Diverta vs. Carturesti

Intr-o sambata dimineata, la ora sase dimineata, cand se scriu toate rapoartele pentru saptamana viitoare, am avut un mic highlight apropo de magazinele Diverta si Carturesti din Bucuresti (caci in afara Bucurestiului nu mi-e la fel de clar; intr-un fel nici in Bucuresti nu mi-e mai clar dar sunt obisnuita cu ele).

Gandul a venit scriind o strategie pentru altceva si mi-am dat seama ce ma enerveaza de fapt la unele din ele. N-am pretentii de cine stie ce analiza detaliata pentru ca ma pierd usor daca ma apuc de asa ceva dar am eu o mare problema cu asta.

In Diverta am zis ca nu mai pun niciodata piciorul ca sa cumpar pentru ca din varii motive a devenit o mare varza. De-a lungul timpului a achizitionat magazinele Best Computers si mai nou si Libraria NOI de pe bulevardul Magheru. Si-a imbogatit portofoliul adaugand si electronice, software, hardware si o gramada de carti pe care NOI le importa si Diverta nu le avea. Nu stiu altii cum sunt dar in NOI am gasit intotdeauna tot ce imi trebuia si nu imi trebuia.

 

#1 – Salingers/Nautilus

NOI avea o selectie foarte buna (in viziunea mea) de carti in engleza pe care le mai puteai gasi la Nautilus (magazinul acela la subsolul unui bloc in apropiere de restaurantul Doina/statuia Aviatorilor) si Salingers. Nautilus a fost primul loc care a adus Harry Potter in engleza mi se pare (s-ar putea sa gresesc dar am imbatranit odata cu Harry Potter) si avea acea atmosfera de loc in care te duceai dupa scoala ca un copil mic sa intrebi ‘A aparut azi?’ – ‘Nu, n-a aparut azi’. Salingers pe de alta parte era o idee buna la momentul respectiv pentru ca prea putine librarii aduceau carti exclusiv in engleza. Problema lor a fost ca au deschis magazine la JW Marriott, unde imi inchipui ca erau cocosati de chirie, si mai recent, in ultimii ani, in Carrefour Baneasa. Nu mai stiu de altele asa ca astept sa fiu iluminata daca mai exista. Nu mai stiu nici de cel de la Marriott de fapt pentru ca era intr-un colt foarte retras unde nu ajungea foarte multa lume. Diverta pe de alta parte a avut putine carti in Engleza pana sa inceapa sa aduca mai multe si unele din ele in conditii destul de proaste – gaseam multe carti care aveau colturi indoite sau aratau de parca ar fi cazut o statuie pe ele in timp ce erau transportate.

#2 – Amplasament

Lamurind problema cartilor de nisa, cand a aparut Carturesti a adus o selectie care sa rivalizeze cu ce aveau acestia, intr-o cladire mult mai la indemana pentru multi pietoni, anume fix langa cinematograful Patria de pe Magheru*, practic in ceea ce eu numesc buricul orasului. Buricul orasului e de fapt ca un fel de linie continua de la Piata Victoriei pana la Piata Unirii in viziunea mea asa ca as putea zice centrul comercial datorita faptului ca acum ceva vreme se speculau si sugerau investitiile pe Calea Mosilor date fiind chiriile mici dar nimeni nu s-a inghesuit pentru ca nu e o strada la fel de pietonala ca Magheru. Cel putin mie nu mi se pare. S-ar putea sa fiu singura 🙂

