatorii de pe Amazon dau voturi la mai mult de 10 produse. Doar o mana de oameni voteaza peste 100 de obiecte.

2. Seth Godin vs. NYT vs. Amazon vs. Jeff Bezos de fapt vs. date si cercetare, grafice;  Anume problemele lui cele mai mari, vizavi de Kindle: oamenii care fac cronici nu au un Kindle si in general parerile de pe Amazon nu reflecta produsul, ci pasiunile pe care oamenii le dezvolta fata de produs si entuziasmul lor: „As Jeff Bezos has pointed out again and again, most great products get 5 star and 1 star reviews. That makes sense… why would you be passionate enough about something that’s sort of ‘meh’ to bother writing a three star review?”

S-a confirmat a doua idee si am observat ca in momentul in care gasesti un obiect si ai senzatia ca Amazon nu iti recomanda produse care chiar te intereseaza, instinctul e sa intrebi cel mai apropiat loc si anume tot amazon daca e pentru tine sau nu. Listele. Liste infinite de produse similare, de ‘raftul vanzatorului din usa in usa’ sau ‘raftul depresivului’ unde sunt o sumedenie de carti pe care altii le-au considerat utile si le-au grupat impreuna. Problema cu listele e problema lui Seth: unii oameni NU AU ce e pe lista. Cautand casti, am gasit balarii de liste cu gadgeturi la care studentii viseaza dar pe care nu le au. Fanteziile sunt frumoase si parte din experienta pe care o poti avea pe amazon dar ce vrei tu se poate numi wishlist, nu dat mare in fata strainilor carora nu le pasa daca ai un Amex Black sau Coutts mov, varianta insulara.

Citind review-uri la casti, am constatat intr-adevar ca oamenii ori :

  • sunt tembeli in utilizarea produsului (iti dai seama imediat)
  • se asteapta ca produsul sa faca lucruri pe care nu le-a promis niciodata. Motiv pentru care o gramada de produse bune iau note foarte proaste ca Gigel n-a citit manualul sau pentru ca primul gand e sa luam un iPod si sa-l calcam cu masina ca sa vedem daca rezista ca-n filmuletul ala de pe youtube.

La setul de microdermabraziune am gasit doar note si putine review-uri pentru ca femeile nu par sa stea sa explice cum functioneaza, de ce si ce face butonul X sau ce creme folosesc, asta si pentru ca pielea si ingrijirea ei e ceva foarte personal. Ce merge pentru mine poate irita persoana de langa asa ca mai bine dai o nota si incerci sa fii subiectiv sau dai o nota si nu zici nimic, deci nimeni nu stie. Dar e top rated sau low rated din motivul mentionat mai sus.

Faceti-va un bine si cautati pareri care sa va ajute sa va decideti in alta parte in caz ca aveati de gand sa folositi Amazon. Cel putin parerea mea


Publicat pe

în

,

de către