NOI si Carturesti se aflau la egala distanta si in ceea ce priveste o (oarecare) diferentiere, NOI beneficia de sala Dalles fix langa, loc devenit ‘loc de cautat mici cadouri’ in apropierea sarbatorilor dar in viziunea mea o suprafata sufocant de mica pentru cati oameni ii calcau pragul. Nu mi-a placut niciodata sa ma inghesui in ceea ce mi se parea un fel de Bucur Obor mai mic dar parea ca avea si are (risc sa zic) succes dar nu stiu in ce masura vanzatorii isi recupereaza banii sau cat sunt chiriile. Oricum, Carturesti nu avea spatiul necesar pentru ca i-a trebuit cativa ani sa deschida mansarda pentru public si mai tarziu targul Carturestilor (care cred ca s-a deschis dupa ce am plecat eu in vara pentru ca sigur nu era acolo). Carturesti avea si inca are o selectie impresionanta de CD-uri si DVD-uri pe care nu le vei gasi niciodata in Diverta, are filme straine, are impresionant de multe lucruri pe care mi-as fi dorit acum cativa ani sa le pot cumpara din Romania dar nu le-am gasit niciodata. Pur si simplu prin selectia de carti si deschiderea unei ceainarii in interior, Carturesti a atras un public mai boem decat Carturesti. Ceainaria devenea loc de lansari si galerii, nu la fel de comercial in aspect ca sala Dalles dar oricum mai rafinat. Carturesti devenise un loc in care sa te duci de placere si inca este.

Diverta a incercat sa fie ‘everything for everyone’. Cand a achizitionat spatiul pe care se afla magazinul Eva tot pe Magheru, au deschis si o cafenea la etaj – daca la Carturesti aveai ceai, la Diverta ai cafenea si prajituri cu priveliste spre bulevard pentru ca nu toata lumea vrea ‘doar’ ceai si pentru ca (cel mai probabil) s-au inspirat dupa modelul Starbucks+Borders

#3 – Extindere

Nu stiu ce o sa faca Diverta acum ca a achizitionat NOI la vreo 6 minute de mers pe jos de la celalalt magazin dar in speranta ca nu se inchide, spatiul nu se preteaza la foarte mult datorita formei. Mi-am imaginat tot timpul ca ar arata bine ca o galerie de arta dar in vremurile de azi galerie de arta ar mai lipsi intr-un spatiu asa mare. In schimb, Diverta a inceput sa aduca produse pentru copii – paturi, jucarii si toate cele (le gasiti in mall-ul de langa Cora Lujerului) ceea ce nu e un lucru rau in esenta dar nu stiu ce se vrea a fi Diverta mai nou. In cautarea unui cadou pentru cineva am zis ca intru la Diverta pentru ca au o selectie buna de papetarie si gasesc o punga in care sa pun pachetul. Aiurea, intrand in Diverta pe 27 sau 28 decembrie, am gasit vreo 3-4 pungi de cadouri ratacite. Diverta nu e locul in care sa iti iei rechizite, nu e nici locul ideal de unde sa iti cumperi alte lucruri datorita adaosului comercial mult prea mare (nesimtit de mare as zice daca ma uit la produse gen Apple) si datorita faptului ca nu are inca nimic care sa ma faca sa intru acolo si sa caut ceva decat in Carturesti sau Media Galaxy (sa zicem) pentru alte accesorii gen casti si tastaturi.

Pe de alta parte, cam in aceeasi zona se afla doua librarii de stat (banuiesc) care din pacate si-au pierdut reputatia in timp, mai putin cu cei in cautare de carti pentru scoala: Librariile Eminescu si Sadoveanu. Ceea ce e pacat. Daca libraria Carturesti ar avea bani, ar putea sa inchirieze sau sa achizitioneze o casa prin zona Dorobanti/Str. Roma/Londra, undeva intre Dorobanti si Calea Victoriei de fapt. Ar avea vreo trei licee in apropiere (Vlahuta, Caragiale, Monnet) doar pentru ceainarie, carti, muzica dar ar fi si mai interesant daca ar avea spatii destinate exclusiv unor galerii semi-permanente. I’d go there at least. 

 

 

* stiu ca citesc si oameni din provincie care probabil nu au idee unde e si cu ce se mananca


Publicat pe

în

, , ,

de către

Comentarii

7 răspunsuri la „Diverta vs. Carturesti”
  1. Diverta a cumparat multe spatii pe care le-a transformat intr-un adapost pentru un magazin care a devenit in cativa ani un fel de Europa ca atmosfera si de magazin Swarovski ca preturi.
    Iar Diverta Magheru e o porcarie mare. Asta e singurul lucru bun, ca e mare. N-am gasit Nimic acolo niciodata.

    Offtopic: Buricul orasului pentru mine inseamna Victoriei-Unirii, cu centrul la Universitate, plus Elisabeta in dreapta pana la Kogalniceanu si Carol in stanga pana la Calea Mosilor. 🙂

  2. Kaly

    Salingers era la Mariott pentru ca cea care detine firma/libraria este sotia patronului hotelului (cel care are dreptul de a folosi brandul in Romania), Taher, daca nu ma insel. Acesta este motivul pentru care era la Mariott, fara sa plateasca chirie.
    Salingers de la Feeria vinde si carti in limba romana, daca nu reprezinta acum chiar majoritatea; ca sa nu mai vorbim de jucarii… Dar, de acord, ideea la inceput a fost buna, desi nu si-a atins nici pe departe scopul – cel care credem noi ca a existat, nu cel real.

    Vorbind de cartile in limba engleza, este interesant cum si-a extins oferta – si in ce directie – Nautilus din 2003, de la lansarea lui Harry Potter 5, chiar daca spatiul a ramas acelasi, adaugandu-se insa un magazin virtual, cu preturi mai mari decat cele reduse din librarie.
    Libraria s-a deschis in 2000, apropo.

  3. Alexia

    Lucrez ca librar pentru Carturesti Suceava si vreau sa spun ca in Bucuresti mai sunt 2 libarii Carturesti si anume MTR (Muzeul Taranului Roman) pe Str. Şoseaua Kiseleff 3, Sector 1, libraria Carturesti Verona pe Str. Arthur Verona nr. 13 -15 si Quinet pe Str. Edgar Quinet nr. 9. In Suceava Carturesti s-a deschis din luna noiembrie a anului trecut, s-au extins spatiile din Iasi si Verona iar urmatorul proiect este destinat sibienilor (asta ca informatii legate de investitiile pe care le fac cei de la Carturesti). Si site-ul (ca sa fac reclama :P) http://www.carturesti.ro/?p=11

  4. mircea

    ceva e putred si la carturesti 🙁

    preturile sunt mai mari acum si in spate la casa citesti: aici platesti pretul corect :((

    pret afisat mai mic si la casa e mai mare…. de unde dracu ne mai cumparam carti?

    ne mai raman targurile?

  5. ducu

    Carturesti s-a extins pe banii Institutului Cultural Roman (fostul PR Manager de la Carturesti este PR Manager la institutul Cultural Roman).Asa se explica si libraria de la Muzeul Taranului Roman si de prin alte locuri-vezi intentia de a deschide la New York in sediul ICR-ului.

  6. aparent anonim

    @mircea: daca ai ceva concret de comentat, fa-o civilizat si da-ne un exemplu. preturile cartilor sunt fixate de catre edituri si importatori, iar afisul din Carturesti spune ca respectam aceste preturi. este suficient insa sa traversezi strada pentru a vedea ca sunt comercianti care adauga 10-15% peste.
    deci repet, daca ai vreun exemplu prin care sa demonstrezi ca la Carturesti se fac majorari de preturi, vorbeste. altfel, voi considera ca nu vrei decat sa denigrezi.

    @ducu: draga ducule, iti inteleg frustrarea. e greu sa apreciezi succesul altora. e greu sa intelegi si ca sunt institutii ale statului capabile sa recunoasca eforturi private care aduc contributii importante la imaginea fenomenului cultural romanesc. habar nu ai cat costa sa faci o librarie cum e Carturestiul si ce investitii presupune. nu e nimic senzational in spatele dezvoltarii, doar multa munca, initiativa si creativitate. pentru tine am o veste proasta: s-a deschis un Carturesti si la Institutul Francez din Bucuresti, ca sa vezi mafie. somn usor.

  7. mircea

    @aparent anonim: nu vreau sa „denigrez” spuneam doar cazul meu. cartea era mai scumpa la casa fata de pretul afisat pe carte. probabil era o greseala mi-am zis… si nu este cazul sa ma trimiti la alti comercianti … o sa traversez si strada, pentru mine nu conteaza de unde cumpar cartea.

    dar observ ca esti acido – impulsiv. asa esti in general? probabil ma consideri si pe mine un frustrat